avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Activitate Parthena

Activitate Parthena

Buna ziua si multumesc pentru raspuns! De la financiar mi s-a spus ca pur si simplu imi vor opri diferenta de bani pana la 50% din salariul ca sa acopere banii pe care ii va plati firma. Eu de aici inteleg ca ei nu vor proceda cu executare silită, ci pur si simplu vor tine cont sa imi ia banii de acum inainte, ca sa achit banii către firma + poprirea catre executor. Ca sa se ajunga la o executare silita ar trebui sa fie o decizie judecatoreasca, nu intr-o sedinta interna a firmei. Iar eu nu stiu cum sa rezolv aceasta situatie pentru ca firma nu tine asa mult cont de angajat, ci vor face tot posibilul sa-si ia banii inapoi.
Buna ziua!
In august 2019 m am angajat și avand o executate in spate, s a pus poprire pe salariu. Contractul meu de munca a fost unul determinat pentru ca am venit pe postul unei colege care era în creștere copil. In august 2021 mi s a terminat contractul. In acest interval firma a virat catre executor suma de bani aferenta din salariul meu. O lună jumate mai tarziu m am intors la acelasi angajator pentru ca se eliberase un post nedeterminat in acelasi departament si loc unde lucrasem pana atunci. Dim octombrie 2021 firma mi a virat banii integral pana luna aceasta. Eu am asteptat o hârtie de la executor cand am incheiat contractul de munca si apoi cand am inceput sa muncesc din nou (nu pretind ca știu cum funcționează toata treaba asta, de aceea ma gandeam ca voi primi un semn de la ei). Ieri am avut surpriza sa primesc mai putin din salariul si am vorbit la juridic. Mi s a spus ca firma a fost instiintata de catre executor ca eu sunt inregistrata la Anaf cu venituri si lor nu li s au virat banii aferenti in acest timp. Si obliga cumva firma sa plateasca acei bani din octombrie pana in prezent. Doamna de la juridic mi a zis ca inca nu s a luat o hotărâre, insa daca firma va plati acei bani din urma, ei mi i vor pune mie la plata incepand de luna viitoare si ca probabil mi se vor opri 50% din salariu in loc de 33% cum e acum avand doar o singura poprire.
Are voie firma, nefiind banca sau executor sa actioneze asa pana a ajunge la a mi se lua jumatate de salariul? Stiam ca doar in cazul in care sunt mai mult de 2 bănci/popriri se aplica aceasta regula. In acelasi timp, fara sa par un om rau sau nepasator fata de doamna de la juridic, insa mi se pare ca tot in carca mea este pusa o greșeală care nu este a mea. Pe functia pe care sunt, daca gresesc mi se taie un x % din salariu ca penalizare, nu scap dand o pe alții. Nu am mai auzit de o astfel de situatie si voiam sa stiu daca legal pot face eu ceva sau cu un avocat?
Un domn consilier juridic mi a raspuns ca firma imi poate lua banii doar prin ordin judecatoresc, deci asta inseamna ca trustul de presa unde lucrez sa ma dea in judecata. Dar pe baza a ce ma dau in judecata? Pur si simplu un om care lucreaza la financiar a gresit si plata acestei greseli o fac eu ramanand cu jumatate din salariul, care nu era mare oricum.
Buna ziua si mulțumesc ptr raspuns!
Ce inteleg eu de aici este ca firma ar trebui practic sa ma dea in judecata? Ceea ce n-ar fi nimic anormal sau nerealizabil tinand cont ca lucrez la un trust de presa si au avocați buni, multi si bani. Deci, pe langa faptul ca nu vad de ce sa fiu data eu in judecata punându-mi greseala altcuiva in carca, o greseala neasumata care ma lasa si cu jumătate de salariu, ce motiv ar putea sa invoce pentru a ma da in judecata?
Mulțumesc!
Luiza Negulescu.
Cornel Vasile a scris:

In conformitate cu dispozitiile art. 169 alin. (2) C. muncii, angajatorul nu poate efectua retineri din salariu decat daca datoria salariatului a fost constatata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila

Buna ziua!
In august 2019 m am angajat și avand o executate in spate, s a pus poprire pe salariu. Contractul meu de munca a fost unul determinat pentru ca am venit pe postul unei colege care era în creștere copil. In august 2021 mi s a terminat contractul. In acest interval firma a virat catre executor suma de bani aferenta din salariul meu. O lună jumate mai tarziu m am intors la acelasi angajator pentru ca se eliberase un post nedeterminat in acelasi departament si loc unde lucrasem pana atunci. Dim octombrie 2021 firma mi a virat banii integral pana luna aceasta. Eu am asteptat o hârtie de la executor cand am incheiat contractul de munca si apoi cand am inceput sa muncesc din nou (nu pretind ca știu cum funcționează toata treaba asta, de aceea ma gandeam ca voi primi un semn de la ei). Ieri am avut surpriza sa primesc mai putin din salariul si am vorbit la juridic. Mi s a spus ca firma a fost instiintata de catre executor ca eu sunt inregistrata la Anaf cu venituri si lor nu li s au virat banii aferenti in acest timp. Si obliga cumva firma sa plateasca acei bani din octombrie pana in prezent. Doamna de la juridic mi a zis ca inca nu s a luat o hotărâre, insa daca firma va plati acei bani din urma, ei mi i vor pune mie la plata incepand de luna viitoare si ca probabil mi se vor opri 50% din salariu in loc de 33% cum e acum avand doar o singura poprire.
Are voie firma, nefiind banca sau executor sa actioneze asa pana a ajunge la a mi se lua jumatate de salariul? Stiam ca doar in cazul in care sunt mai mult de 2 bănci/popriri se aplica aceasta regula. In acelasi timp, fara sa par un om rau sau nepasator fata de doamna de la juridic, insa mi se pare ca tot in carca mea este pusa o greșeală care nu este a mea. Pe functia pe care sunt, daca gresesc mi se taie un x % din salariu ca penalizare, nu scap dand o pe alții. Nu am mai auzit de o astfel de situatie si voiam sa stiu daca legal pot face eu ceva sau cu un avocat? Multumesc mult!
Am vorbit cu avocatul la telefon, am fost acum 2 ani la dansa cu aceasta poprire. Eu sunt debitor. Cand am ajuns la avocat, a fost prea tarziu sa mai fac vreo contestatie ptr ca mi trecuse termenul. Prin urmare, s a instalat poprirea pe salariu. Acum am primit aceasta Incheiere cu sumele pe care le au adunat de la mine si cu posibilitatea de contestatie in 15 zile. Am sunat avocata pe aceasta problema ptr ca sumele lor nu corespund cu OP urile pe care le am. Si in aceasta situatie, avocata mi a spus sa fac o cerere de actualizare a creantei si de abia atunci sa vedem ce putem face daca sumele nu corespund in continuare, si cu o dobanda care mi se pune in continuu pana la achitatea integrala a creditului.

Corina Capotã a scris:

Avocatul face-to-face este mai bun decat avocatul de pe internet, cu atat mai mult cu cat cunoaste speta. Nu prea inteleg, sunteti debitor sau creditor, adica aveti de incasat o suma de bani sens in care ati demarat o executare silita sau trebuie sa platiti o suma de bani actualizata de executor, la cererea creditorului?
Daca dv. aveti calitatea de creditor si doriti actualizarea sumelor solicitate a fi executate si incuviintate de instanta, puteti face o simpla cerere la executor, in dosarul de executare prin care solicitati actualizarea sumelor datorate cu rata inflatiei. Executorul va face calculele, nu va bateti capul cu asta.
Daca sunteti debitor si ati primit o Incheiere de actualizare a creantei si aveti nelamuriri in privinta calculului noii creante datorate actualizate, mergeti la executor si solicitati sa va prezinte modul de calcul al creantei actualizate. Aveti acest drept. Daca sunteti debitor, nu inteleg ce fel de cerere de actualizare a creantei sa faceti dv., pentru ca nu dv. o faceti, ci executorul la cererea creditorului.

Buna seara si multumesc pentru raspuns. Am sunat avocatul la care am fost initial cu executarea si i am spus de noile hartii venite. Acesta mi a sugerat sa fac mai intai o cerere de actualizare creante ( eu nestiind despre acest lucru). Mi a spus sa pun nr de dosar, evident datele mele si ceea ce cer. Am posibilitatea sa fac si o contestatie la acea incheiere, insa mi a spus ca o putem face dupa aceasta actualizare.
Si voiam sa stiu daca o cerere de genul trebuie sa mai cuprinda alte informatii in afara de cele spuse de avocat sau daca are un anumit format.

Multumesc,
L.N

Corina Capotã a scris:

Luati legatura cu un avocat la care ii aratati actele de executare si ii explicati nemultumirile dv.
Poate trebuie facuta o contestatie la executare impotriva acelei Incheieri de actualizare a creantei, care trebuie depusa in termen de 15 zile de la data comunicarii Incheierii de catre executor, la instanta.

Cerere de actualizare a creantei
Buna ziua!
As dori sa fac o cerere de actualizare a creantei, deoarece sumele platite de mine nu corespund cu sumele aratate de catre executor in Incheierea primita prin posta. Si nu stiu exact ce trebuie scris in afara nr de dosar, numele meu, si ce solicit? Nu vreau sa mentionez in cerere ca nu mi corespund sumele, ptr ca apoi as vrea sa merg la avocat cu aceasta problema si cu o dobanda pe care executorul mi o pune pana la stingerea creditului. Nu am gasit niciun model de cerere, si sincer va spun, oricat de prosteasca suna intrebarea, nu ma pricep.
Multumesc,
L.N