avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Activitate Brx21

Activitate Brx21

Buna ziua,

Va rog frumos o opinie la situatia prezentata mai sus, daca v-ati mai intalnit cu aceasta speta la procedurile exequator, in mod special Marea Britanie. Sau solutii utile bazate pe experienta dvs.

Multumesc frumos
Recunoastere sentinta divort UK - va rog ajutor in solutionare

Buna ziua,

Referitor la o sentinta de divort definitiva si irevocabila emisa in Marea Britanie in 2011, intampin probleme la inscrierea acesteia in registrele starii civile si va rog frumos o opinie / solutie care sa ma ajute in rezolvarea acestei spete. Detaliez mai jos cele parcurse pana acum:

- Martie 2021 - am prezentat Starii Civile Certificat Casatorie + Sentinta Divort , apostilate, traduse, legalizate pentru inscrierea mentiunilor. S-a procesat inscrierea casatoriei iar pentru sentinta divort am fost directionat catre Tribunal pentru procedura Exequator, pe motiv ca in prezent Marea Britanie nu mai face parte din UE

- Am depus la Tribunal cerere de Exequator (cu sprijinul unui Cabinet Individual de Avocatura) si cererea a fost respinsa "Respinge, ca lipsită de interes, cererea de recunoaştere hotărâre judecătorească" cu motivatia ca la momentul pronuntarii sentintei, Marea Britanie era membra UE

- Am sesizat Starea Civila referitor la respingerea cererii si raspunsul dansilor este dupa cum urmeaza :"începând cu data de 01.01.2021, pentru a produce efecte pe teritoriul României, sentințele pronunțate de către instanțele competente din Regatul Unit ( de desfacere a căsătoriei, de adopție, de stabilire sau contestare a filiației, de stabilire a numelui copilului, de schimbare a numelui) trebuie să fie recunoscute de către instanța română competentă, conform dispozițiilor art. 1095 din Legea nr. 134/2010, privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările și completările ulterioare și vor fi înscrise/înregistrate în registrele de stare civilă fără avizul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, după recunoașterea de către instanța română competentă."

Tinand cont de cele de mai sus, cum pot proceda in continuare pentru a obtine inscrierea divortului?

Va multumesc anticipat
Buna ziua,

Referitor la o casatorie si un divort, ambele efectuate in UK in 2009 respectiv 2011, rog respectuos sa ma ajutati cu niste clarificari referitoare la inscrierea mentiunilor pe certificatul de nastere in Romania. Mentionez ca nici casatoria nu s-a transcris in RO, iar numele sotilor au ramas neschimbate.

Este obligatorie prezentarea certificatelor de casatorie / divort emise in UK, cu apostila de la Haga ? Sau e suficienta traducere+legalizare.

Tinand cont si de Brexit, afecteaza in vreun fel acest lucru sau genereaza alte proceduri extra?

Ce alte documente mai trebuiesc prezentate?

Va multumesc anticipat pentru ajutor, succes si sanatate.