avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributii CAS pentru persoane cu domiciliu in ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributii CAS pentru persoane cu domiciliu in strainatate

Buna ziua,

Parintii mei au primit de curand o scrisoare de la CAS, sosita pe numele meu, in care se solicita justificarea (ne)platii contributiilor la CAS pe perioada 2007-2012.

Eu nu mai traiesc in Romania din anul 1998. In 2004 am obtinut rezidenta permanenta in SUA; in 2007 cetatenia. Bineinteles, am acte care dovedesc aceasta, inclusiv o hartie de inregistrare pentru votare care arata adresa din state, etc.

Realitatea este totusi ceva mai complicata. Din 2007 incoace am trait, de fapt, in Polonia, SUA, Irlanda, si Olanda (cu sederi temporare intermitente - si fara venituri - in Romania, timp in care nu am folosit serviciile medicale romane de stat absolut niciodata). In tot acest timp am platit taxe si am fost asigurata medical (dar nu incontinuu, ci cu perioade de pauza) in SUA, Polonia, Irlanda, si Olanda (unde sunt angajata si asigurata in momentul de fata). In anumite perioade de studiu (si unele de somaj), nu am fost asigurata medical deci nu pot produce dovezi de asigurare (sau angajare) pentru fiecare moment din perioada investigata.

Dincolo de toate astea, in fiecare an, indiferent unde lucrez si platesc taxe, eu imi declar veniturile in SUA, fie ca am ceva de plata sau nu. In Romania nu am facut niciodata lucrul asta (nu se facea pe vremea cand obtineam venituri acolo). Ultima oara cand am fost angajata in Romania a fost in anul 1998; de atunci nu am mai avut venituri in Romania.

Din pacate nu am declarat niciodata autoritatilor romane faptul ca locuiesc in strainatate (am in continuare buletin romanesc, pe care este scrisa adresa parintilor mei... unde a si fost trimisa aceasta scrisoare). Asta, realizez, este o problema. Sper insa ca nu e foarte grava.

Aceasta fiind situatia, ma intreb care este strategia cea mai simpla pe care ar trebui sa o urmez. Este posibil oare sa ma limitez la o declaratie simpla, sprijinita de cateva documente (americane), sau ar trebui sa intru in detalii cu fiecare loc in care am trait in anii investigati de CAS? Stie cineva de ce dovezi este nevoie pentru a demonstra ca nu datorez nimic (sper ca intr-adevar nu datorez nimic???) si pentru a inchide investigatia? Am incercat sa contactez telefonic filiala judeteana a CAS care a trimis scrisoarea, insa nu am reusit. Inainte de a trimite un email pe adresa lor, as vrea sa primesc niste sfaturi de la oricine cunoaste mai mult despre aceste lucruri.

Va multumesc mult.
Ultima modificare: Marți, 29 Ianuarie 2013
felin, utilizator
Cel mai recent răspuns: chrismat , utilizator 17:53, 11 Iunie 2013
Buna ziua,
Si eu trec printr-o situatie similara si nu pot obtine o informatie concreta. Ati rezolvat ceva in sensul asta?
Ultima modificare: Marți, 11 Iunie 2013
CONTABIUM, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cardul european de asigurare medicala theosia theosia buna ziua Eu si sotul meu nu suntem angajati cu carte de munca deci nu platim asig medicale. Vrem impreuna cu copilul de 4 ani sa plecam in uk .M-ar interesa ... (vezi toată discuția)
Card de sanatate european capsunar capsunar As vrea sa imi aduc mama si un frate in Spania pentru o perioada de aprox.3 luni.Mama e pensionara iar fratele are 40 de ani si este handicapat.Aici la medic ... (vezi toată discuția)
Cardul de sanatate european jhonyboxing jhonyboxing Buna ziua! Am deschis acest nou subiect in speranta ca mi se va raspunde la intrebarile mele.-In primul rand,mi se pare normal sa explic prima data ... (vezi toată discuția)