avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Activitate felin

Activitate felin

Buna ziua,

Parintii mei au primit de curand o scrisoare de la CAS, sosita pe numele meu, in care se solicita justificarea (ne)platii contributiilor la CAS pe perioada 2007-2012.

Eu nu mai traiesc in Romania din anul 1998. In 2004 am obtinut rezidenta permanenta in SUA; in 2007 cetatenia. Bineinteles, am acte care dovedesc aceasta, inclusiv o hartie de inregistrare pentru votare care arata adresa din state, etc.

Realitatea este totusi ceva mai complicata. Din 2007 incoace am trait, de fapt, in Polonia, SUA, Irlanda, si Olanda (cu sederi temporare intermitente - si fara venituri - in Romania, timp in care nu am folosit serviciile medicale romane de stat absolut niciodata). In tot acest timp am platit taxe si am fost asigurata medical (dar nu incontinuu, ci cu perioade de pauza) in SUA, Polonia, Irlanda, si Olanda (unde sunt angajata si asigurata in momentul de fata). In anumite perioade de studiu (si unele de somaj), nu am fost asigurata medical deci nu pot produce dovezi de asigurare (sau angajare) pentru fiecare moment din perioada investigata.

Dincolo de toate astea, in fiecare an, indiferent unde lucrez si platesc taxe, eu imi declar veniturile in SUA, fie ca am ceva de plata sau nu. In Romania nu am facut niciodata lucrul asta (nu se facea pe vremea cand obtineam venituri acolo). Ultima oara cand am fost angajata in Romania a fost in anul 1998; de atunci nu am mai avut venituri in Romania.

Din pacate nu am declarat niciodata autoritatilor romane faptul ca locuiesc in strainatate (am in continuare buletin romanesc, pe care este scrisa adresa parintilor mei... unde a si fost trimisa aceasta scrisoare). Asta, realizez, este o problema. Sper insa ca nu e foarte grava.

Aceasta fiind situatia, ma intreb care este strategia cea mai simpla pe care ar trebui sa o urmez. Este posibil oare sa ma limitez la o declaratie simpla, sprijinita de cateva documente (americane), sau ar trebui sa intru in detalii cu fiecare loc in care am trait in anii investigati de CAS? Stie cineva de ce dovezi este nevoie pentru a demonstra ca nu datorez nimic (sper ca intr-adevar nu datorez nimic???) si pentru a inchide investigatia? Am incercat sa contactez telefonic filiala judeteana a CAS care a trimis scrisoarea, insa nu am reusit. Inainte de a trimite un email pe adresa lor, as vrea sa primesc niste sfaturi de la oricine cunoaste mai mult despre aceste lucruri.

Va multumesc mult.
In jur de 80 de dolari, care reprezinta o taxa administrativa standard (nu am folosit avocati). Nu mai tin minte suma exacta.

Observatia cu sms-ul e o exagerare... fie si numai pt ca nu se prevad schimbari in domeniul asta in SUA, asa cum e cazul Romaniei.
Multumesc frumos. Intre timp am divortat (in State). Toata procedura nu a durat mai mult de o saptamana, dar sigur, m-am dus pregatita cu tot ce trebuia (formulare, etc.) si a fost nevoie de asigurari (scrise) din partea amandurora ca divortul era amiabil si nu existau proprietati sau datorii comune. Sotul nu a fost prezent decat prin telefon (pe speaker...) A fost o singura infatisare pentru ca in State exista posibilitatea pronuntarii divortului 'absolut' (fara posibilitate de apel), inca de la prima infatisare, daca se specifica asta in cererea initiala (asta e posibil, bineinteles, doar in cazul divorturilor simple si de comun acord, cum a fost situatia mea). Pe scurt, destul de usor totul--singurele dificultati au fost legate de programul meu foarte incarcat si de perioada scurta petrecuta acolo, si deci nevoia de a face totul in foarte mare viteza.

Ca sa trag o concluzie, nu sunt de parare ca divortul ar trebui sa fie o treaba 'usoara,' dar o mai mare transparenta a procesului legal (si a optiunilor legale disponibile), si accesibilitatea informatiilor si instrumentelor necesare (formulare, etc.) online, pe un website oficial al Min. de Justitie (sau macar al asoc. de avocati) ar fi foarte de dorit in Romania...

Succes tuturor si multumesc din suflet celor care au raspuns la intrebarile mele.
Inteleg... Sper ca varianta 'simpla' sa se poata totusi aplica. Nu stiu daca ne putem permite sa angajam avocati--eu una, nu prea. Poate ca ar trebui totusi sa incerc sa aflu cat ar costa (?), dar altfel cred ca mai degraba as astepta pana la anul, cand ma intorc in State, ca sa depun cererea de divort acolo (unde e relativ mai usor--cel putin el nu trebuie sa fie prezent). Complicatia in cazul acela ar fi alta: inregistrarea divortului in Romania, care este o alta tevatura, dar care macar ma priveste numai pe mine si pt. care nu trebuie sa-l tarai si pe el in Romania.

Cat despre interesele comune legate de Romania, daca ne cere vreun judecator sa *demonstram* asa ceva... nu prea avem cum. Singurele lucruri pe care le-am facut in Romania impreuna au fost niste vacante si nunta. Presupun ca asta nu e suficient pentru determinarea competentei instantei si a aplicabilitatii legii romane, daca vine vorba de asa ceva. Eu imi inchipuisem ca e suficient pasaportul meu si adresa din buletin :) [si certificatul de casatorie romanesc]

Stie cineva, totusi, cum s-ar aplica la situatia noastra noul proiect de lege, care vrea sa treaca divortul 'simplu' sub competenta starilor civile, si se pare ca va fi discutat si sper, aprobat, luna viitoare? Am inteles ca daca se aproba, se va putea pronunta divortul si in absenta paratului, fara ca asta sa fie o situatie extraordinara, daca 'paratul' este de acord (in scris?). Sau asa ceva.

Inca odata, multumiri tuturor.
Multumesc f. mult pentru ambele raspunsuri. Varianta d-nei Romascanu imi da speranta (desi am o oarecare confuzie in privinta limbii - de exemplu la casatorie a fost nevoie de prezenta unui traducator certificat, chiar daca sotul meu, teoretic cel putin, ar fi putut intelege si spune 'da' in romaneste; in cazul divortului, poate el ca cetatean strain sa depuna o cerere in romaneste, sau trebuie sa fie in engleza si apoi tradusa, notarizata, etc.?). Comentariul d-nei sau d-lui JH imi da toate sperantele peste cap :) Totusi dpdv al instantei romane eu sunt cetatean roman--nu trebuie neaparat sa spun ca am si cetatenie americana... corect?
Multumesc pentru raspuns.

In legatura cu domiciul nostru real la momentul de fata: avand in vedere ca nu este in Romania pentru nici unul dintre noi, sper ca pot utiliza totusi adresa din cartea mea de identitate romaneasca (care este si adresa parintilor mei)? Imi inchipui ca nu putem divorta nici in Polonia, unde sunt eu, nici in Rusia, unde se afla el acum. Domiciliu comun am avut mai intai in SUA, apoi in Rusia (pana acum doi ani si ceva). Eu am si cetatenie americana, pe langa cea romaneasca. Sper ca acest amanunt e irelevant dpdv al instantei romanesti si ca nu complica lucrurile si mai mult--corect? (Ca sa divortam in SUA trebuie sa asteptam inca aproape un an, pana cand ma voi intoarce eu acolo.) Nu am renuntat la rezidenta romaneasca; pasaportul meu romanesc nu are nici o mentiune in legatura cu rezidenta in alta tara, iar actele de identitate romanesti sunt valabile.

Sa inteleg, deci, ca nu se poate decat ca el sa fie 'parat' si eu 'reclamant,' chiar daca divortul este cu acordul ambelor parti?

Multumesc pentru ajutor.
Buna ziua, as vrea sa stiu de ce acte este nevoie si in ce conditii se poate obtine un divort cu acordul ambelor parti, in conditiile in care unul dintre soti este cetatean strain (mai precis, american). Casatoria a fost incheiata in Romania acum sase ani de zile, dar in momentul de fata nici unul dintre noi nu locuieste in tara (si nici in State). Nu avem copii si nici bunuri de partajat. Eu am in continuare cetatenia romana (& carte de identitate valabila), si pot veni in Romania cu mai mare usurinta decat el, desi as prefera sa nu fie nevoie sa vin de doua ori. Ar fi ideal daca el ar putea sa nu vina deloc, pentru ca este mai departe decat mine. Suntem deja separati de doi ani de zile si am tot amanat divortul din cauza complicatiilor aferente.

Mai precis, intrebarile mele sunt:
1) Ce fel de cerere trebuie sa depun--exista un formular? il pot obtine online sau aici unde sunt (Polonia), pentru ca sa fie gata semnat de sotul meu (i-l pot trimite prin posta si apoi el mi-l poate trimite inapoi, semnat) inainte sa vin in tara, in asa fel incat sa nu pierd timpul cand ajung acolo?
2) Unde anume trebuie depusa cererea (presupun ca la judecatoria din orasul unde a fost incheiata casatoria?). Starile civile inca nu se ocupa de asa ceva--corect?
3) Cererea de divort trebuie cumva depusa in persoana, sau o pot ruga pe sora mea, care locuieste in Romania, sa o depuna pentru mine?
4) Ce fel de acte trebuie atasate cererii (tinand cont de faptul ca sotul meu nu are cetatenie romana si nici nu mai traim in aceeasi tara, sper ca e suficienta o copie a pasaportului lui si eventual o traducere?... notarizata?)
5) Ce se intampla dupa aceea? Am vreun control asupra termenului prezentarii in instanta? De cate ori trebuie sa ma/ne prezint/prezentem in instanta?
6) Se poate ca sotul meu sa fie absent in instanta? (dar pastrand conditia acordului dintre noi, adica fara sa fie 'din culpa lui') In ce conditii? Trebuie sa semneze ceva anume care permite altcuiva sa-l reprezinte in instanta? E posibil sa fim amandoi absenti??? (In ce stadiu al procedurii?)
7) Se poate sa evitam instanta cu totul?

Inteleg ca se pregateste o lege care transforma divortul cu acordul ambelor parti intr-o chestiune administrativa de competenta starilor civile. Aveti idee cand ar putea intra in vigoare si ce ar insemna aceasta dpdv al situatiei noastre? Merita sa asteptam noua lege, sau nu ar schimba mare lucru din punctul nostru de vedere?

Multe multumiri.