avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1700 soluții astăzi
Forum Activitate BogdanGri

Activitate BogdanGri

Buna ziua

Aveti dreptul la salarii compensatorii numai daca acest lucru este mentionat in contractul colectiv sau cel individual de munca.

Sfatul meu este sa vorbiti si cu alti colegi sa vedeti cine mai este in situatia dvs, sa faceti front comun si sa cereti salarii compensatorii. daca mergeti un grup de oameni aveti sanse mai mari decat fiecare individual.

Buna ziua

Da, este legal. Prin legal intelegem ceva care există sau se face în temeiul unei legi, care este prevăzut de o lege, care este conform cu legea.

Conform regulamentului-cardu de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar publicat in Monitorul Oficial nr. 795 bis din 12 august 2024:
Articolul 172
(1) Următoarele fapte constituie contravenții, în măsura în care nu constituie infracțiuni, și se sancționează după cum urmează:
a) refuzul semnării contractului educațional de către părinte sau reprezentantul legal, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei;
(3) Aplicarea sancțiunilor se realizează în conformitate cu prevederile art. 148, alin. (2)-(4) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare.

Atat timp cat un anumit lucru este prevazut intr-o lege este legal.

Eu am copii si am semnat.

Personal nu inteleg refuzul dvs de a semna acel document. Nu va obliga la nimic in plus fata de ceea ce sunteti deja obligata prin alte legi. Acel "contract" doar grupeaza intr-un singur loc drepturile si obligatiile pe care le aveati deja ca parte a unor legi/norme existente.
Buna ziua

1. Dvs nu cumparati o masina noua, ci una la mana a doua (sunteti al doilea proprietar).
2. Chiar si in cazul unui produs nou, in Romania garantia legala/de conformitate este de 2 ani. Vanzatorii pot acorda garantii mai mari, dar nu sunt obligati si isi pot stabili singuri conditiile.

In cazul dvs va fi probabil 2+7 ani.

majoritatea producatorilor dau o garantie initiala de 2-3 ani (mai cuprinzatoare, din bara in bara cum mai este cunoscuta si care acopera toate componentele) si apoi o garatie extinsa pentru alti cativa ani care insa acopera numai anumite componente, si de obicei doar in anumite conditii.

Verificati cu atentie conditiile de garantie.

De exemplu cand am fost la Kia sa intreb de gerantie mi s-a spus ca am de exemplu garantie pentru sistemul de propulsie hibrid 36 de luni fara limita de kilometri si 7 ani in total insa pentru anii 3-7 numai pana ajung la 160.000 km. Daca depasesc acest numar de km in primii 3 ani nu se mai aplica pentru restul anilor.

Deci sfatul meu ramane sa verificati cu atentie conditiile si sa acceptati ca nu luati o masina noua ci una la mana a doua, chiar daca are probabil putini km.
Buna ziua

verificati la DITL, pentru ca pe rol si pe deciziile de impunere apar si cotele parti detinute.

Cand treceti un imobil pe rolul dvs, in ITL - 001 exista si un loc in care se trece cota de proprietate.

Daca toti proprietarii au aceeasi suma de plata insemna ca, cel putin la DITL, au cote-parti egale.

DITL nu preia automat datele si cotele-parti de proprietate de la ANCPI. Trebuie sa faceti dvs declaratie pentru asta.
Buna ziua

Membrii comitetului executiv impreuna cu presedintele pot (si in functie de situatie trebuie) sa intreprinda lucrari de reparatii necesare condominiului.

Acordul membrilor asociatiei este necesar (prin anunare generala) in anumite cazuri, in functie de ce mandat a primit comitetul executiv.

In cazul nostru de exemplu, comitetul executiv este autorizat sa faca plati de pana la 8000 lei pentru lucrari de reparatii urgente fara aprobarea adunarii generale. Pentru modernizari, imbunatatitiri precum si pentru investitii mai mari de 8000 de lei este nevoie de acordul asociatiei de proprietari in adunarea generala.

Totusi, dvs in calitatea de proprietar aveti dreptul de a primi orice informatii legate de activitatea asociatiei considerati necesare. Presedintele este obligat sa va raspunda in scris in termen de 10 zile.
Buna ziua

Amenda este o sanctiune legala, necesara pentru pedepsirea celor care incalca dispozitiile unor legi/norme etc... Altfel, daca nu ar exista sanctiuni fiecare ar fi liber sa incalce legea fara nici un fel de consecinta pentru ca nu ar fi pedepsiti. Legile ar fi asadar cu caracter orientativ sau numai pentru cei vor benevol sa le urmeze cand, cum si daca au chef sau daca le gasesc corecte in aprecierea lor subiectiva.

Sanctiunile din legi nu sunt amenintari. Sunt pedepsele stabilite pentru cei care nu respecta prevederile.

Deocamdata legea si regulamentul cadru sunt in vigoare. Asa ca indiferent cum vi se pare, trebuie sa o respectati sau riscati sa suportati consecintele.

Cum a spus si d-na Gradinaru, acel contract contine prevederi care erau deja in vigoare ca parte a altor regulamente si legi si pe care oricum erati obligata sa le respectati. Ignorantia juris non excusat, adica necunoasterea legii nu poate fi invocata ca scuza.

Sincer acel contract e o idee buna pentru ca face un rezumat al conditiilor care oricum se aplicau dar pe care putini le cunoasteau in intregime. Asa datele sunt mai clare pentru toti.
Buna ziua

Notiunea este definita in 360/2023

Articolul 3
În înțelesul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
k) perioade necontributive - perioadele recunoscute ca vechime în muncă sau, după caz, ca stagiu de cotizare în baza unor acte normative specifice care vizează anumite categorii de persoane, pentru care nu există obligația plății contribuțiilor de asigurări sociale, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public;
Buna ziua

Suspendare activitatii presupune ca firma sa nu mai desfasoare activitatea pentru care a fost autorizata. Se anuleaza si codul de TVA.

Insa in continuare firma isi poate mentine activitatea administrativa, poate plati facturi, incasa sume pentru activitatile prestate in trecut etc...

Deci nu e nici o problema sa aveti un contract cu un contabil pe care sa il platiti.
Buna ziua

Conform Regulamentului cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar
Articolul 172
(1) Următoarele fapte constituie contravenții, în măsura în care nu constituie infracțiuni, și se sancționează după cum urmează:
a) refuzul semnării contractului educațional de către părinte sau reprezentantul legal, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei;

Copilul nu e privat de dreptul de a invata si nu i se va interzice accesul in scoala daca dvs. nu veti semna acel contract.

Contractul se semneaza o singura data si este valabil pt toata perioada de timo cat copilul este elevul acelei institutii. E imposibil sa nu va gasiti timp sa mergeti sa il semnati.

Nu primiti amenda daca nu reusiti sa participati la toate sedintele.

Amenda e prevazuta numai pentru cazul in care refuzati sa semnati acest document.

Mai departe discutia e mai complicata. Unii sustin ca un astfel de contract incalca anumite legi si drepturi, altii ca nu.
Buna ziua

Nu vi se aplica prevederile OUG 107/2024