avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Activitate nornorica

Activitate nornorica

Răspuns la discuția Intrebare tehnica
adelaida_07 a scris:

nornorica a scris:

Daca o persoana se angajeaza la o firma pe 25 iunie,are concediu medical in luna iulie si pana pe 20 iunie a lucrat la alta firma,cand calculam indemnizatia de cm tinem cont si de venitul persoanei pe care l-a avut la cealalta firma?Zilele lucratoare din primele 5 zile calendaristice le suporta firma la care lucreaza insa daca luam in calcul salariile avute la firmele la care a mai lucrat e posibil ca firma actuala sa ii plateasca pt zilele de concediu mai mult decat i-ar plati raportat la salariul pe care il are la firma la care lucreaza.Cum se procedeaza practic?In mod normal se considera si salariile de la firmele unde a mai lucrat in functie de timpul lucrat,dar e corect asa?

Un angajat la incadrare depune pe langa actele necesare incheierii CIM, cartea de munca si o adeverinta cu venitul si zilele lucrate in ultimele 6 luni tocmai pentru BAZA DE CALCUL A CONCEDIILOR MEDICALE si numarul de zile de concediu medical avute la societatea la care a lucrat anterior.
In mod obligatoriu la calculul C.M. se iau in cosiderare veniturile si zilele lucrate in ultimele 6 luni daca acesta are lucrat anterior .

Asta se stie...nu asta era sensul discutiei.Ideea era alta.:stunned:
Răspuns la discuția COMPENSARE CU ORE LIBERE
elis a scris:

V-am explicat motivul banarii lui .... username-ul lui era inainte mariussorin ....

Sanctionarea lui a fost luata de catre administratori. Daca doriti puteti lua legatura cu admin prin intermediul mesajelor privat.

Bine,probabil si-a schimbat userul dupa ce a fost blocat.Eu as vrea sa iau legatura privat cu msorin sau mariussorin daca sunteti convinsi ca e acelasi .Ma intereseaza parerile lui.Este banat si accesul privat?
OK! ideea era ca nu este corect si apare si ciudat ca unele persoane care nu dau intotdeauna raspunsuri exacte si bine argumentate sa se uneasca impotriva alteia si sa nu ii permita sa se exprime liber.Motivul pt care a fost banat nu apare la sanctiuni si asta am vrut sa subliniez:lipsa de corectitudine a unora care pot sterge si bana useri fara motiv .Dvs v-ar placea sa fiti intr-o asemenea situatie?De ex eu doresc sa ii adresez cateva intrebari privat si sa-mi raspunda.Se poate?
Din discutiile de pe forum eu am inteles urmatoarele:
1)cfm cim ,cm,cmunn trebuie acordate ore libere platite si nu vad de ce ar scrie in pontaj recuperare cand de fapt sunt ore prestate in avans,analizati corect situatia pt ca de aia prin lege se cere mai intai compensarea
2)doar in cazul in care nu se pot compensa se platesc cu spor la salariu de 200% si cred eu ca ar trebui si anexata justificarea:de ce nu s-au putut compensa cfm. legii
3)cfm legii 1 zi are 8 ore si la 1zi=8 ore se da un bon de masa.
4)Bonul de masa se da ca alocatie pt alimente corespunzatoare celor 8 ore lucrate intr-o zi
Concluzia mea:pentru 8 ore lucrate in avans pt firma ar trebui sa se dea 1 bon de masa.Asta e si ordinea:compensare si daca nu e posibil,plata cu 200%.
:-/ cine e m.sorin si de ce nu il lasati sa se exprime?Chiar mi se pare ca da raspunsuri mult mai bune decat unii juristi si avocati si cred ca e un complot contra lui .La economie-contabilitate-salarii-Subiect: medical angajat nou a dat raspunsuri mai corecte si exacte decat persoanele care il blameaza pe forum si pt asta aveti ca solutie cenzura???V-ati unit contra lui si l-ati determinat sa nu mai scrie pe forum???Asa se procedeaza????
Răspuns la discuția concediu medical de maternitate
Ambele.
codrutamaghear a scris:

Trebuie facuta diferenta intre compensarea cu ore libere platite si cu a fi prezent in unitate. Legea tichetelor de masa este foarte clara din punctul asta de vedere.

In pontaj apare ca prezent.Dar daca un salariat se INVOIESTE o zi si apare in pontaj ca prezent?Nu i se mai da bonul de masa?????Ore libere platite inseamna ca a fost in unitate.Logic,nu?
Daca o persoana se angajeaza la o firma pe 25 iunie,are concediu medical in luna iulie si pana pe 20 iunie a lucrat la alta firma,cand calculam indemnizatia de cm tinem cont si de venitul persoanei pe care l-a avut la cealalta firma?Zilele lucratoare din primele 5 zile calendaristice le suporta firma la care lucreaza insa daca luam in calcul salariile avute la firmele la care a mai lucrat e posibil ca firma actuala sa ii plateasca pt zilele de concediu mai mult decat i-ar plati raportat la salariul pe care il are la firma la care lucreaza.Cum se procedeaza practic?In mod normal se considera si salariile de la firmele unde a mai lucrat in functie de timpul lucrat,dar e corect asa?
Răspuns la discuția medical angajat nou
Stagiul minim de cotizare actual , cfm legii 158 si a normelor date in aplicarea ei este de o luna anterioara datei de inceput a concediului medical.In cazul urgentei ,care este fara stagiu de cotizare,trebuie platit certificatul,in celelalte nu se poate, decat daca in ultimile 12 luni anterioare lunii august se strang minim 23 de zile de cotizare.Daca a mai lucrat la alte firme cu un an inainte,se aduna de acolo 23 zile.Daca vine cu certificate si in septembrie,atentie la calcul,pt ca pe august se ia in calcul indemnizatia de co!!!!!!!!Legea 158/2005 si normele actualizate se gasesc pe site.Dl. avocat Tudor Valeriu a incurcat-o rau de data asta!!!!Maestre,actualizati-va legislatia!!!!!!=D>
stelar a scris:

asta iseamna ca daca efectuez 32ore suplimentare intr-o luna pot primi 24 de bonuri de masa?parca legea limita la 20 nr bonurilor de masa acordate.am efectuat in mod constant ore suplimentare si nu mi s-au platit astfel

Veti primi bonurile in luna urmatoare,cand pentru zilele cand se vor compensa orele suplimentare si veti sta acasa veti primi 4 bonuri. 'am efectuat in mod constant ore suplimentare si nu mi s-au platit astfel' dar vi s-au compensat sau platit cu spor la salariu?Atentie la subiect!!!!!! Este valabil si pentru ceilalti care au raspuns mai susB-)

Data post: Miercuri, 10 Septembrie 2008, 21:14
Subiect: RE: COMPENSARE CU ORE LIBERE

codrutamaghear a scris:

Legea nr.142/1998, modificata, arata ca "Art. 6 (1)Salariatul poate utiliza, lunar, un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile în care este prezent la lucru în unitate. ...(3)Salariatul poate folosi maximum doua tichete de masa pe zi. În cazul în care activitatea se desfasoara la puncte de lucru situate în afara localitatilor, iar aprovizionarea cu produse alimentare nu se face zilnic, salariatul poate utiliza numarul tichetelor de masa corespunztor perioadei în care se afla la punctul de lucru respectiv."
Prin urmare in cazul in care societatea acorda tichete, acestea pot fi acordate pentru ziua in care sunteti prezent la lucru in unitate. Legea si normele de aplicare foloseste doar termenul de zi lucratoare, nedefinind aceasta zi lucratoare dupa numarul de ore lucrate. Daca o luna de zile are 22 zile lucratoare, un salariat nu poate folosi mai mult de 22 de tichete de masa. Daca pe de alta parte i s-au dat sa zicem 22 de tichete pentru luna urmatoare si din diferite motive nu se prezinta la lucru, concediu medical, de odihna, etc. el este obligat prin lege sa returneze tichetele de masa catre societate.

Daca se compenseaza orele lucrate cu ore libere platite si in pontaj apare ca prezent in unitate cateva zile din luna urmatoare TREBUIE sa i-se acorde bonuri de masa intrucat se considera ca a lucrat in avans pt luna urmatoare.LOGIC!!!!

:offtopic: Interventie moderator
Aveti posibilitatea de a edita mesajul anterior, daca intre timp nu a intervenit un alt raspuns. Este o incalcare a Regulamentului forumului postarea mai multor mesaje consecutive.