Buna ziua!Sunt un cetatean al acestei minunate tari si detin un teren de 169 de mp cu o deschidere la strada de 7,5 mp.Vreau sa beneficiez de acest teren material,vreau sa construiesc orice din care sa pot scoate niste bani.In primul rand ma gandesc la o casa.Se poate construi o casa,cu caracter permanent,legal?
In cazul in care nu pot obtine aprobare,ce pot construi?M-am documentat si n-am gasit mare lucru.O constructie provizorie!Ce implica aceasta constructie din punct de vedere legislativ?Cat are dreptul constructia sa dureze?Cum se construieste(in cazul in care se cunoaste)?Multumesc anticipat
Desigur ca se poate construi un imobil, in conditiile in care terenul este intravilan si obtineti autorizatie deconstruire.
Primul pas pe care trebuie sa-l faceti este sa va adresati unui proiectant. In baza documentelor eliberate de catre proiectant, se va elibera de catre primaria in raza careia se afla terenul, certificatul de urbanism care va stipula ce avize sunt necesare a fi obtnute in vederea obtinerii autorizatiei de construire. Ulterior obtinerii autorizatiei de construire trebuie sa anuntati inceperea lucrarilor la ICSIC al judetului respectiv si saplatiti taxele de rigoare. Finalizarea lucrarii se va consemna intr-un proces verbal de finalizare si receptie, semnat atat de catre proiectant/arhitect, dumneavoastra si un reprezentant al primariei. Ulterior depunerii procesului verbal de finalizare si receptie a lucrarii cat si alte documente la primarie, (primaria urmand a le trimite la administratia financiara), urmeaza partea inscrierii constructiei la oficiul de cadastru(asta insemnand ca se va face documentatia cadastrala de catre o pers. fiz. autorizata sau SRL autorizat).
Succes
Intai mergeti la Serviciul Urbanism al Localitatii in care se afla terenul si depuneti cerere de obtinere a certificatului de urbanism, pe baza documentelor de proprietate, de identitate si a celor de la cadastru/ carte funciara. Certificatul de urbanism va preciza suprafata construibila (gradul de ocupare al terenului), regimul de inaltime al cladirii, eventualele retragereri de la frontul stradal, etc. Pe baza certificatului de urbanism, cu proiectul desenat si semnat de arhitect, inginer, etc si cu toate avizele necesare (lista lor se alfa in paginile certificatului de urbanism) se elibereaza autorizatia de construire de catre acelasi Serviciu de Urbanism al primariei localitatii respective.
Mult succes!
Va recomand sa faceti mai intati o "vizita" angajatilor de la directia (serviciul) de Urbanism de la primaria din localitatea dvs. pentru a va documenta mai intai, daca nu exista un PUZ aprobat de consiliul local pentru aceasta zona, situatie in care, daca dvs. doriti sa construiti , PUZ-ul trebuie sa fie modificat tot prin aprobarea Consiliului Local, la propunerea aceluiasi serviciu de Urbanism.De la acest serviciu aflati si celelalte demersuri pe care le aveti de indeplinit pentru a construi sau ce fel de constructie puteti ridica pe terenul dvs.
Iar urbanismul obtinut fara un priect depus nu e particularizat, nu contine avizale necesare etc. E numai un formular din care are valoare calificarea terenului, gen curti-constructii etc. Si nu garanteaza ca veti putea construi doar pentru ca, in final, formularul are precizat: lista de avize necesare... care e goala de cele mai multe ori.
De acord cu coleguil care spunea ca deschiderea e mica, tare mica... vedeti PUZul, daca puteti construi case alipite etc.
Planul de urbanism
b.stefan78
Vreau sa achizitionez un teren,banii o sa vina de la banca( credit bancar),banca printre alte documente imi solicita si plan de urbanism.Acum am citit pe net ... (vezi toată discuția)
Aprobare garaj
marbostgms
Doresc ca in prelungirea casei (un perete comun) sa-mi construiesc un garaj.
Va rog sa-mi spuneti de ce aprobari am nevoie, pentru a nu cadea in abatere, desi ... (vezi toată discuția)
Avize si autorizatii
MdenisaL
Buna ziua!imi puteti spune ce avize si autorizatii sunt necesare pentru o cladire de locuinte de serviciu pentru strainii ce lucreaza in Romania.
Va multumesc ... (vezi toată discuția)