avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reprezentarea succesorala in clasa a II-a de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reprezentarea succesorala in clasa a II-a de mostenitori

In urma cu o luna a decedat sora tatalui meu. Nu a fost casatorita, nu a avut copii, parintii ei nu mai traiesc. A avut 4 frati, din care doar unu mai este in viata. Acesta sustine ca, fiind ruda de un grad mai apropiat cu defuncta, este unicul mostenitor. El a intrat deja in posesia tuturor bunurilor (apartament, masina, bani in numerar, alte bunuri mobile, documente privind conturile, toate actele de proprietate privind terenurile defunctei etc.).
Insa, dintre ceilalti 3 frati decedati, doi au copii: unu are doi copii (eu si fratele meu), iar altul un copil. Nu stiu daca am inteles corect, din ceea ce am citit pana acum, ca si acesti nepoti sunt mostenitori, adica vin la mostenire prin reprezentare si iau partea de mostenire care s-ar fi cuvenit tatalui lor. Adica fratele decedatei ia 1/3, doi nepoti de la un frate iau impreuna 1/3 si celalt nepot ia restul de 1/3 ?
Cei doi nepoti (deci care sunt frati intrei ei), atunci cand s-a facut succesiunea dupa tatal lor (acum 10 ani), au renuntat expres, prin declaratie la notar, si toata mostenirea a revenit mamei lor, ei devenind "straini de mostenire". Are aceasta renuntare la succesiunea de atunci efecte si asupra acestei mosteniri, care s-ar fi cuvenit sa o primeasca acum tatal lor? Prin acea declaratie au renuntat doar la bunurile care existau atunci, acum 10 ani, ori la orice alt bun, orice alta mostenire care s-ar fi cuvenit oricand tatalui lor?
Pentru a evita ca fratele decedatei sa faca succesiunea fara sa anunte si nepotii, putem merge la notar ca sa dam o declaratie (o cerere de acceptare a mostenirii) pentru a obtine un certificat de calitate de mostenitor? Pentru aceasta declaratie este suficient sa prezentam actele noastre de stare civila si duplicat de pe certificatul de deces al matusii, fara a prezenta acte din care sa rezulte ce bunuri avea aceasta?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 12:21, 19 Aprilie 2010
In termen de 6 luni de la deschiderea succesiunii( data decesului matusii) puteti merge la notar sisa dati o declaratie de acceptare a succesiunii. Cei doi nepoti , daca au renuntat in favoarea mamei lor , au renuntat la toata masa succesorala; nu exista renuntare partiala !De asemenea , au renuntat la mostenirea dupa tatal lor , in cazul de fata este vorba de matusa , deci bunurile care apartin acesteia se vor imparti in mod egal fratilor.( prin reprezentare copiilor ). Trebuie doar sa mergeti la notar si sa dati declaratia de acceptare in termen .
Dupa indelungi discutii, unchiul nostru - frate al defunctei - ne-a dat certificatul de deces al acesteia, insa nimic altceva, nici un act de proprietate (al apartamentului, terenurilor, acte privind casa pe care o avea in constructie etc.). Putem merge noi la notar sa cerem deschiderea succesiunii (si sa solicitam ca el sa prezinte toate actele pe care le detine), sau doar sa dam declaratia de acceptare?
Daca ultimul domiciliu al defunctei a fost in sectorul 4 (celelalte imobile sunt in Ilfov), trebuie sa mergem la un notar din sectorul 4, ori la orice notar din Bucuresti?
Va multumesc.
buna ziua!
mergeti la notar si dati declaratie de acceptare expresa a succesiuni.
puteti sa va faceti si copie legalizata de pe Certificatul de deces.
eu nu va sfatuiesc sa dezbateti la notar pt ca nu se va putea.
este competent un notar din bucuresti/judecatoria sector 4.
pt dezbaterea succesiunii va trebui sa vina si acest unchi.
va trebui sa aduceti actele de proprietate, pe care inteleg ca nu le aveti.
Am fost cu totii la un notar ales de unchiul nostru, am dat toti declaratii de acceptare a succesiunii, unchiul nostru a semnat si cererea de deschidere a succesiunii, a adus copii de pe actele de proprietate ale matusii (nimic despre casa in constructie), urmand sa aduca si originalele.
Avem urmatoarele probleme :
- notarul ne va da adrese catre 3 banci unde unchiul nostru a spus ca decedata ar fi avut conturi ; noi credeam ca notarul va verifica la mai multe banci – macar la cele mari…
- in apartament sta deja fiul unchiului nostru, l-a zugravit, sustine ca e de acord sa-l vindem « dar nu acum, mai incolo… » , la fel si cu terenurile (unul intravilan si unul extravilan) , masina o vrea pentru fiul lui.. Intrebarea este : putem cere si partajarea bunurilor o data cu succesiunea, sau sunt doua operatiuni distincte ? Daca unchiul e de acord cu partajarea (ceea ce e foarte putin probabil), notarul stabileste valoarea bunurilor si eventualele sume de bani pe care le-am avea noi, ceilalti mostenitori, de primit ?
- cat despre casa in constructie, problema e foarte incurcata si nu vad cum am putea noi dovedi ceva . Pe un teren mare, impartit la 5 mostenitori, partea matusii era in spate, mai spre camp, dar casa a inceput sa o construiasca mai in fata, maila strada, langa gard, unde terenul apartine acestui unchi. Nu stim daca au facut vreun schimb. La data decesului (9 noiembrie), nu avea decat diverse avize pentru constructie. La 11 noiembrie unchiul nostru face cerere pt.autorizatie de constructie, care i se elibereaza la 18 decembrie. Noi stim ca unchiul nu are posibilitati materiale si absolut totul a fost platit de decedata, dar nu avem nici o dovada, toate actele, toate facturile sunt la el, noi am aflat doar numele arhitectului. Mai putem face ceva ?
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 19 Aprilie 2010
M_arina, utilizator
daca aveti acdastru si intabulare pe imobile veti putea face si actul de partaj.
desi sunt destul de sceptica cu privire la acest lucru.
cred ca mai degraba o sa ajungeti pe cale de instanta datorita raporturilor dintre dvs.
este clar ca unchiul, care se vede stapan pe toate, nu o sa cedeze atat de usor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, in urma dezbaterii succesiunii bunicilor, unei matusi ... FlorinBrb FlorinBrb Buna seara, in urma dezbaterii succesiunii bunicilor, unei matusi i s-a cuvenit prin hotarare judecatoreasca casa mobilata si utilata impreuna cu alte terenuri ... (vezi toată discuția)
Mostenire, succesiune? goghita goghita Am ingrijit mai multi ani pe unchii mei (matusa e sora bunicii, pe linie materna). Nu aveau copii. Matusa, ruda mea de sange, de altfel a decedat. Dupa 6 ... (vezi toată discuția)
Declaratie renuntare succesiune geo83 geo83 se poate face declaratie de renuntare la succesiune fara ca succesiunea sa fie deschisa ? (vezi toată discuția)