avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... UZUFRUCT Bună ziua,,, Ma poate lâmuri cineva cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

UZUFRUCT Bună ziua,,, Ma poate lâmuri cineva cu privire la ...

UZUFRUCT
Bună ziua,
Ma poate lâmuri cineva cu privire la urmatoarea situatie ?
Dupa moartea parintilor, se doreste dezbaterea succesiunii .(sunt 4 mostenitori ).
As vrea sa stiu , in situatia in care am acceptat partea mea de mostenire, aș putea să o las cu uzufruct viager unuia dintre mostenitori ? ( doresc ca dupa decesul acestuia , partea mea sâ revina copiilor mei , daca eu nu voi mai fi )

2) intr-o alta situatie - Dacă devin nud proprietar prin uzufruct viager, pentru un teren cu constructie, , exista posibilitatea ca peste o perioada de timp sa anulez uzufructul ? Sau se poate anula doar cu acordul ambelor parti. ?( ma tem de anumite neintelegeri in timp , fiind vorba de alt uzufruct).

3( Uzufructuarul poate sa vanda proprietatea,primita de la nudul proprietar, fara sa stie acesta din urma ? (mentionez ca este vorba de un imobil constrit pe doua terenuri: unul al nudului proprietar si celalalt al uzufructuarului , acesta fiind si proprietarul imobilului)

Multumesc frumos !
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2021
Diana Enciu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 15:47, 25 Februarie 2021
aș putea să o las cu uzufruct viager unuia dintre mostenitori ? ( doresc ca dupa decesul acestuia , partea mea sâ revina copiilor mei , daca eu nu voi mai fi )


Daca dati partea dvs unui tert si va pastrati dreptul de uzufruct, dupa decesul dvs, dreptul se stinge, nu se mosteneste.

Dacă devin nud proprietar prin uzufruct viager



Cred ca intelegeti gresit notiunea.
Daca dati cuiva drept de uzufruct adica sa foloseasca terenul eventual pe perioada vietii, dvs fiind nud proprietar, un fel de proprietar doar cu numele, nu mai puteti anula, uzufructuarul poate renunta la drept, dar numai daca vrea.
uzufructuarul nu are cum sa vanda, nu are drpet de dispozitie, nu e proprietar..
deci, util pt dvs e sa expliati situatia si ce vreti mai exact.

Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2021
gi-jane2, moderator
In urma cu 18 ani , s-au alocat locuri de casă de la primarie., prin concesiune
Fiind proaspat casatorită ,eu am obtinut un teren de casâ. iar fratelui meu (A ) i-a revenit meu alt teren ,lipit de al meu.

El a ridicat un imobil pe mijlocul /graniţa ambelor terenuri,, pentru ca trebuia ridicata constructie, ca sa nu pierdem terenul, Eu nu am avut atunci posibilitati financiare sa ridic un imobil, asa ca atunci ne-am inteles verbal sa ii ramana lui si terenul meu.. In toti acesti ani, el a platit taxele catre stat. Relatia noastra s-a deteriorat destul de mult, astfel incat, el doreste acum sa trec terenul meu ( nu prin vanzare ci gratis ) pe numele lui, si sa finalizeze CF... *ca sa fie sigur ca nu va avea neplaceri, )
M-am gandit sa ii dau terenul cu uzufruct viager, astfel incat sa se bucure de ”mosia ” obtinuta , fara sa fie deranjat in timpul vietii. Si voiam sa stiu daca pot anula acest uzufruct, daca relatia noastra se deterioreaza extrem de mult ( pt ca exista dispute serioase, deoarece in urma decesului parintilor nostrii, eu vreau sa cedam partea noastra unui frate mai mic, cu o situatie precara. Fratele ”A ”, are pretentii . ) Daca relatia frateasca degenereaza, as prefera sa anulez uzufructul si sa imi ajut fratele mai mic.. sau pe copiii mei. As putea refuza sa il improprietaresc cu terenul meu, dar nu ar fi corect, si nici nu doresc negativitati care sa degenereze.
Multumesc .
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2021
Diana Enciu, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
s-au alocat locuri de casă de la primarie., prin concesiune


el doreste acum sa trec terenul meu ( nu prin vanzare ci gratis ) pe numele lui,

ati cumparat pana la urma terenul de la primarie, sunteti proprietar pe teren ?

As putea refuza sa il improprietaresc cu terenul meu, dar nu ar fi corect

de ce nu ar fi corect ?
In cazul in care sunttei proprietar, e decizia dvs ce faceti cu terenul.
Daca ii dati drept de uzufruct, nu mai aveti cum sa va raganditi.
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2021
gi-jane2, moderator
Va multumesc frumos pentru raspunsuri!
Daca ulterior Primaria nu v-a vandut terenul, nu sunteti proprietara asa ca discutia e inutila in sensul in care o duceti dvs. Trebuie sa clarificati acest aspect ca sa primiti un sfat pertinent.

Diana Enciu a scris:

In urma cu 18 ani , s-au alocat locuri de casă de la primarie., prin concesiune


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct plopilor plopilor uzufructarul , se poate casatori ,poate sa refuze propietarului sa locuiasca in acelasi imobil sau poate lasa in folosinta unui posibil ... (vezi toată discuția)
Uzulfruct viager nenea toto nenea toto Nepotul nu vrea sa-i las mostenire o parte din imobilul in care locuieste, pe care eu l-am dobandit cu fratele meu, prin mostenire de la mama noastra ,el vrea ... (vezi toată discuția)
Nuda proprietate si dreptul de uzufruct viager orhidea orhidea ce inseamna sa fiu nud proprietar impreuna cu fratele meu,in urma decesului mamei mele,iar tatal meu a primit dreptul de uzufruct viager (vezi toată discuția)