avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Activitate Diana Enciu

Activitate Diana Enciu

Multumesc frumos pentru raspuns. Apreciez !
Acceptare mostenire
Buna ziua
Dupa decesul mameI din anul 2012 s-a dezbatut succesiunea.
In Decembrie 2020, a murit si tatal nostru ( suntem 3 mostenitori)
Fratele cel mare (A) detine certificatul de deces ( a pus mana pe certificat pentru a obtine ajjutorul de inmormantare , si banii din asigurarea defunctului)
Intrebarea mea este >
1- Daca doresc sa accept sau sa refuz mostenirea, este nevoie sa fie prezenti toti mostenitorii ?? ( mentionez ca eu sunt plecata din tara, si atunci cand ma intorc sa fac acest lucru, nu ma pot baza pe intelegerea , disponibilitatea si acceptul celorlalti mostenitori de a merge impreuna sa dezbatem succesiunea. Fratele mare spera ca in lipsa mea, sa se ajunga la refuzul tacit al mostenirii)
2- se poate obtine un duplicat al certificatului de deces (fratele refuza sa dea certificatul ) sa pot merge la notriat sa fiu trecuta in baza notariala ca am acceptat. / refuzat mostenirea ?
3 - Doar pentru acceptarea mostenirii .trebuie sa deschid dosar sa platesc aceleasi taxe notariale ca pt intreaga dezbatere si finalizare a succesiunii ??
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Va multumesc frumos pentru raspunsuri!
In urma cu 18 ani , s-au alocat locuri de casă de la primarie., prin concesiune
Fiind proaspat casatorită ,eu am obtinut un teren de casâ. iar fratelui meu (A ) i-a revenit meu alt teren ,lipit de al meu.

El a ridicat un imobil pe mijlocul /graniţa ambelor terenuri,, pentru ca trebuia ridicata constructie, ca sa nu pierdem terenul, Eu nu am avut atunci posibilitati financiare sa ridic un imobil, asa ca atunci ne-am inteles verbal sa ii ramana lui si terenul meu.. In toti acesti ani, el a platit taxele catre stat. Relatia noastra s-a deteriorat destul de mult, astfel incat, el doreste acum sa trec terenul meu ( nu prin vanzare ci gratis ) pe numele lui, si sa finalizeze CF... *ca sa fie sigur ca nu va avea neplaceri, )
M-am gandit sa ii dau terenul cu uzufruct viager, astfel incat sa se bucure de ”mosia ” obtinuta , fara sa fie deranjat in timpul vietii. Si voiam sa stiu daca pot anula acest uzufruct, daca relatia noastra se deterioreaza extrem de mult ( pt ca exista dispute serioase, deoarece in urma decesului parintilor nostrii, eu vreau sa cedam partea noastra unui frate mai mic, cu o situatie precara. Fratele ”A ”, are pretentii . ) Daca relatia frateasca degenereaza, as prefera sa anulez uzufructul si sa imi ajut fratele mai mic.. sau pe copiii mei. As putea refuza sa il improprietaresc cu terenul meu, dar nu ar fi corect, si nici nu doresc negativitati care sa degenereze.
Multumesc .
UZUFRUCT
Bună ziua,
Ma poate lâmuri cineva cu privire la urmatoarea situatie ?
Dupa moartea parintilor, se doreste dezbaterea succesiunii .(sunt 4 mostenitori ).
As vrea sa stiu , in situatia in care am acceptat partea mea de mostenire, aș putea să o las cu uzufruct viager unuia dintre mostenitori ? ( doresc ca dupa decesul acestuia , partea mea sâ revina copiilor mei , daca eu nu voi mai fi )

2) intr-o alta situatie - Dacă devin nud proprietar prin uzufruct viager, pentru un teren cu constructie, , exista posibilitatea ca peste o perioada de timp sa anulez uzufructul ? Sau se poate anula doar cu acordul ambelor parti. ?( ma tem de anumite neintelegeri in timp , fiind vorba de alt uzufruct).

3( Uzufructuarul poate sa vanda proprietatea,primita de la nudul proprietar, fara sa stie acesta din urma ? (mentionez ca este vorba de un imobil constrit pe doua terenuri: unul al nudului proprietar si celalalt al uzufructuarului , acesta fiind si proprietarul imobilului)

Multumesc frumos !