avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Activitate Toka3

Activitate Toka3

Cadastru și intabularea pentru un drum de servitute existent de zeci de ani a fost înregistrata de către o firma de geodezie privată la Oficiul de Cadastru si are stampila lor. Ulterior la câteva ani primăria s-a gândit sa dea un teren vecin drumului unor săteni și a dat titlu de proprietate și pentru drumul nostru de servitute acestuia.

Am trimis nenumărate scrisori la Oficiul de Cadastru sa întrebam cum e posibil asa ceva dar fiecare scrisoare de la ei evită răspunsul. De ex ca ei se iau după ce primesc la Primărie etc.

Pot fi chemati în contencios administrativ pentru ca au ignorat și continuă sa ignore intabularea ștampilată de ei? Sau primăria trebuie chemată în contencios administrativ pentru ca nu s-a uitat pe intabularile de la Oficiul de Cadastru?
Cadastru înregistrat la Oficiul de Cadastru, are stampila lor dar ulterior primăria a dat titlu de proprietate pe el unui tert
Un drum de servitute care exista de zeci de ani apare pe cadastrul intocmit de firma care a facut cadastrul si a fost depus la Oficiul de Cadastru avand stampila lor. Deci a fost facut si cadastru si intabularea. Dupa cativa ani aflam ca unui vecin i s-a dat gratuit de catre primar un teren viran si pe tilul de proprietate au spus la vecini terenul nostru ca cica pe planul judetean nu apare drumul de servitute. Asta a fost si raspunsul de la Oficiul de cadastru ca sunt discordante intre planul local si cel judetean. Dar nimic despre de ce cadastrul stampilat de ei cu multi ani inainte nu a fost lucrat. Vecinul vrea sa desfiinteze drumul de servitute care exista de peste patruzeci de ani motivand ca vecinatatea lui e terenul nostru.

Cum se poate repara situatia si corectarea titlului de proprietate sa reflecte cadastrul depus inainte si realitatea?

Daca urmariti topicul, am ajuns la o intelegere comuna precum ca daca exista daune pot fi contractate serviciile unor firme si imputate vecinului care le cauzeaza.

Diferenta e ca unii spun ca poate nu vor fi dar asta nu se decide prin pareri pe forum fara expertiza in domeniul cresterii pomilor/agricultura/constructii ci se masoara si evalueaza de catre specialisti.

Totusi, daca vreti sa intelegeti mai bine si sa nu ne bazam doar pe pareri personale puteti sa cititi un scurt articol din revista 'Casa si Gradina' publicata de cel mai mare editor de reviste din Romania numit 'Radacinile pomilor si fundatia casei'
[ link extern ] /

Dar, partea juridica pentru care s-a creat acest subiect de discutie cred ca a fost clarificata.
asta cu costatul... nu se stie, depinde daca va produce sau nu o paguba. In locul lui, nu v-as lua in seama, cel putin nu acum.

Un pom care ajunge cu coroana la 7metri, radacinile chiar mai mult, daca e nuc nu creste nimic sub el, frunzele trebuie culese de cineva pe care-l pui la 2m de vecin? Mi se pare ca si un copil de clasa a doua poate da raspunsul.

Si e interesant ce e in mintea unui individ de genul asta care vrea sa-si creasca pomul pe terenul altora nu doar pe al lui.

Oricum, cat timp stiu ca aduc firme specializate si fac evaluarile si prestarea serviciilor pe contul lui bancar n-am nici o problema ca nu crede acum. O sa pipaie factura si ordinul judecatoresc in anii urmatori.
daca nu o face sa plateasca serviciile unei firme alese de mine

Firma o alege el, daca el plateste.

Ok, ne apropiem de un consens. Inca o data, eu nu vreau sa plateasca nimic. Prefer sa inteleaga consecintele si sa corecteze inainte sa ajungem la facturi, notificari, procese. El sigur nici nu realizeaza acum ca o sa-l coste si crede ca nu-i pasa deci daca afla acum poate lua decizia cea mai buna si pentru bugetul lui.

Legat de alegerea firmei evident ca nu o sa las pe proprietatea mea pe oricine. Stiu ca se practica sa ceri trei oferte, o alegi pe cea mai ieftina si ala e pretul care-l plateste.

bineinteles ca daca vi se produc pagube, il notificati pe vecinul si apoi il dati in judecata sa remedieze pe cheltuiala sa.

Multumesc. Am mentionat ca e vorba si de radacini si de frunze si fructe. Nu vreau sa curat nimic personal, e treaba vecinului sa asigure ca nici o parte a pomului nu depaseste gardul si daca nu o face sa plateasca serviciile unei firme alese de mine. Inteleg ca e perfect legal in ambele variante si daca nu vrea o sa piarda un proces si tot o sa plateasca.

Evident ca nu asta imi doresc, as prefera oamenii sa aiba bun simt si sa nu planteze pomi la distanta prea mica la care stiu ca or sa ajunga pe proprietatile vecinilor. Dar daca asta nu au trebuie constientizati si cine stie poate decid singuri sa-si mute pomul sa ramana pe proprietatea lor decat sa-i coste ulterior mai mult decat merita.

Inteleg situatia dvs cu nucul plantat acum 70 de ani situatie la care nu ati contribuit dar nu inteleg ca cineva in 2020 sa cauzeze cu intentie daune in urmatorii ani stiind ca e direct responsabil de actiunea lui si o sa plateasca corectarea daunelor.
Poate ar fi bine ca pe viitor sa nu va mai uitati in curtea vecinului, ati fi mai putin stresat.

Ma astept ca pe Avocatnet sa primesc totusi un raspuns avizat la argumentatia mea juridica. Stiu ca e o activitate benevola pe care o prestati dar totusi e o situatie simpla de proprietate si daune aduse ei iar proprietatea privata e garantata de Constitutie inclusiv dreptul de a o utiliza neingradit.

Poate in momentul plantarii nu pot preveni daunele viitoare desi sunt clare dar cand daunele se produc am prezentat modalitatea de rezolvare prin contractarea de servicii externe platite de cel care le-a generat. Vi se pare ca e complet legala si acceptabila?
Povestea dvs. aduce un pic cu povestea dropului de sare.Puneti gresit intrebarea.De chemat in civil puteti sa-l chemati intrebarea este ce sanse de castig aveti.


Dumneavoastra priviti doar momentul zero cand e plantat. Tipic pentru tara noastra as spune unde ziua de maine nu exista dar ok dupa zece ani cand pomul ala ajunge cu crengile si ramurile pe terenul meu ceea ce 99% sigur eu nu voi ridica o singura frunza de jos, nu voi sapa 1cm dupa radacini ci voi contracta firme sa faca constatarile , sa presteze periodic in fiecare an serviciile curatare gradina, distrugere radacini, refacere gradina si voi trimite constatarile specialistilor si facturile vecinului. Daca nu le plateste judecata, cabinet de avocatura si o factura uriasa pentru el. Asta doar pentru ca s-a incapatanat sa planteze un pom care ajunge la 7m la 2m de gard presupunand ca ceilalti o sa taca si o sa accepte.

Eu nu am timp si vreo obligatie sa prestez gratuit ca sa indrept pagubele produse de un tert pe terenul proprietate personala. Am dreptul legal dupa parerea dumneavoastra? Chiar sunt curios cum inteleg proprietatea privata avocatii romani si principiul ca cine produce o dauna o plateste.
nu il puteti chema in judecata pt daune ce nu le-a produs


incercati sa priviti din perspectiva logicii juridice. de ce un bloc poate fi consolidat chiar daca un proprietar refuza si cutremurul nu a venit si poate nici nu vine, o cantina poate fi amendata pentru lipsa conditiilor desi inca nimeni nu a reclamat ceva etc.

Din fericire domeniul juridic nu se ocupa doar cu constatari ca la daune auto ci ofera si mecanisme de preventie si corectare inainte ca daunele sa se produca sau sa se agraveze.

Chiar si asa dauna poate exista si acum daca eu vreau sa construiesc casa langa gard dar ar insemna ca radacinile lui sunt la 4 metri de casa si stiind ca ajung la 7 metri devine o mare problema sa dispun de propria proprietate.

Oricum se pare ca pe forum e usor sa primesti sfaturi copy-paste din lege dar pentru consultanta juridica trebuie platit un avocat.