Buna ziua
Este posibil pentru ca dvs nu aveti un intreg imobil in proprietate, ci o parte dintr-un imobil.
Prin urmare este nevoie de acordul tuturor proprietarilor imobilului.
Daca vecinul refuza (rea vointa) il puteti da in judecata pentru a obtine acordul sau pe cale judiciara. Alta varianta din pacate nu este.
Buna ziua
Mergeti si inchideti creditul pentru care ati primit refinantare.
Conform conditiilor contractuale, acest nou credit l-ati primit pentru refinantarea celui vechi, nu este un credit suplimentar. Daca vroiati un credit suplimentar puteati sa solicitati acest lucru de la inceput si nu refinantare.
Riscul este ca banca ce v-a oferit refinantarea sa declare scadenta anticipata si sa va ceara sa returnati banii primiti.
Buna ziua
Noi le spunem instiintari, dar nu e obligatoriu sa folositi acest termen.
Aceasta notificare este bine sa o trimiteti prin posta, cu continut declarat si confirmare de primire. Asta ca sa aveti dovada ca l-ati instiintat.
De asemenea, este obligatoriu ca notificarea sa fie semnata de presedinte. Atentie, presedinte, nu administrator.
Ceilalti proprietari nu au de ce sa semneze acest document. Eventual, desi nu e nevoie, o pot semna ceilalti membri din comitetul executiv.
Buna ziua
Da, insa nu pe teava comuna.
In situatia asta, cel mai bine este ca, la nivel de asociatie, sa se decida separarea individuala a consumurilor. Se face proiect, se monteaza o teava noua de gaze la care se racordeaza fiecare apartament si fiecare are contorul propriu.
Altfel, daca vreti sa faceti asta numai dvs si restul vecinilor nu vor veti avea nevoie de:
1. proiect de la o firma autorizata
2. acordul a doua treimi din membrii asociatiei
3. contract cu un furnizor de gaze
Sunt firme care se ocupa cu asa ceva cap-coada. Insa, depinzand de etajul unde stati, de numarul de apartamente din bloc, de configuratia blocului etc costurile vor fi foarte mari. Azi e aproape imposibil sa platiti mai putin de 20.000 lei pentru asta.
Iar faptul ca v-ati separat nu va scuteste de plata cheltuielilor cu intretinerea/reparatia tevii comune.
Repet, cel mai bine ar fi sa se ia o decizie la nivel de asociatie si sa se separe toata lumea. Daca asta nu se poate atunci poate va adunati mai multi vecini care vreti lucrul asta si impartiti costurile.
Buna ziua
Am trecut acum nici 3 ani prin aceeasi situatie.
Asociatia sa contacteze un avocat si sa il chemati in judecata pe rau-platnic.
Problema cea mai mare e ca aveti toate sansele ca datoriile mai vechi de 3 ani sa se fi prescris.
Imobilul poate fi executat silit si daca nu apare in cartea funciara. Acțiunea asociației de proprietari este scutită de taxa de timbru. Cheltuielile cu avocatul i le puteti imputa tot rau-platnicului.
Si in cazul nostru au fost cativa care ne-au pacalit. La inceput au apelat la sentimente, dupa aia la ignoranta si au ajuns la agresivitate incercand sa gaseasca diverse chichite sa se eschiveze. Datoriile am ajuns sa le suportam ceilalti ca sa nu ramanem fara apa, fara lift etc....
Timpul se scurge in defavoarea dvs.
Buna ziua
Eu as formula ceva in genul celei de mai jos
======================================================
Buna ziua
Lucrarea pe care ati facut-o (putul de apa) contravine atat legii 196/2018 (art. 36 - acordul tututor proprietarilor) cat si legii 107/1996 (art. 50 - aviz de gospodarirea apelor), lucru confirmat de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.
Conform procesului verbal nr... din data de.... emis de INGHA si pentru ca nu s-au intrunit conditiile cerute de legea 196/2018 (acordul tuturor proprietarilor), termenul pana la care trebuie casat putul este de x.y.z.
Pentru ca terenul pe care dvs ati contruit fara aprobare si fara autorizatie acel put este proprietatea privata a tuturor proprietarilor din asociatia x.y.z, INGHA a emis procesul verbal asociatiei de proprietari.
Pe aceasta cale va aducem la cunostinta ca aveti obligatia ca, prin grija si pe cheltuiala dvs, sa indepliniti toate procedurile tehnice si legale impuse de casarea putului si de aducere la stadiul initial a proprietatii comune pana in data de x.y.z.
In cazul in care nu indepliniti obligatiile tehnice si legale impuse de casarea acelui put si de aducere la stadiu initial a proprietatii comune vom solicita pe cale judiciara acest lucru. De asemenea vom solicita pe cale judiciare recuperarea oricarui prejudiciu suferit de asociatie ca urmare a neindeplinirii de catre dvs a obligatiilor ce va revin.
Atasata copia procesului verbal emis de INGHA
Va multumim si speram la o rezolvare amiabila si rapida a acestei situatii
Presedinte
xxxxx
Buna ziua
Constitutia Romaniei, spune la art 44, ca dreptul de proprietate, precum și creanțele asupra statului, sunt garantate. Conținutul și limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.
Deci dreptul de proprietate e garantat insa limitele lui sunt stabilite prin lege. Un proprietar nu poate face orice vrea doar pentru simplul fapt ca e proprietar.
In cazul expus de dvs, e vorba de OUG 195/2002 care spune, tot la art 1, ca circulația pe drumurile publice a vehiculelor, pietonilor și a celorlalte categorii de participanți la trafic, drepturile, obligațiile și răspunderile care revin persoanelor fizice și juridice, precum și atribuțiile unor autorități ale administrației publice, instituții și organizații sunt supuse dispozițiilor prevăzute în prezenta ordonanță de urgență.
Tot aceeasi OUG 195/2002, art. 6, alin 14 defineste drumul public ca orice cale de comunicație terestra, cu excepția căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulației publice.
Deci indiferent cine este proprietarul drumului, atat timp cat este drum public se aplica dispozitiile prevazute in OUG 195/2002.
Proprietarul acelui drum ar putea insa decide sa il inchida circulatiei publice si atunci poate face ce vrea. Dar aici discutia e lunga si e important de stiut cum anume a ajuns acea bucata de teren sa fie amenajata drept trotuar.
Buna ziua
Pana la CEDO mai aveti. Acolo mergeti numai daca ati epuizat toate caile de atac din tara si chiar si asa, numai daca v-a fost incalcat un drept fundamental de catre institutiile statului.
Mai departe depinde de acea tranzactie si de situatia casei.
Dvs credeti ca e normal sa o dati afara din casa unde a locuit probabil toate viata, desi nu locuiti acolo, ea considera ca e normal sa ceara anularea unui act facut probabil doar pe hartie. Mai departe judecatorul va decide.
Buna ziua
Drumul acela este drum public asa cum este definit in OUG 195/2002 (art. 6, alin 14 - drum public - orice cale de comunicație terestra, cu excepția căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulației publice; drumurile care sunt închise circulației publice sunt semnalizate la intrare cu inscripții vizibile). Deci prevederile codului rutier se aplica si pentru acel drum chiar daca terenul este proprietate privata. Este de exemplu cazul parcarilor marilor magazine.
Buna ziua
Sulta trebuie platita in termenul stabilit prin hotararea judecatoreasca prin care s-a dispus partajul sau in cazul in care nu s-a stabilit un astfel de termen, de la data ramanerii definitive a acestei hotarari.
S-a stabilit vreun termen pentru plata sultei? Cand a fost data hotararea judecatoreasca?
Cereti executarea silita a obligatiei, dar verificati inainte sa nu cumva sa se fi prescris acest drept.
Adica daca hotararea nu a specific un termen pt plata sultei si a fost data acum 5 ani de exemplu, daca nu ati facut nici un demers pentru executare silita, va puteti lua adio de la bani.