avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Poprire de la executor + angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Poprire de la executor + angajator

Buna ziua!
In august 2019 m am angajat și avand o executate in spate, s a pus poprire pe salariu. Contractul meu de munca a fost unul determinat pentru ca am venit pe postul unei colege care era în creștere copil. In august 2021 mi s a terminat contractul. In acest interval firma a virat catre executor suma de bani aferenta din salariul meu. O lună jumate mai tarziu m am intors la acelasi angajator pentru ca se eliberase un post nedeterminat in acelasi departament si loc unde lucrasem pana atunci. Dim octombrie 2021 firma mi a virat banii integral pana luna aceasta. Eu am asteptat o hârtie de la executor cand am incheiat contractul de munca si apoi cand am inceput sa muncesc din nou (nu pretind ca știu cum funcționează toata treaba asta, de aceea ma gandeam ca voi primi un semn de la ei). Ieri am avut surpriza sa primesc mai putin din salariul si am vorbit la juridic. Mi s a spus ca firma a fost instiintata de catre executor ca eu sunt inregistrata la Anaf cu venituri si lor nu li s au virat banii aferenti in acest timp. Si obliga cumva firma sa plateasca acei bani din octombrie pana in prezent. Doamna de la juridic mi a zis ca inca nu s a luat o hotărâre, insa daca firma va plati acei bani din urma, ei mi i vor pune mie la plata incepand de luna viitoare si ca probabil mi se vor opri 50% din salariu in loc de 33% cum e acum avand doar o singura poprire.
Are voie firma, nefiind banca sau executor sa actioneze asa pana a ajunge la a mi se lua jumatate de salariul? Stiam ca doar in cazul in care sunt mai mult de 2 bănci/popriri se aplica aceasta regula. In acelasi timp, fara sa par un om rau sau nepasator fata de doamna de la juridic, insa mi se pare ca tot in carca mea este pusa o greșeală care nu este a mea. Pe functia pe care sunt, daca gresesc mi se taie un x % din salariu ca penalizare, nu scap dand o pe alții. Nu am mai auzit de o astfel de situatie si voiam sa stiu daca legal pot face eu ceva sau cu un avocat? Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Parthena , utilizator 13:36, 9 Iulie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In conformitate cu dispozitiile art. 169 alin. (2) C. muncii, angajatorul nu poate efectua retineri din salariu decat daca datoria salariatului a fost constatata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila
Buna ziua si mulțumesc ptr raspuns!
Ce inteleg eu de aici este ca firma ar trebui practic sa ma dea in judecata? Ceea ce n-ar fi nimic anormal sau nerealizabil tinand cont ca lucrez la un trust de presa si au avocați buni, multi si bani. Deci, pe langa faptul ca nu vad de ce sa fiu data eu in judecata punându-mi greseala altcuiva in carca, o greseala neasumata care ma lasa si cu jumătate de salariu, ce motiv ar putea sa invoce pentru a ma da in judecata?
Mulțumesc!
Luiza Negulescu.
Cornel Vasile a scris:

In conformitate cu dispozitiile art. 169 alin. (2) C. muncii, angajatorul nu poate efectua retineri din salariu decat daca datoria salariatului a fost constatata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire neexecutata de angajator si pusa in carca mea dupa ce a fost somat Parthena Parthena Buna ziua! In august 2019 m am angajat și avand o executate in spate, s a pus poprire pe salariu. Contractul meu de munca a fost unul determinat pentru ca am ... (vezi toată discuția)
Ce se poate face in urmatoarea problema referitoare la banii popriti de un executor? AntonioM AntonioM Buna ziua, ma aflu in urmatoarea situatie: Din luna iulie sau august a acestui an am instituita o poprire de catre un executor in valoare de aproximativ ... (vezi toată discuția)
Retinere si virare 1/2 catre o singura creanta Tia_Ioana Tia_Ioana Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea situatie: 1.In 2018 prima poprire pe salariul meu 1/3 - datorie 71.000 2. In Aprilie 2020 a doua poprire ... (vezi toată discuția)