avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Accordul notarial al vecinului pentru a construi o casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Accordul notarial al vecinului pentru a construi o casa

Buna ziua,
As dori va sa prezint acest caz in speranta ca cineva poate oferi cateva sfaturi/ solutii. Am un teren intr-o zona rezidentiala din jurul Bucurestiului. Deocamdata nu m-am apucat de construit. Vecinul meu de la est s-a apucat de construit in aceasta vara, constructia in momentul de fata fiind la nivelul de fundatie. Problema a aparut in momentul in care am constatat ca fundatia lui se afla la 90 cm distanta de limita dintre proprietatile noastre, in conditiile in care regulamentul local de urbanism prevede min 2 m fata de prorietatea vecina. La Serviciul Urbanism al Primariei din localitatea respectiva mi s-a explicat ca vecinului i s-a eliberat autorizatie de constructie care permite o asfel de "retragere" generoasa pe baza "promisiunii "vecinului meu ca va obtine ulterior o declaratie notariala din partea mea cum ca as fi de acord cu aceasta exceptie de la regula. Serviciul de urbanism "ne sfatuieste sa ne intelegem", desi este evident ca autorizatia de construire este ilegala in acest moment, dat fiind faptul ca vecinul nu are semnatura mea. In acelasi timp, pe langa faptul ca vecinul a inceput sa construiasca ilegal, prea aproape de limita dintre proprietati, are in plan sa construiasca o cladire inalta, care imi va umbri intreaga proprietate. Ce pot sa fac in aceasta situatie? Ce sanse am in justitie? Cu cine trebuie sa ma judec? Ca sa ajung la o "intelegere" cu vecinul in privinta retragerii actuale, ar trebui sa ma asigur ca renunta la un etaj din constructie. Cum pot face acest lucru? Este valabil un contract comercial cu daune in cazul in care dupa obtinerea semnaturii mele schimba proiectul? sau in cazul in care peste un timp obtine autorizatie de "supraetajare"??
Va multumesc anticipat pentru sfaturile dumneavoastra!
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 23:47, 17 August 2008
Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata , modificata prevede documentele obligatorii care stau la baza proiectului in ANEXA Nr. 1:

CONTINUTUL-CADRU al proiectului pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii:
I Piese scrise
-pct.2 Memoriu,
2.5.6. „Acordul vecinilor, conform prevederilor legale in vigoare, exprimat in forma autentica, pentru constructiile noi, amplasate adiacent constructiilor existente sau in imediata lor vecinatate - si numai daca sunt necesare masuri de interventie pentru protejarea acestora -, pentru lucrari de constructii necesare in vederea schimbarii destinatiei in cladiri existente, precum si in cazul amplasarii de constructii cu alta destinatie decat cea a cladirilor invecinate. "

Va recomand sa mergeti la Primarie la sevciul Urbanism, sa solicitati sa vedeti dosarul proiectului vecinului si sa faceti sesizare in scris asupra faptului ca nu vi s-a sollicitat acordul exprimat in forma autentica, conform art.urmatoare din legea 50/1991:
Art. 26. - (1) Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni:
h) emiterea de certificate de urbanism incomplete ori cu date eronate, care nu contin lista cuprinzand avizele si acordurile legale necesare in raport cu obiectivul de investitii, sau eliberarea acestora cu depasirea termenului legal;
i) emiterea de autorizatii de construire/desfiintare:
- in lipsa unui drept real asupra imobilului, care sa confere dreptul de a solicita autorizatia de construire/desfiintare;
- in lipsa sau cu nerespectarea prevederilor documentatiilor de urbanism, aprobate potrivit legii;
- in baza unor documentatii incomplete sau elaborate in neconcordanta cu prevederile certificatului de urbanism, ale Codului civil, ale continutului-cadru al proiectului pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii, care nu contin avizele si acordurile legale necesare sau care nu sunt verificate potrivit legii;
- in lipsa expertizei tehnice privind punerea in siguranta a intregii constructii, in cazul lucrarilor de consolidare;
- in baza altor documente decat cele cerute prin prezenta lege;
Art.26 .- (5) Sanctiunea amenzii pentru faptele prevazute la alin. (1) lit. h) si i) se aplica functionarilor publici responsabili de verificarea documentatiilor care stau la baza emiterii certificatelor de urbanism si a autorizatiilor de construire sau de desfiintare, precum si semnatarilor, potrivit atributiilor stabilite conform legii.

Solicitati raspuns si control si sanctiuni.Dupa aceea, daca nu va raspund sau nu se rezolva, sau raspunsul va vatama interesele, puteti sa actionati primaria in contencios administrativ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz semnatura autorizatie de constructie Mimi123 Mimi123 Buna ziua Am depus dosarul la primarie pentru o autorizatie de constructie. Dosarul a fost semnat de aproape toti cei care trebuiau sa semneze. Mai trebuia o ... (vezi toată discuția)
Necesitatea aprobarii vecinilor pentru constructia unei case cretzustancu cretzustancu buna seara, va rog sa imi spuna si mie cineva daca in virtutea unei prevederi legale mai vachi sau mai noi este necesara aprobarea vecinilor (data in fata ... (vezi toată discuția)
Cum interpretati dumneavoastra strict pe text de lege art 2.5.6 din legea nr 50/1991 30 LAURA 30 LAURA Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema. Locuiesc intr-un oras , unde ca si zona sunt incadrata ca si zona Rezidentiala R3-a., cu toate ... (vezi toată discuția)