avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenirea tatalui meu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenirea tatalui meu

Tatal meu a decedat acum o sapatamana.Cu o zi inainte de decesul lui a decedat mama lui (tatal lui era decedat de mult timp).
Eu sunt unicul mostenitor al sau si vreau sa accept succesiunea dar nu am nici actul de deces,nici de proprietate a terenurilor,nici ale conturilor in banca.toate acestea le are un frate al sau.Am niste inrebari in legatura cu aceasta:
1- pot sa fac procura la un avocat sa scoata actele si sa se ocupe de dezbaterea succesiunii?
2-din moment ce nu stiu ce detinea cum se va afla despre asta?
3-ca mostenitor din partea tatalui meu la succesiunea bunicii trebuie sa fac eu ceva sau sa astept sa ma citeze?(mentionez ca fratele lui nu vrea sa mostenesc eu ceva de la bunica)
4-ma sfatuiti sa fac dezbaterea succesiunii la notar sau la tribunal?
Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 24 Iunie 2018
marilena76, utilizator
Cel mai recent răspuns: marilena76 , utilizator 17:04, 24 Iunie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru obtinerea certificatului de deces, daca unchiul dv refuza sa vi-l dea puteti solicita eliberarea unui duplicat de la autoritatile emitente.

Solicitati unui notar intocmirea unei declaratii de accepare a mostenirii in ceea ce priveste defuncta bunica dv si totodata deschiderea succesiunii de pe urma tatalui dv defunct.

Solicitati emiterea unei adrese catre ANAF pentru identificarea bunurilor defunctilor si totodata catre banci pentru comunicarea conturilor bancare deschise pe numele acestora.

Daca mostenitorii acceptanti in termenul legal nu se inteleg in procedura notariala atunci va trebui sa va adresati instantei.

Daca va aflati in strainatate va trebui sa va adresati misiunii diplomatice/ consulare romanesti pentru intocmirea declaratiei.
Actele necesare pentru întocmirea Declaraţiei de succesiune, prezentate personal de către solicitant, la data/ora stabilită prin programare, sunt:

1. Fotocopia certificatului de deces românesc al persoanei decedate (în urma căreia se face succesiunea).

2. Paşaportul valabil al persoanei declarante (dacă este cetăţean român este acceptabilă şi cartea de identitate valabilă). Pentru persoane cu mai multe cetăţenii, între care şi română, este preferabilă prezentarea actului românesc, dar obligatoriu VALABIL (paşaport, buletin sau carte de identitate).

3. Declinarea raportului persoanei declarante faţă de persoana decedată (gradul de rudenie) - se face în SIMISC, în detaliile cererii.

4. Dovada adresei din strainatate - se prezintă driver's license, ID sau orice document care leagă numele solicitantului de adresa sa.

Totodata intocmiti o procura speciala pe numele persoanei din Romania care sa va reprezinte pentru dezbaterea succesiunii de pe urma ambilor defuncti si totodata care sa se ocupe de obtinerea tuturor informatiilor si documentelor necesare identificarii bunurilor aflate in proprietatea defunctilor.

Daca sunteti unica fiica a defunctului (tatal dumneavoastra,) atunci intocmiti o declaratie in acest sens pentru a putea fi folosita in cadrul procedurii notariale ca fiind unica mostenitoare.
ContSters82289, utilizator

Traian Fanea a scris:

Solicitati unui notar intocmirea unei declaratii de accepare a mostenirii in ceea ce priveste defuncta bunica dv si totodata deschiderea succesiunii de pe urma tatalui dv defunct.

Solicitati emiterea unei adrese catre ANAF pentru identificarea bunurilor defunctilor si totodata catre banci pentru comunicarea conturilor bancare deschise pe numele acestora.

Daca mostenitorii acceptanti in termenul legal nu se inteleg in procedura notariala atunci va trebui sa va adresati instantei.

Daca va aflati in strainatate va trebui sa va adrssaati misiunii diplomatice/ consulare romanesti pentru intocmirea declaratiei.
Actele necesare pentru întocmirea Declaraţiei de succesiune, prezentate personal de către solicitant, la data/ora stabilită prin programare, sunt:

1. Fotocopia certificatului de deces românesc al persoanei decedate (în urma căreia se face succesiunea).

2. Paşaportul valabil al persoanei declarante (dacă este cetăţean român este acceptabilă şi cartea de identitate valabilă). Pentru persoane cu mai multe cetăţenii, între care şi română, este preferabilă prezentarea actului românesc, dar obligatoriu VALABIL (paşaport, buletin sau carte de identitate).

3. Declinarea raportului persoanei declarante faţă de persoana decedată (gradul de rudenie) - se face în SIMISC, în detaliile cererii.

4. Dovada adresei din strainatate - se prezintă driver's license, ID sau orice document care leagă numele solicitantului de adresa sa.

Totodata intocmiti o procura speciala pe numele persoanei din Romania care sa va reprezinte pentru dezbaterea succesiunii de pe urma ambilor defuncti si totodata care sa se ocupe de obtinerea tuturor informatiilor si documentelor necesare identificarii bunurilor aflate in proprietatea defunctilor.

Daca sunteti unica fiica a defunctului (tatal dumneavoastra,) atunci intocmiti o declaratie in acest sens pentru a putea fi folosita in cadrul procedurii notariale ca fiind unica mostenitoare.

marilena76, utilizator
Multumesc mult pentru raspunsul dumneavoastra!Voi veni in Romania sa vorbesc cu un avocat si sa ii fac o procura pentru a ma reprezenta la dezbaterea succesiunii.

marilena76 a scris:

Traian Fanea a scris:

Daca va aflati in strainatate va trebui sa va adrssaati misiunii diplomatice/ consulare romanesti pentru intocmirea declaratiei.

marilena76, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locuiesc in sua si vreau sa fac renuntare la succesiune VZI VZI buna ziua Am dubla cetatenie si locuiesc in SUA. Tatal meu a decedat in 1994 si s-a dezbatut succesiunea pe legea de atunci la notariat de stat. In 1991 era ... (vezi toată discuția)
Succesiune - conturi bancare miara miara Daca o persoana are bani depusi in banca ( cu un imputernicit care poate scoate banii), dupa decesul sau acei bani revin imputernicitului sau se impart la toti ... (vezi toată discuția)
Declaratie renuntare succesiune geo83 geo83 se poate face declaratie de renuntare la succesiune fara ca succesiunea sa fie deschisa ? (vezi toată discuția)