Sunt de-acord. Sensul influentarii este doar interzisa influentarea in sensul de exercitarea unei influente neproportionale cu cea a restului votantilor. Interpretarea mea vis a vis de reprezentantul salariatilor a fost ca este o micro-varianta a unui sindicat, situatie in care un reprezentant al companiei nu poate sa participe in acel sindicat pentru companie, dar poate participa in interesul propriu. Va multumesc pentru pareri si raspuns.
Influenteaza rezultatul votului votand. Orice activitate si implicare in vot va fi o influenta. Mica, dar e.
Aici nu prea inteleg de ce nu intra in conflict aspectul acesta de neimplicare si neinfluentare a procesului de catre angajator, angajatorul este o persoana juridica, nu se manifesta direct ci printr-un reprezentant care este salariatul sau salariatii cu functie de conducere. De ce nu se considera ca influenteaza prin vot?
Am o intrebare in legatura cu alegerea reprezentantilor salariatilor. Avem in firma un numar de persoane suficient de mare incat sa avem 3 reprezentanti ai salariatilor. Am consultat codul muncii sectiunea Dialogul Social si am vazut ca salariatii cu functii de conducere nu pot fi alesi ca reprezentanti ai salariatilor. Am vazut si ca nu au voie sa influenteze in nici un fel procesul de alegere a reprezentantilor, insa apare intrebarea daca in cadrul firmei pentru a fi desemnati acesti reprezentanti pot vota in procesul de alegere si persoanele care sunt salariati in functii de conducere, imi este greu sa inteleg din lege acest aspect.
Am înțeles și vă mulțumesc pentru explicație. O notă utilă, din ce am înțeles, pentru cei care vor citi acest mesaj și gândesc greșit ca mine: Zilele libere de la stat nu sunt zile lucrătoare, asta însemnând că dacă o lună are 21 de zile lucrătoare în mod normal și o sărbătoare cade într-una din ele (într-o Marți de exemplu), nu se consideră că sunt 21 de zile lucrătoare din care una e plătită de angajator, ci e o lună cu 20 de zile lucrătoare. Astfel e clar: 30 Noiembrie nu are cum să fie plătită pt că pe Noiembrie nu au fost zile lucrătoare în contract, iar pe Decembrie salariul va fi întreg doar că luna are cu o acea zi în minus ca zile numărate pentru care sunt plătit.
Dacă am înțeles greșit, care este motivul pt care nu sunt plătit pe zilele acelea dacă ele sunt libere de la stat, eu fiind angajat, de ce nu aș beneficia de salariu plătit pe ele cum beneficiază un alt coleg angajat la începutul lunii Noiembrie. Are sens să nu fie stipulat, pare un caz destul de particular.
Deci chiar dacă contractul începe pe 30 el nu intră în vigoare decât în prima zi în care am avut efectiv activitate. Am înțeles bine? Există undeva în codul muncii stipulat asta?
Bună ziua,
Sunt într-o situație de avea contractul individual de muncă cu data de start 30 Noiembrie 2020 care este o zi nelucrătoare. Am dreptul să cer salariu pe ziua aceea și pe 1 Decembrie?
Mulțumesc și numai bine.