avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Activitate A_ANA_A

Activitate A_ANA_A

Buna ziua,

In calitate de potential cumparator (sau mai nou donatar...), as avea nevoie de niste clarificari privind aplicarea legii 175/2020.

Doream de anul trecut sa cumpar un anume teren extravilan, dar am amanat. Intre timp a aparut aceasta lege 175 si ne intrebam daca am putea sa facem un act de donatie. Vanzatorul nu imi este ruda. Eu nu sunt nici mic fermier, agricultor etc. si nici nu locuiesc in judetul respectiv. Practic, conform legii nu intru in nici o categorie de cumparator preferential.

Inteleg ca legea aceasta nu se aplica donatiilor: [ link extern ]

Asadar, daca mi se va dona acest teren in extravilan, donatorul nu mai trebuie sa treaca prin procedura mentionata in lege: afisare la primarie, asteptat 45 de zile, apoi 30 de zile etc.?
In afara de faptul ca un contract de donatie este atacabil intr-o eventuala masa succesorala, exista alte potentiale probleme in viitor? Adica, se poate trece dreptul de proprietate la mine dat fiind ca terenul este extravilan, pur si simplu pentru a evita actiunea acestei legi?

Apoi, a doua intrebare ar fi: daca totusi merge la risc pe vanzare-cumparare... este corect ce am inteles din lege, ca daca nu apare nici un cumparator dupa 45 zile, apoi 30 de zile primaria poate cumpara ea; dar daca nici primaria nu va fi interesata - atunci poate vinde ORICUI terenul?

Multumesc frumos,
A.
In regula privind notarea autorizatiei - nu este deci esentiala.

Intr-adevar si chestiunea notarii antecontractului in Cartea Funciara a imobilului, odata dezmembrat/apartamentat, este o masura de luat. Multumesc ca mi-ai readus-o in atentie.

Multumesc inca o data pentru raspunsurile oferite.

O zi buna.

Va multumesc pentru raspunsuri.

De dragul incercarii de a fi exhaustivi, adaug si Extrasul de Carte Funciara de informare. Poate fi obtinut oricand de oricine acesta.

O zi buna.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Va multumesc frumos pentru raspunsurile prompte si la obiect.

Revin cu o ultima informatie, sau adaugire, legata de punctul 4.
Data notarii in CF a acestor interdictii ipotecare este dupa data Autorizatiei de construire, nu anterior. Iinteleg deci ca ar fi vorba de alte constructii fata de cele deja in picioare. Intr-adevar in poze si plan de marketing apar noua blocuri, dar in picioare si in lucru sunt doar doua.

--> 1. Asadar, inteleg ca nu ar fi o problema aceea interdictie de construire.

In plus, aseara abia ce am aflat, citind un articol online (link si citat exact la final) ca Autorizatia de construire ar trebui trecuta/notata in CF. In cazul meu, nu este.

--> 2. Negasing aceasta informatie si in alte surse, as dori sa va intreb asadar daca este o problema reala/cu implicatii faptul ca Autorizatia nu este notata in CF in cazul acesta?

Multumesc inca o data.

Sursa:
[ link extern ] .
Citat exact:
"Cel mai important document pe care va trebui să vă asigurați că îl posedă dezvoltatorul proiectului rezidențial din care face parte apartamentul dorit, este autorizația de construire emisă de primăria competentă, precum și dovada înscrierii acesteia în cartea funciară a terenului pe care se dezvoltă proiectul rezidențial."
Buna ziua din nou,

Revin cu o alta intrebare, legata de cumpararea unui apartament, in complex de blocuri noi.
Am facut o lista de acte pe care mi se pare normal sa le cer dezvoltatorului inainte de a semna antecontractul (in acest moment am facut rezervarea si platit un avans).

Asadar:
1. Certificat infiintare/inregistrare firma dezvoltator
2. Contract vanzare-cumparare teren pe care va fi blocul
*. Daca o firma detine terenul si alta firma dezvolta/construieste, acte privind asocierea.
3. Certificat de urbanism
4. Autorizatie de constructie
**. Ce clasa energetica vor avea apartamentele. Informatia este necesara la banca. Certificatul in sine nu are cum sa fie emis decat cand e gata apartamentul, asta stiu.

Intrebarile acum:
1. Omit vreun act/document important?
2. Vi se pare exagerat sa cer sa vad acest acte?
3. Am pus si o intrebare mai specifica privind o ipoteca existenta pe teren aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...
Ar fi in regula sa cer sa imi spuna/arate si clauzele dintre ei si institutia financiar respectiva?

Multumesc frumos.
Buna ziua,

Am si eu cateva intrebari legate de cumpararea unui apartament, in complex de blocuri noi etc., pentru care am semnat ieri contract de rezervare. In acesta nu se mentioneaza direct ca dezvoltatorul ar avea deja ipoteci la banci, ci doar ca Beneficiarul este de acord cu acest lucru in general.

Conform unui Extras de CF de informare scos de mine:
1. La B. Partea II. Proprietari si Acte, insa apare o ipoteca, cu urmatoarele mentiuni: "se noteaza interdictiile de instrainare, grevare, inchiriere, dezmembrare, alipire, construire, demolare, restructurare si amenajare, in conformitate cu disp. 23, alin. (2), lit. h din Legea nr. 7/1996, republicata"
2. Se reia evident si la C. Sarcini, mai concis: "Intabulare, drept de IPOTECA, Valoare: xxxxx LEI, si celelalte obligatii aferente creditului"

1. Asadar, este normal ca aspectul ipotecii deja existente (pe teren; poate o fi si pe servicii/constructii?!) sa apara in antecontract? Daca nu este trecut de dezvoltator din start si voi ruga eu sa adauge si asta – ar fi un "red flag" daca se vor opune?
2. Care este fluxul actiunilor in mod normal? Ma gandesc ca dezvoltatorul construieste; ajunge sa achite ipoteca, radiaza sarcina, si apoi abia are deci dreptul sa dezmembreze, scoata CF-uri pentru fiecare apartament etc. si sa incheie in final contract de vanzare-cumparare cu mine?
3. Ce clauza pot pune in antecontract pentru a ma ajuta in cazul nedorit ca nu poate achita si finaliza?
4. Exista la B. Partea II. – in acest text copiat mai sus si "interdictiile de […] construire." Dar in mod evident se contruieste deja blocul pe acest teren. Ce imi scapa?

Multumesc.