avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptare mostenire Buna ziua Dupa decesul mameI din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptare mostenire Buna ziua Dupa decesul mameI din anul 2012 ...

Acceptare mostenire
Buna ziua
Dupa decesul mameI din anul 2012 s-a dezbatut succesiunea.
In Decembrie 2020, a murit si tatal nostru ( suntem 3 mostenitori)
Fratele cel mare (A) detine certificatul de deces ( a pus mana pe certificat pentru a obtine ajjutorul de inmormantare , si banii din asigurarea defunctului)
Intrebarea mea este >
1- Daca doresc sa accept sau sa refuz mostenirea, este nevoie sa fie prezenti toti mostenitorii ?? ( mentionez ca eu sunt plecata din tara, si atunci cand ma intorc sa fac acest lucru, nu ma pot baza pe intelegerea , disponibilitatea si acceptul celorlalti mostenitori de a merge impreuna sa dezbatem succesiunea. Fratele mare spera ca in lipsa mea, sa se ajunga la refuzul tacit al mostenirii)
2- se poate obtine un duplicat al certificatului de deces (fratele refuza sa dea certificatul ) sa pot merge la notriat sa fiu trecuta in baza notariala ca am acceptat. / refuzat mostenirea ?
3 - Doar pentru acceptarea mostenirii .trebuie sa deschid dosar sa platesc aceleasi taxe notariale ca pt intreaga dezbatere si finalizare a succesiunii ??
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Marți, 2 Martie 2021
Diana Enciu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Diana Enciu , utilizator 11:17, 2 Martie 2021
1. Nu, este suficient sa fiti prezenta dvs in fata notarului public (sau a consului - puteti face acesta declaratie si in strainatate). Va trebui sa aveti asupra dvs certifcatul de deces, actele dvs de stare civila care demonstreaza legatura de rudenie cu defunctul si cartea de identitate.
2. Da, doar ca va trebui ca atunci cand solicitati eliberarea duplicatului sa declarati pierderea/distrugerea/furtul originalului. Daca declarati ca certificatul de deces se afla la fratele dvs care nu binevoieste sa vi-l inmaneze, cel mai probabil nu se va elibera un duplicat.
3. Nu, costurile declaratiei de acceptare sunt de 50-100 de lei la un birou notarial si de 2-3 euro la consulat.
Multumesc frumos pentru raspuns. Apreciez !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Duplicat certificat de deces buna seara, fratele mamei a decedat ... Vlad1968 Vlad1968 Duplicat certificat de deces Buna seara, fratele mamei a decedat de curand (locuia in alta localitate). Ei sunt 3 frati. Al treilea frate detine certificatul ... (vezi toată discuția)
Mostenirea tatalui meu marilena76 marilena76 Tatal meu a decedat acum o sapatamana.Cu o zi inainte de decesul lui a decedat mama lui (tatal lui era decedat de mult timp). Eu sunt unicul mostenitor al sau ... (vezi toată discuția)
Succesiune, nu am actele imobilului din masa succesorala danielstroe danielstroe Buna ziua, Am un var primar care a murit in 2009. Eu sunt singurul mostenitor al lui, a lasat in urma o casa+ teren intr-un sat.... Vreau sa dezbat ... (vezi toată discuția)