Daca CCMN prevede minim un salariu compensatoriu si CCM-Ramura minim 2 salarii compensatorii , in cazul concedierii individuale ( art.65 -1 ) angajatul poate negocia plata mai multor salarii compensatorii ?
Cum se calculeaza ?( daca se poate cat mai explicit si fara citate din lege , cod s.a.m.d. pt. ca toata lumea citeaza art dar nimeni nu explica concretX-( cum se calculeaza aceste salarii compensatorii#-o ?, din brut , net , contributii , impozit ,fara somaj ).
Care sunt pasii pe care trebuie sa-i faca angajatorul pentru desfintarea unui post?B-)
Care sunt pasii pe care trebuie sa-i faca angajatul care ocupa postul respectiv ?:stunned:
Deci pt cele doua sambete pe care nu vor sa le mai plateasca deloc au gasit o varianta ca sa ma oblige sa le lucrez pe toate , ba mai mult din cauza liberelor din timpul saptamanii ne-au taiat si din bonuri , nu credeti dvs ca ar fi mai simplu sa nu mai lucram sambata ? Si in felul acesta vom avea cele 2 zile de repaos saptamanal , se vor da toate bonurile si numarul de ore tot va fi mai mare de 160h / luna ( 160h doar daca luna are 20 zile lucratoare )si vor fi obligati sa le plateasca tot ca ore suplimentare .
Dvs . spuneti ca imi da libere ... de cand plec de acasa dimineata la serv . pana seara cand ma intorc sunt cam 13h /30 min. pe care le stam numai in picioare pt ca nu avem voie sa stam jos si se impune sa lucrezi vreo 4 zile consecutiv programul asta . Nu putem accepta asa ceva , in contract scrie 8h/zi - 40h / sapt . Din 13h/30m , 12h le stau la serv , atunci mai bn facem program de 12h / zi cu 24h /repaos , varianta asta e foarte clara in CODUL MUNCII si macar asa legea nu le mai permite patronilor sa ne fure pe fatza . Va multumesc .
Firma la care lucrez ne-a schimbat programul de lucru , cu toate ca in CIM durata timpului de munca este precizata 8h/zi - 40 ore /saptamana , ei ne obliga sa lucram o saptamana 46h si o saptamana 36h in total pe luna ar fi 164h / luna .
Problema este urmatoare , in majoritaea zilelor lucram 10h ( dar durata timpului efectiv de munca este in fiecare zi mai mare pt ca trebuie sa ajungi mai devreme sa deschizi si pleci mai tarziu , dupa intocmirea actelor ) . Alta problema ar mai fi ca dintr-o data se gandesc la sanatatea noastra si cu forta ne dau libere in cursul saptamanii dar ne obliga sa lucram toate sambetele , in cele 164h sunt bagate toate sambetele ( deci ne obliga sa lucram toate sambetele dintr-o luna fara sa ne plateasca nimic in plus ) . In CIM este precizat ca orele suplimentare se compenseaza cu un spor la salariu .
Programul de lucru avut pana saptamana trecuta era de 8h/zi - 40h/saptamana si 2 sambete pe luna (un weekend da unul nu ) a cate 8h /zi care erau platite dublu . Dintr-o data angajatorilor mei li se pare ca facem prea multe ore suplimentare ca depasim cu mult cele 160h / luna , dar aici chiar nu e vina angajatilor ca nu toate lunile anului au 20 / zile lucratoare #-o . La angajare sa negociat salariul/bonuri de masa si programul de lucru si chiar nu cred ca este normal sa-mi dea liber in cursul saptamanii doar ca sa-mi poata lua din bonuri si sa ma oblige sa lucrez toate sambetele fara sa ma plateasca dublu asa cum a facut-o pana acum (repet , lucram doar 2 sambete - NU TOATE si erau platite dublu !!!)
Ce ma sfatuiti sa fac ? Cui sa ma adresez ? Va multumesc .
Sistemul a fost deja instalat doar ca noi am refuzat sa-l folosim ..este vorba de un aparat foarte mic care este conectat la calculator si daca ar trebui sa pui " amprenta " doar la venire si plecare poate ca nu ne-am fi revoltat dar sa facem chestia asta din ora in ora mi se pare de-a dreptul umilitor . Ar mai trebui spus aici ca amprentele noastre nu sunt protejate in nici un fel avand acces la ele toata lumea din firma , asta a si fost motivul pentru care le-am cerut acest act aditional . Act care sa fie inregistrat in afara firmei deoarece corectitudinea lor lasa mult de dorit .
Ideea e ca noi am cerut acel act aditional la cim si intr-un final au spus ca ni-l vor da , dar sa le spunem noi ce sa scrie in el #-o , din cate stiu trebuie precizat in actul aditional temeiul ...articolul...legea...si cum nu prea au asa ceva chiar sunt curioasa ce vor scrie :)) si daca ne vor aduce un act aditional semnat de ITM si nu cumva un fals . Va multumim frumos pentru raspuns .
Lucrez ca vanzatoare intr-un magazin . Toti angajatii acestei firme au un numar de marca . Marca care trebuie introdusa in programul vanzari sectiunea pontaj la intrarea si iesirea din tura .Puna aici nimic deosebit acest sistem functionand timp de 2 ani fara nici o problema . Insa patronii au ajuns la concluzia ca trebuie schimbata aceasta modalitate deoarece " spun ei " vanzatoarele nu si-au respectat programul de lucru ele fiind pontate de catre colege fara sa fie prezente la locul de munca . Din punctul nostru de vedere solutia gasita de ei este mult prea drastica , aceasta fiind pontarea prin amprentare . Poate ca cineva va crede ca exageram dar ce nevoie mai avem de amprentare cand magazinul este prevazut cu sistem de supraveghere video cu sunet . Si nu va imaginati ca acest sistem a fost instalat pt eventualii hoti care ar putea intra in magazin , exclus , acest sistem a fost instalat pentru supravegherea stricta a vanzatoarelor . Magazinul se afla intr-o zona rau famata a Bucuresti- ului si in cazul in care se fura din magazin noi suntem cele care platim pagubele chiar daca se stie sigur ca nu suntem noi vinovatele . Si aici trebuie sa precizam si faptul ca nici marfa si nici magazinul nu sunt securizate in vre-un fel iar conducerea firmei chiar daca stie aceste probleme nu ia nici o masura , sincer nici nu au interes sa o faca deoarece pe langa furturile " clientilor" mai sunt si furturile de pe stoc direct din calculator sau furturile de la deschiderea magazinelor , furturi de care sunt direct responsabili dar pe care nu le putem dovedi . In urma refuzului nostru de a accepta aceasta modalitate de pontaj ni sa spus ca nu ne vom lua salariile . I -am intrebat care este temeiul legal al acestei hotarari ??? Ce lege din Romania permite angajatorului sa-si amprenteze angajatii ( totusi vorbim de un magazin si nu unul de lux iar salariile sunt derizorii ) . Si daca totusi au luat aceasta hotarare de ce nu i-au dat o forma scrisa , un Act Aditional la Contractul Individual de Munca inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca ???? Am vrea sa mai stim si alte pareri , va multumim.