avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 151 soluții astăzi
Forum Activitate

Activitate

Art. I. -
(1) Prin derogare de la prevederile din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la asigurarea în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare, și ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la contribuabilii sistemului public de pensii, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.
Art. II. -
(1) Până la data de 1 septembrie 2023, persoanele prevăzute la art. I pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1. Modelul actului adițional la contractul de asigurare socială este prevăzut în anexa nr. 2.
OUG 163/2020
Răspuns la discuția De cand sunt din nou asigurata?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De la data incetarii contractului de munca o sa mai fiti asigurata o perioada de inca 3 luni de zile. Apoi, daca doriti sa continuati cu PFA-ul va trebui sa incheiati un contract de asigurare cu Casa de Sanatate si Casa de Pensii sa platiti din nou CASS si CAS, sau sa va angajati din nou in alta parte chiar si part-time.
Da, se mai poate cumpara vechime in munca pana la 31 august 2023.
Trebuie sa mergeti sa va interesati la casa de Pensii, sa depuneti niste acte si sa incheiati un contract de asigurare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit art. 1 alin. (1) lit. c) al Ordinului nr. 1168/2017 privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator, angajații operatorilor economici care își desfășoară activitatea pe teritoriul României în conformitate cu legislația în vigoare, al căror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209), beneficiază de scutirea de impozit pe veniturile din salarii și asimilate salariilor, prevăzută la art. 60 pct. 2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, dacă:
….. c) dețin o diplomă acordată după finalizarea unei forme de învățământ superior de lungă durată sau de scurtă durată sau dețin o diplomă acordată după finalizarea ciclului I de studii universitare de licență, eliberată de o instituție de învățământ superior acreditată sau dețin o diplomă de bacalaureat și urmează cursurile unei instituții de învățământ superior acreditate și prestează efectiv una dintre activitățile prevăzute în anexă.
In speta, avand in vedere ca o persoana are de statut de student doar pe perioada parcurgerii studiilor, si coroborand cu art. 1 alin. (1) lit. c) din Ordinul 1168/2017, apreciez faptul ca persoana in cauza avand in vedere ca a finalizat studiile fara restante, va beneficia de scutirea la impozit conform art. 60 pct. 2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal doar dupa aducerea adeverintei de absolvire a studiilor de licenta.
Conform art. 41 alin. 3 din Codul Muncii, modificarea contractului individual de munca se refera si la timpul de odihna (n.r. concediu de odihna). In acest sens, daca prin RI sau CCM este stabilita durata concediului de odihna functie de vechimea in munca sau in unitate, atunci, in momentul in care se trece la o noua treapta de vechime, se incheie un act aditional in care se mentioneaza numarul de zile de CO incepand cu data de... In concluzie, pentru anul in curs, numarul de zile de concediu se determina astfel: se calculeaza zilele de concediu pentru primele 6 luni adunand numarul de zile calculate pentru perioada perioada ramasa.
Nu. Părțile pot opta să utilizeze la încheierea contractului individual de muncă/actului adițional la contract, după caz, semnătura electronică avansată sau semnătura electronică calificată, însoțită de marca temporală electronică sau marca temporală electronică calificată și sigiliul electronic calificat al angajatorului.