avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... declaratie renuntare succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

declaratie renuntare succesiune

se poate face declaratie de renuntare la succesiune fara ca succesiunea sa fie deschisa ?
Cel mai recent răspuns: henrimm , utilizator 22:55, 8 Iunie 2018
Declaraţia de renunţare la succesiune este un act care se face numai în formă autentică la orice notar public şi prin care un moştenitor are posibilitatea, în termenul de opţiune succesorală de un an de la data decesului defunctului sau în celelalte situaţii prevăzute de Art. 1103 din noul Cod Civil, să renunţe la succesiunea acestuia din urmă, fiind considerat, ca efect al declaraţiei de renunţare, că nu a avut niciodată calitatea de succesibil, iar partea sa va profita moştenitorilor pe care i-ar fi înlăturat de la moştenire sau celor a căror parte ar fi diminuat-o dacă ar fi acceptat moştenirea. Astfel, renunţarea la moştenire nu se poate face în favoarea unui singur moştenitor, ea profită tuturor moştenitorilor care acceptă succesiunea.
Cetăţenii români domiciliaţi în străinătate pot da declaraţia de renunţare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României.
Renunţarea la succesiune este reglementată de Art. 1120 şi următoarele din noul Cod Civil. Pentru mai multe informaţii juridice cu privire la renunţarea şi efectele renunţării la succesiune, accesaţi: renunţarea la succesiune
Acte necesare
actul de identitate al persoanei care renunţă la moştenire (original)
certificatul de naştere al moştenitorului (original)
certificatul de deces al defunctului (original)
Renuntarea se poate face la momentul in care este deschisa succesiunea!
Buna ziua,
renuntarea nu se poate face decat dupa deschiderea succesiunii, dupa decesul celui succedat, NU INAINTE!
Nu se poate renunta la ceva ce nu ai.
concret .Bunicii mei sunt decedati de mai multi ani .Tatal meu doreste sa deschida succesiunea ,impreuna sunt 5 frati din care unul este decedat care la randul lui are doi copii (sotia este decedata si ea) .problema este ca majoritatea sunt imprastiati prin lumea asta si vin in tara rar.Daca tatal meu va deschide succesiunea nu se va putea incheia succesiunea in termenul stabilit de lege pentru ca nu pot sa-i adun pe toti in aceea perioada de timp.De aceea va intreb pe d-voastra poate m-am exprimat gresit care este procedura ca in perioada cand ei se afla in vizita sa semneze un act la notar precum in cazul in care deschid succesiunea ei nu vor nimic din ceea ce li s-ar cuveni (sunt deacord sa faca asta ).Nu stiu probabil cum se numeste actul respectiv sau daca exista vreo forma legala ca tatal meu sa faca asta .
Fiecare unchi , precum si matusa si copiii unchiului decedat, in perioada in care fiecare din ei se afla in Romania sa mearga la notariat pentru a da o declaratie de renuntare la mostenire. In momentul in care exista declaratiile de renuntare ale tuturor fratilor respectiv a matusii si copiilor sai, tatal dvs poate merge la notariat pentru a dezbate succesiunea devenind unic mostenitor.

Alte discuții în legătură

Reprezentarea succesorala in clasa a ii-a de mostenitori M_arina M_arina In urma cu o luna a decedat sora tatalui meu. Nu a fost casatorita, nu a avut copii, parintii ei nu mai traiesc. A avut 4 frati, din care doar unu mai este ... (vezi toată discuția)
Mostenire, succesiune? goghita goghita Am ingrijit mai multi ani pe unchii mei (matusa e sora bunicii, pe linie materna). Nu aveau copii. Matusa, ruda mea de sange, de altfel a decedat. Dupa 6 ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea succesiunii dragosandronic dragosandronic Buna ziua, In anul 1993 bunicul meu a decedat, ramanand ca mostenitori ai sai bunica mea, si cei doi fii ai lor, tatal meu si fratele lui. La dezbaterea ... (vezi toată discuția)