avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Activitate niutzu

Activitate niutzu

Răspuns la discuția TEREN de 169 de mp
Intai mergeti la Serviciul Urbanism al Localitatii in care se afla terenul si depuneti cerere de obtinere a certificatului de urbanism, pe baza documentelor de proprietate, de identitate si a celor de la cadastru/ carte funciara. Certificatul de urbanism va preciza suprafata construibila (gradul de ocupare al terenului), regimul de inaltime al cladirii, eventualele retragereri de la frontul stradal, etc. Pe baza certificatului de urbanism, cu proiectul desenat si semnat de arhitect, inginer, etc si cu toate avizele necesare (lista lor se alfa in paginile certificatului de urbanism) se elibereaza autorizatia de construire de catre acelasi Serviciu de Urbanism al primariei localitatii respective.
Mult succes!
Răspuns la discuția Distanta legala fata de gard
Sectiunea III Despre vederea în proprietatea vecinului


ART. 611 Unul din vecini nu poate face, fãrã consimtãmântul celuilalt, nici într-un chip, fereastrã sau deschidere într-un zid comun (C. civ. 594, 599 si urm., 623, 998 ; C. civ. fr. 675).


ART. 612 Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietãtii îngrãdite sau neîngrãdite a vecinului sãu, de nu va fi o distantã de 19 decimetri între zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecinã (C. civ. 489 si urm., 570, 601, 608, 620, 623, 634, 637 ; C. civ. fr. 678 ; Loi no. 67-1253 du 30 déc. 1967).


ART. 613 Nimeni nu poate avea vederi piezise pe proprietatea vecinului de nu va fi o distantã de sase decimetri (C. civ. 489 si urm., 601, 614, 623, 637, 639 ; C. civ. fr. 679 ; Loi no. 67-1253 du 30 déc. 1967.


ART. 614 Distanta de care este vorba în cele douã articole precedente se socoteste de la fata zidului, pe care s-a deschis vederea si, de vor fi balcoane sau alte asemenea, de la linia lor cea dinafarã pânã la linia de despãrtire a celor douã proprietãti (C. civ. fr. 680).
Buna ziua,
As dori va sa prezint acest caz in speranta ca cineva poate oferi cateva sfaturi/ solutii. Am un teren intr-o zona rezidentiala din jurul Bucurestiului. Deocamdata nu m-am apucat de construit. Vecinul meu de la est s-a apucat de construit in aceasta vara, constructia in momentul de fata fiind la nivelul de fundatie. Problema a aparut in momentul in care am constatat ca fundatia lui se afla la 90 cm distanta de limita dintre proprietatile noastre, in conditiile in care regulamentul local de urbanism prevede min 2 m fata de prorietatea vecina. La Serviciul Urbanism al Primariei din localitatea respectiva mi s-a explicat ca vecinului i s-a eliberat autorizatie de constructie care permite o asfel de "retragere" generoasa pe baza "promisiunii "vecinului meu ca va obtine ulterior o declaratie notariala din partea mea cum ca as fi de acord cu aceasta exceptie de la regula. Serviciul de urbanism "ne sfatuieste sa ne intelegem", desi este evident ca autorizatia de construire este ilegala in acest moment, dat fiind faptul ca vecinul nu are semnatura mea. In acelasi timp, pe langa faptul ca vecinul a inceput sa construiasca ilegal, prea aproape de limita dintre proprietati, are in plan sa construiasca o cladire inalta, care imi va umbri intreaga proprietate. Ce pot sa fac in aceasta situatie? Ce sanse am in justitie? Cu cine trebuie sa ma judec? Ca sa ajung la o "intelegere" cu vecinul in privinta retragerii actuale, ar trebui sa ma asigur ca renunta la un etaj din constructie. Cum pot face acest lucru? Este valabil un contract comercial cu daune in cazul in care dupa obtinerea semnaturii mele schimba proiectul? sau in cazul in care peste un timp obtine autorizatie de "supraetajare"??
Va multumesc anticipat pentru sfaturile dumneavoastra!