Buna ziua. Urmeaza sa achizitionez un autoturism second hand dintr-un parc auto aflat in Germania. Vanzatorul spune ca trebuie sa platesc pretul inclusiv TVA.
Cum se procedeaza astfel incat sa pot recupera TVA-ul?
Multumesc
Parintii mei au achizitionat un apartament prin credit de la CEC in anul 1971. Sunt in posia unui Proces Verbal de receptie-predare-primire intre OCLPP Directia de gospodarire comunala si locativa a jud. Ilfov cu sediul in Bd. Nicolae Balcescu nr.21 si am nevoie de contractul de vanzare-cumparare pentru a deschide sucesiunea. Problema este ca nu stiu unde se afla arhiva acestui OCLPP care am inteles ca nu mai exista. Poate s-a mai confruntat si altcineva cu aceasta problema. Va multumesc
Buna ziua,
Conform Codului fiscal atat ramele cat si lentilele pot fi vandute cu tva 9%. Ministerul Sanatatii spune deasemenea ca atat ramele cat si lentilele sunt proteze. Totul bine si frumos pana faci import si ajungi la vama. Aici lucrurile nu mai au legatura nici cu Codul Fiscal nici cu Min.Sanatatii pentru ca vama este stat in stat , lucreaza dupa niste clasificari internationale in care iti rupi capul daca intri (asta este si scopul- de a renunta) si or sa-ti spuna ca lentilele si ramele nu sunt proteze ( sunt in masura ei sa decida ce este si ce nu proteza) si ca de fapt aceste marfuri se importa cu tva de 24%.
Concluzia mea in acest caz este ca Ministerul Sanatatii este inutil atata timp cat vama iti spune ce este proteza si ce nu, Ministerul de Finante de asemenea pt ca acest Cod Fiscal nu se armonizeaza cu TARIC, NESA si tot ce-ti mai flutura vama prin fata in incercarea de a te face sa renunti la a mai solicita cota de tva redusa.
Si toate astea pentru ca indraznesti sa faci import din spatiul extracomunitar. Daca aduci marfa din uniune lucrurile se schimba pentru ca nu mai platesti tva in vama si atunci traiesti fericit.
Cred ca imi intelegeti frustrarea dar situatia asta este de-a dreptul hilara avand in vedere ca firme cu acelasi obiect de activitate , care comercializeaza aceleasi marfuri beneficiaza de tratamente fiscale diferite doar pt ca unele au legatura cu vama si altele nu. De aceea uni pot vinde cu tva 9% si altii nu.
Si ca toate sa fie ca la Romania, am raspuns afirmativ de la Min Sanatatii, am raspuns afirmativ de la Min.Finantelor respectiv ANAF dar primesc raspuns negativ de la vama , care culmea este subordonata Min. de Finante.
Transportul nu beneficiaza de cota redusa deci va fi facturat tot cu 24%. Va supun atentiei o alta problema. In cazul in care se trece la cota redusa de 9% pentru comercializarea acestor produse , ce se intampla cu stocul deja existent avand in vedere ca la achizitia din spatiul extracomunitar s-a platit tva 24%. Cum le pot vinde tot cu 9%?
Stiu ca exista, am si eu unul numai ca nu are bifa la "proteze" si mai mult ca sigur imi va trebui. Imi puteti spune va rog ce documentatie este necesara?
Asta am descoperit si eu de curand dar probabil ca pentru a putea trece la cota redusa voi avea nevoie de un nou aviz de la Min. Sanatatii in care sa se specifice exact "proteze".
Buna ziua,
Am o firma care comercializeaza lentile corectoare, rame de ochelari de vedere, accesorii pentru ochelari, lentile de contact sisolutii de intretinere pentru lentile de contact, solutii pentru curatat lentilele corectoare.
Intrebarea mea este : aceste dispozitive pot fi asimilate "protezelor" si sa se utilizeze pentru vanzarea lor cota redusa de 9% ?
Multumesc
Pentru o firma cu CAEN 4690 care functioneaza intr-o casa particulara (sediu social pt care plateste chirie) este necesar acord de functionare de la primarie?