avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Lege 175/2020: Intrebare privind conditii cumparare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Lege 175/2020: Intrebare privind conditii cumparare Vs. donatie

Buna ziua,

In calitate de potential cumparator (sau mai nou donatar...), as avea nevoie de niste clarificari privind aplicarea legii 175/2020.

Doream de anul trecut sa cumpar un anume teren extravilan, dar am amanat. Intre timp a aparut aceasta lege 175 si ne intrebam daca am putea sa facem un act de donatie. Vanzatorul nu imi este ruda. Eu nu sunt nici mic fermier, agricultor etc. si nici nu locuiesc in judetul respectiv. Practic, conform legii nu intru in nici o categorie de cumparator preferential.

Inteleg ca legea aceasta nu se aplica donatiilor: [ link extern ]

Asadar, daca mi se va dona acest teren in extravilan, donatorul nu mai trebuie sa treaca prin procedura mentionata in lege: afisare la primarie, asteptat 45 de zile, apoi 30 de zile etc.?
In afara de faptul ca un contract de donatie este atacabil intr-o eventuala masa succesorala, exista alte potentiale probleme in viitor? Adica, se poate trece dreptul de proprietate la mine dat fiind ca terenul este extravilan, pur si simplu pentru a evita actiunea acestei legi?

Apoi, a doua intrebare ar fi: daca totusi merge la risc pe vanzare-cumparare... este corect ce am inteles din lege, ca daca nu apare nici un cumparator dupa 45 zile, apoi 30 de zile primaria poate cumpara ea; dar daca nici primaria nu va fi interesata - atunci poate vinde ORICUI terenul?

Multumesc frumos,
A.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, incerc sa vand casa + pamant mostenit de la tatal ... dumitrudan609 dumitrudan609 Buna ziua, Incerc sa vand casa + pamant mostenit de la tatal meu. Dupa ultimul extras de informare de la OCPI terenul este mixt, atat intravilan cat si ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren extravilan dupa ordinul nr.311 din 08 februarie ... Nata88 Nata88 Vanzare teren extravilan dupa Ordinul nr.311 din 08 februarie 2021. Buna ziua, Se incearca vanzarea unu teren extravilan in Comandau. Au trecut cele 45 ... (vezi toată discuția)
Dare in plată teren extravilan ... vă rog frumos ...un teren ... Văruțu Văruțu Dare in plată teren extravilan ... Vă rog frumos ...Un teren extravilan cu *dosarul* trecut de 30 de zile și fără preemtori valizi pot incercă Darea ... (vezi toată discuția)