avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amprentarea angajatilor...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amprentarea angajatilor...

Lucrez ca vanzatoare intr-un magazin . Toti angajatii acestei firme au un numar de marca . Marca care trebuie introdusa in programul vanzari sectiunea pontaj la intrarea si iesirea din tura .Puna aici nimic deosebit acest sistem functionand timp de 2 ani fara nici o problema . Insa patronii au ajuns la concluzia ca trebuie schimbata aceasta modalitate deoarece " spun ei " vanzatoarele nu si-au respectat programul de lucru ele fiind pontate de catre colege fara sa fie prezente la locul de munca . Din punctul nostru de vedere solutia gasita de ei este mult prea drastica , aceasta fiind pontarea prin amprentare . Poate ca cineva va crede ca exageram dar ce nevoie mai avem de amprentare cand magazinul este prevazut cu sistem de supraveghere video cu sunet . Si nu va imaginati ca acest sistem a fost instalat pt eventualii hoti care ar putea intra in magazin , exclus , acest sistem a fost instalat pentru supravegherea stricta a vanzatoarelor . Magazinul se afla intr-o zona rau famata a Bucuresti- ului si in cazul in care se fura din magazin noi suntem cele care platim pagubele chiar daca se stie sigur ca nu suntem noi vinovatele . Si aici trebuie sa precizam si faptul ca nici marfa si nici magazinul nu sunt securizate in vre-un fel iar conducerea firmei chiar daca stie aceste probleme nu ia nici o masura , sincer nici nu au interes sa o faca deoarece pe langa furturile " clientilor" mai sunt si furturile de pe stoc direct din calculator sau furturile de la deschiderea magazinelor , furturi de care sunt direct responsabili dar pe care nu le putem dovedi . In urma refuzului nostru de a accepta aceasta modalitate de pontaj ni sa spus ca nu ne vom lua salariile . I -am intrebat care este temeiul legal al acestei hotarari ??? Ce lege din Romania permite angajatorului sa-si amprenteze angajatii ( totusi vorbim de un magazin si nu unul de lux iar salariile sunt derizorii ) . Si daca totusi au luat aceasta hotarare de ce nu i-au dat o forma scrisa , un Act Aditional la Contractul Individual de Munca inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca ???? Am vrea sa mai stim si alte pareri , va multumim.
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 22:55, 22 Octombrie 2009
Acei patroni sunt in afara legii! Cumva se cred patronii vreunui penitenciar?
Daca achizitioneaza un sistem de deschidere si inchidere a magazinului pe baza de amprenta digitala ( lucru ce aste greu de imaginat) ar putea impune salariatilor folosirea amprentei digitate. tocmai ca o modalitate de securitate. Este haios sa patrunzi intr-un magazin prin identificare cu amprenta dar nu imposibil.
In alt caz, doar organele abilitate pot obliga cetatenii sa se identifica prin amprentare si doar in cazuri legale justificate, in alt fel nimeni nu poate obliga un cetatean , un salariat sa se identifice prin amprente, simplul refuz este suficient iar pentru repercusiuni se poate face plangere catre ITM.
Ideea e ca noi am cerut acel act aditional la cim si intr-un final au spus ca ni-l vor da , dar sa le spunem noi ce sa scrie in el #-o , din cate stiu trebuie precizat in actul aditional temeiul ...articolul...legea...si cum nu prea au asa ceva chiar sunt curioasa ce vor scrie :)) si daca ne vor aduce un act aditional semnat de ITM si nu cumva un fals . Va multumim frumos pentru raspuns .
La ITM se depun numai actele care modifica c.i.m.. Prin urmare, un act aditional la c.i.m. prin care se stabileste amprentarea salariatilor nu se poate inregistra la ITM.

Aceasta regula se poate stabili prin Regulamentul Intern al societatii, elaborat potrivit dispozitiilor Codului Muncii.
Amuzant si stupid caz! :stunned:
Parca ar fi rupt din Caragiale.
Nu au bani sa plateasca pentru a fi monitorizat magazinul, dar isi pot permite un asemenea sistem :hammer:
Pe aceasta tema nu se poate incheia nici un act aditional la contractul de munca pentru ca nu se modifica nici un element al contractului.
Poate ar trebui ceva mai multa incredere in angajati si un om special angajat pentru a supraveghea camerele video montate.

Alte discuții în legătură

Bună, este legal ca firma la care lucrez să mă oblige sa îmi ... George_75 George_75 Bună, este legal ca firma la care lucrez să mă oblige sa îmi ia amprenta pe motivul că doar cu amprenta ne vom mai putea ponta? Menționez că avem ... (vezi toată discuția)
Doresc să implementez pontajul pe bază de amprentă pentru angajați, în condiții de legalitate. ce măsuri trebuie să iau? victor.n victor.n Buna ziua, Doresc sa implementez pontajul pe baza de amprenta pentru angajati, in conditii de legalitate. Deseori angajatii isi dau cartela unul altuia si ... (vezi toată discuția)
Întârzieri zilnice ale unui salariat la locul de muncă. este corect să fie plătit doar pentru timpul efectiv lucrat? Ionela Brasov Ionela Brasov Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie si va solicit parerile, intrucat doresc sa iau o decizie corecta: un salariat intarzie ZILNIC la locul de ... (vezi toată discuția)