O societate urmează sa obțină licență ANRE pentru producere energie electrica verde ( are instalate panouri fotovoltaice). Va rog sa-mi spuneti ce implicații contabile și fiscale sunt, in conditiile in care energia electrica va fi injectata in retea catre un distribuitor? Certificatele verzi, piața de echilibrare,...orice informație îmi este de ajutor.
Va mulțumesc!
O societate care isi suspenda activitatea la ONRC, poate avea angajati pe perioada suspendării?! Depune la anaf doar situațiile financiare anuale, intrând automat pe sistemul derogatoriu? Va multumesc!
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea situatie:
O societate a distribuit dividende interimare in octombrie 2022, astfel a întocmit si depus bilantul interimar la 30.09.2022. Problema este ca avea obligatia auditarii situațiilor financiare interimare si s-a omis acest aspect.
Neavand raport de audit, risca amenda intre 30.000-40.000 lei.
Lipsa raportului de audit ar putea sa aducă implicații si asupra impozitului pe dividende, respectiv in eventualitatea unui control sa reconsidere impozitul pe dividende de la 5% la 8%?
Va mulțumesc mult!
Buna seara! Referitor la conditia pentru aplicarea impozitului pe venitul microintreprinderilor: oricare dintre asociatii persoanei juridice romane detine peste 25% din valoare/nr titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la mai mult de trei persoane juridice romana....
se da urmatoarea situatie:Persoana juridica A impozit micro la 31.12.2022, are asociati o persoana fizica, procent 10% ( care indeplineste conditia, fiind asociat la o singura firma ) si o persoana juridica B ( detinte 90% si e platitoare de imp profit). Persoana juridica B are asociati persoane fizice, care detin parti sociale de peste 25% si la alte societatii, doua din ele fiind micro si restul platitoare de impozit pe profit. Societatea A poate sa ramana la impozit micro sau e obligata sa treaca la profit? Cum fac analiza asociatilor avand in vedere ca e vorba de o alta persoana juridica?! Va multumesc!
Buna ziua!
In 2022 se semneaza un contract pentru servicii de audit asupra situatiilor financiare pentru exercitiul 2021. In luna Aprilie 2022 se primeste factura pentru 50% din valoarea contractului( inceperea auditului) si 50% la transmiterea raportului preliminar. Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza corect pentru inregistrarea facturii:
1. in 2022: 628=401 ( conform facturilor emise)
2 in 2021: 628=408 si in 2022 408=401 ( cu valoarea intregului contract).
Va multumesc!
O societate înregistrată in scopuri de TVA in RO, cu sediul in RO, primește in custodie mărfuri de la un partener UE ( Franța), urmand ca in momentul in care acestea vor fi vandute de firma mai departe către clienti din Rom sa se primeasca factura de la partenerul din UE.
Este ok daca le inregistram mărfurile in custodie extracontabil ( cont 803 )? Ideea e ca atunci cand le voi vinde eu voi avea factura de la partenerul extern, dar nu am dovada transportului la momentul primirii facturii de la partenerul UE( aceasta fiind atunci cand au ajuns mărfurile in custodie).
Sau varinata 371 , cantitate 1 si pret 0 ..sa le am doar cantiativ
Va multumesc!
O firma platitoare de TVA in Romania achizitioneaza de la o firma din Polonia materii prime. Primeste ca si documente o factura emisa de firma din Polonia cu numar valid de inregistrare pentru TVA si scutit de TVA, iar ca si documente de transport un AWB din Oradea la sediul firmei din Romania. Poate fi considerata achizitia ca fiind intracomunitara pentru a aplica taxarea inversa si a o declara in D390? Va multumesc!