avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amprentarea angajatilor...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amprentarea angajatilor...

Lucrez ca vanzatoare intr-un magazin . Toti angajatii acestei firme au un numar de marca . Marca care trebuie introdusa in programul vanzari sectiunea pontaj la intrarea si iesirea din tura .Puna aici nimic deosebit acest sistem functionand timp de 2 ani fara nici o problema . Insa patronii au ajuns la concluzia ca trebuie schimbata aceasta modalitate deoarece " spun ei " vanzatoarele nu si-au respectat programul de lucru ele fiind pontate de catre colege fara sa fie prezente la locul de munca . Din punctul nostru de vedere solutia gasita de ei este mult prea drastica , aceasta fiind pontarea prin amprentare . Poate ca cineva va crede ca exageram dar ce nevoie mai avem de amprentare cand magazinul este prevazut cu sistem de supraveghere video cu sunet . Si nu va imaginati ca acest sistem a fost instalat pt eventualii hoti care ar putea intra in magazin , exclus , acest sistem a fost instalat pentru supravegherea stricta a vanzatoarelor . Magazinul se afla intr-o zona rau famata a Bucuresti- ului si in cazul in care se fura din magazin noi suntem cele care platim pagubele chiar daca se stie sigur ca nu suntem noi vinovatele . Si aici trebuie sa precizam si faptul ca nici marfa si nici magazinul nu sunt securizate in vre-un fel iar conducerea firmei chiar daca stie aceste probleme nu ia nici o masura , sincer nici nu au interes sa o faca deoarece pe langa furturile " clientilor" mai sunt si furturile de pe stoc direct din calculator sau furturile de la deschiderea magazinelor , furturi de care sunt direct responsabili dar pe care nu le putem dovedi . In urma refuzului nostru de a accepta aceasta modalitate de pontaj ni sa spus ca nu ne vom lua salariile . I -am intrebat care este temeiul legal al acestei hotarari ??? Ce lege din Romania permite angajatorului sa-si amprenteze angajatii ( totusi vorbim de un magazin si nu unul de lux iar salariile sunt derizorii ) . Si daca totusi au luat aceasta hotarare de ce nu i-au dat o forma scrisa , un Act Aditional la Contractul Individual de Munca inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca ???? Am vrea sa mai stim si alte pareri , va multumim.
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 22:55, 22 Octombrie 2009
Regulamentul intern nu poate contine prevederi nelegale.
Ar trebui sa sesizati, mai intai, angajatorul cu privire la dispozitiile nelegale ale regulamentului.
Controlul legalitatii dispozitiilor este de competetenta instantelor judecatoresti care pot fi sesizate in termen de 30 zile.
Dreptatea, in acest caz este undeva la mijloc...
Angajatorul are dreptul sa isi organizeze toata activitatea dupa cum considera, prin proceduri interne, regulamente etc. In sine, accesul cu amprenta pare un abuz de acest drept, insa trebuie analizat de la caz la caz...
Implementarea ar trebui sa fie insa facuta foarte atent, din punct de vedere al legislatiei muncii
off topic :)
Metoda de acces mi se pare ... barbara, prin modul in care trateaza angajatii, si nejustificat de sofisticata pentru un magazin dintr-o zona rau-famata a unui oras.
Patronul care apeleaza la asa ceva este extrem de slab ca manager - cred ca mai ieftin si mai putin umilitor este sa lasi accesul "la liber", si sa concediezi procedural riguros vreo doi - trei intarziati, sa vezi atunci cum se respecta regulile...
In fine: la subiect:
Cel mai important drept incalcat aici de catre angajator este dreptul la protectia datelor cu caracter privat. Incalcarea o gasesc a fi dramatica, pentru ca se refara la atribute fizice ale persoanei, inerent legate de aceasta, care nu se pot schimba in cazul fraudarii.
Directia in care as merge ar fi legata nu de faptul ca angajatorul imi permite accesul doar pe aceasta baza, ci pe faptul ca nu asigura o protectie adecavata datelor mele personale (mai multe detalii despre drepturi, masuri, atc, la www.dataprotection.ro)
Amprentele sunt cu ata mai sensibile cu cat sunt principalul mijloc de identificare a persoanelor in cazul unor infractiuni, iar divulgarea lor lezeaza dr. persoanei in acest context... Iar prin asocierea cu procedrurile politienesti, consider ca se incalca dreptul la demnitate in munca.

p.s. ... si mie imi era jena ca am introdus intr-un regulament intern posibilitatea de testare cu etilotestul...Nu banuiam la ce culmi "penale" se poate ajunge.
Si eu cred ca adevarul e undeva pe la mijloc.
Eu nu ma refeream la exemplul cu magazinul de la periferie, insa e clar un lucru: sistemele de control acces si pontaj pe baza de amprenta (deget, palma si chiar retina) devin din ce in ce mai cautate de angajatori, sunt tot mai multe oferte pe piata si pretul devine tot mai accesibil.
Cred ca nu este f. clar reglementat acest aspect, dar tinand cont ca angajatul isi da da "degetul" la aparat inseamna ca accepta acest mod de pontare, iar firma va fi trasa la raspundere daca foloseste in alt scop orice data cu caracter personal (amprenta, cnp, analize medicale, etc) a angajatului. E clar ca se vor lua masuri de securitate asa cum se protejaza toate informatiile din firma (Legea 333/2003)
Va multumesc tuturor.
Sunt multe societati care folosesc Sistem de pontaj si control acces cu identificare prin amprenta digitala, iar foaia colectiva de prezenta nu are o forma standard impusa de vreo reglementare legala.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună, este legal ca firma la care lucrez să mă oblige sa îmi ... George_75 George_75 Bună, este legal ca firma la care lucrez să mă oblige sa îmi ia amprenta pe motivul că doar cu amprenta ne vom mai putea ponta? Menționez că avem ... (vezi toată discuția)
Doresc să implementez pontajul pe bază de amprentă pentru angajați, în condiții de legalitate. ce măsuri trebuie să iau? victor.n victor.n Buna ziua, Doresc sa implementez pontajul pe baza de amprenta pentru angajati, in conditii de legalitate. Deseori angajatii isi dau cartela unul altuia si ... (vezi toată discuția)
Întârzieri zilnice ale unui salariat la locul de muncă. este corect să fie plătit doar pentru timpul efectiv lucrat? Ionela Brasov Ionela Brasov Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie si va solicit parerile, intrucat doresc sa iau o decizie corecta: un salariat intarzie ZILNIC la locul de ... (vezi toată discuția)