avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... planul de urbanism
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

planul de urbanism

Vreau sa achizitionez un teren,banii o sa vina de la banca( credit bancar),banca printre alte documente imi solicita si plan de urbanism.Acum am citit pe net ca planul de urbanism este de trei feluri: general,zonal,de detaliu.
Care dintre acestea trei se solicita oare? Eu cred ca planul urbanistic zonal.
Care este parerea dumneavoastra? Astept cat mai multe pareri si daca se poate sa ma informati si despre obtinerea planului de urbanism.Stiu ca se obtine de la Primarie,dar in cat timp pot s-o obtin si daca trebuie sa platesc o anumita taxa? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: b.stefan78 , utilizator 20:45, 20 Septembrie 2008
Vă solicită un plan de urbanism sau un certificat de urbanism?

Liviu S.Bordaş

Plan de urbanism, asa mi s-a spus.In orice caz daca se poate sa-mi explicati ambele variante,cum e cu planul de urbanism si cum e cu certificatul de urbanism???
Cred, totuşi, că este vorba despre certificatul de urbanism, cerut, sub sancţiunea nulităţii actului, în cazul operaţiunilor de dezmembrare sau de comasare a unor parcele de teren, operaţiuni solicitate în vederea executării de lucrări de construcţii (Ord.1430/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 50/1991).

Fie terenul pe care vreţi să-l cumpăraţi provine dintr-un teren care urmează să fie dezmembrat, fie funcţionarul băncii suferă de exces de zel.


Liviu S.Bordaş

b.stefan78 a scris:

Plan de urbanism, asa mi s-a spus.In orice caz daca se poate sa-mi explicati ambele variante,cum e cu planul de urbanism si cum e cu certificatul de urbanism???


In Romania, reglementarea activitatii in constructii se face atat la nivel national, prin legi, normative etc., cat si la nivelul administratiei locale.
Primariile sau consiliile locale coordoneaza realizarea a trei tipuri de norme, numite PUG (Plan Urbanistic General), PUZ (Plan Urbanistic Zonal), si PUD (Plan Urbanistic de Detaliu). Aceste norme se constituie pe trei niveluri de complexitate si scari de abordare: la nivelul orasului, la nivelul unei zone (insula, cartier) si la nivel de vecinatate (cateva terenuri, o strada, o piata).
PUG-ul este un proiect deosebit de complex, care contine prevederi la scara intregului oras. PUG-ul stabileste norme generale, pe baza carora se elaboreaza, la scara mai mica, PUZ-urile si apoi PUD-urile.
PUZ-ul stabileste norme mai detaliate decat PUG-ul, pentru o anumita zona a orasului. PUZ-ul este si el un proiect complex, scump, care necesita studii diverse, avize si echipe de specialisti.
PUD-ul stabileste norme la nivelul unei strazi, unei piete sau a unui grup de terenuri si este documentul care specifica parametrii in care se poate construi. PUD-ul este documentul consultat de comisia de urbanism atunci cand este cerut un Certificat de Urbanism sau o Autorizatie de Construire. Daca nu exista PUD pentru terenul respectiv, primaria cere mai intai intocmirea lui, pe baza PUG si PUZ.

In vederea autorizarii lucrarilor de constructie, una dintre etape este obtinerea Certificatului de urbanism, act de informare emis de administratia publica locala.
Potrivit Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, Certificatul urbanism este actul de informare emis de administratia publica locala (presedintii consiliilor judetene, primarul general al municipiului Bucuresti, primarii municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, ai oraselor sau comunelor) prin care:
- face cunoscute solicitantului elementele privind regimul juridic, economic si tehnic al terenurilor si constructiilor existente la data solicitarii;
- stabileste cerintele urbanistice care urmeaza sa fie indeplinite in functie de specificul amplasamentului, precum si lista cuprinzand avizele si acordurile legale, necesare in vederea autorizarii.
(www.avocatnet.ro/content/art... )
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va salut , o vaga nelamuriere despre planul de urbanism zonal "puz" dany_maris dany_maris Va salut ,problema este respigerea dosrului in nenumarate randuri de catre prinaria din arad sub pretextul ca nu exista un puz .pt zona in care doresc ca ... (vezi toată discuția)
Puz termini termini Buna ziua Am o intrebare va rog.....de curand am cumparat un teren intravilan....nu stiu daca am puz...trebuie sa merg la primarie sa ma interesez? in general ... (vezi toată discuția)
Mi se cere pud sau ma obliga sa construiesc la calcan, ce pot face? VASILE_CLAUDIA VASILE_CLAUDIA Va rog ajutati-ma cu un sfat.Am achizitionat un teren intravilan de 350mp cu dimensiunea de 15*24ml si doresc sa construiesc o casa de 8*11ml.Am solicitat ... (vezi toată discuția)