avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1083 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua! Mașina mea (Ford) era parcată ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua! Mașina mea (Ford) era parcată regulamentar, cu fața ...

Buna ziua! Mașina mea (Ford) era parcată regulamentar, cu fața spre trotuar, într-o parcare amenajată, nu lateral.Am început să ies cu spatele din parcare, pe un drum cu 2 benzi, într-o zonă cu vizibilitate redusă, din cauza mașinilor parcate de o parte și de alta a drumului. In acel moment, autoturismul marca Rover circula din sens opus, depășind mașinile parcate pe sensul său de mers. Avea spațiu liber de circulație pe sensul său, un loc de parcare. Roverul a lovit Fordul meu în tripla stanga spate și bara spate lateral, proiectându-mă într-un alt autoturism (Mazda), aflat parcat regulamentar. Poliția a spus ca eu sunt vinovata pentru neacordare de prioritate. Cred ca voi face contestație deoarece cred ca a fost măcar culpa comuna. Mulțumesc pentru eventualele păreri.
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 11:40, 22 Aprilie 2025
Codul rutier zice ca iesirea cu spatele se face dirijat de o alta persoana, din afara vehiculului. Este dreptul dvs. sa contestati in instanta, dar din punctul meu de vedere, nu puteti avea castig de cauza.
Ipotetic ar fi valabilă părerea Dvs, asta in condițiile in care depășirea in acea zona ar fi fost interzisă și se poate invoca aceea culoa a celuilalt . însă în realitate sunteți singura vinovată, daca nu se cunosc toate detaliile.
Buna ziua

Din ce ati scris nu reiese ca soferul Roverului a incalcat vreo regula de circulatie.

Articolul 135 din regulamentul din 4 octombrie 2006 de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice:
Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere și în următoarele situații:
f) când se pune în mișcare sau la pătrunderea pe drumul public venind de pe o proprietate alăturată acestuia față de vehiculul care circulă pe drumul public, indiferent de direcția de deplasare

De asemenea mai avem articolul 128 din acelasi regulament care spune ca:
(2) În locurile în care mersul înapoi este permis, dar vizibilitatea în spate este împiedicată, vehiculul poate fi manevrat înapoi numai atunci când conducătorul acestuia este dirijat de cel puțin o persoană aflată în afara vehiculului.

Deci
- indiferent de directia in care se deplasa Roverul, dvs trebuia sa ii acordati prioritate.
- nu puteti folosi ca argument lipsa vizibilitatii pentru ca ar insemna o alta incalcare a regulamentului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident iesire din parcare Vladdzs Vladdzs Buna ziua, vreau sa inteleg un lucru: circuland pe un drum prioritar cu parcari pe partea dreapta a drumului, o masina intentioneaza iesirea din parcare prin ... (vezi toată discuția)
Reguli de circulatie incalcate - vinovatie accident myn11 myn11 va rog spuneti-mi daca sunt vinovat eu. intr-o parcare cu locuri si pe stanga si pe dreapta, perpendiculare pe aleea de circulare am parcat regulamentar pe un ... (vezi toată discuția)
Prioritate corcita? vatafu vatafu Buna ziua! Am si eu o nelamurire legata de modul in care se circula intr-o anumita intersectie din Craiova. Este vorba de asa numita intersectie de la Consul, ... (vezi toată discuția)