Bună ziua. In urmă cu 30 de ani, la cerere, mi s- a alocat în concesiune un teren intravilan ( am taxele plătite la zi). Acest lot de pământ intravilan este vecin cu lotul fratelui meu. Împreună cu fratele am decis sa să ridicăm o construcție la mijlocul loturilor , astfel încât să aceasta să ocupe spatiu din ambele terenuri.. Proiectul și casa ridicată ,sunt pe numele fratelui ( decizie luată în comun)., Eu nu figurez trecut trecut în rol. Între timp, eu m- am mutat in alt județ.
După 25 ani, au trebuit reînnoite contractele de concesiune, pt că primăria nu a dorit împroprietărirea locatarilor. Acum,, eu am primit o citație că mi se va lua terenul fara drept de despăgubire a taxelor plătite timp de 30 de ani, pentru că nu există nici o construcție pe numele meu. ( Contractul concesional prevedea construirea unui imobil in primul an de la alocarea terenului).
Întrebarea mea este: Pot eu sa donez acest teren fratelui, în condiții legale? Ce demersuri legale as putea face, să păstrăm terenul, având în vedere că locuința ocupa spațiul ambelor terenuri? Nu vreau să mă trezesc în situația de a avea repercusiuni negative.
Mulțumesc din suflet pentru răspuns!
Multumesc frumos. In cazul in care sotia are drept de uzufruct si copilul meu nu ar detine acest testament, pierde dreptul a ma mosteni?? Si daca sotia are si ea un copil, in lipsa testamentului de care ati amintit, ar mosteni copilul dansei ???
Multumesc frumos pt raspuns!
Uzufruct viager
Buna ziua
Ma puteti ajuta cu un raspuns ? (nu ma pricep mai deloc cu termenii juridici )
Din prima casatrie, a rezultat un copil.
Sunt proprietarul unui imobil.
Intrebarea mea este; daca fac uzufruct viager pentru actuala sotie , copilul meu ma va mai mosteni ?
Cu actuala sotie snt de 10 ani casatorit si doresc ca sa nu poata fi data afara din imobil cat timp traieste. Daca eu voi deceda, copilul meu ma mai poate mosteni, sau nu ? ( dupa moartea actualei sotii , sau imediat dupa deces?)
Stiu ca in mod normal, actualei sotii ii va reveni 1./4 din patrimoniul meu. si copilului3/4. Poate copilul sa atace uzufructul?
Multumesc frumos !
Acest procent este valabil chiar daca sotul avea imobilul din timpul primei casnicii,? ( deci dinainte de a se recasatori a doua oara ) Sotia legitima din a doua casnicie poate mosteni acelasi procent de 1/4 din patrimoniul sotului decedat ? Multumesc pt raspuns !
Multumesc frumos. Taxa notariala pentru dezbaterea unei succesiuni, este o taxa fixa, aceiasi pt orice notariat , sau difera , in functie de zona, notariat, etc?
Buna ziua...
Proprietarul unui imobil, (din urma primei casatorii are o fata) se recasatoreste .Fosta sotie (coproprietar fiind )vinde cu contract de vanzare cumparare .actualei sotii 25% (din partea ei de 50%,) restul de 25 % o da sotului .. ( ca intelegere in urma unui partaj.in care a mai existat un imobil, si barbatul a renuntat la el in favoarea primei sotii )
Intrebarea este ce procent ii va reveni actualei sotii, respectiv fetei lui din prima casatorie, dupa decesul barbatului.?? Si as mai dori sa stiu ,daca se poate , cat este taxa pentru deschiderea succesiunii . daca se deschide si se dezbate dupa perioada de 1 an, de la deces. Stiu ca deschiderea si dezbaterea succesiunii , sunt doua lucruri diferite... Multumesc !