avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Activitate danl92831

Activitate danl92831

Stoica Ioana a scris:

3 ani.
3 ani, am inteles! Dar ce text de lege opereaza in zona asta?
Intr-o asemenea speta, termenul de prescriptie de a beneficia de dreptul de executare silita este de 3 ani sau 10 ani?
romascanu a scris:

Nu e nimeni obligat sa va raspunda. Si nici sa se justifice de ce n-a vrut sa raspunda.
Aici raspundem benevol cand avem timp si ... chef.
E bine sa stiti cat vi se datoreaza pentru a nu cere omenilor mai mult decat vi se cuvine.

Evident ca 318 e pus in cod pentru a servi ca temei legal intr-o contestatie in anulare. (asa ca intrebarea dvs e formulata anapoda).

Intrebarea e daca e admisibila contestatia in anulare pentru ... ceea ce incercati dvs sa "inghesuiti" in disp art 318 c.p.c.

E asta o greseala materiala evidenta in legatura cu aspectele formale ale judecatii? Sau o greseala de judecata? Daca instanta a interpretat gresit o dispozitie legala (sau daca pur si simplu asa ..."a vrut muschiul ei" sa analizeze textul legii si a dat acolo un amarat de rationament ...mai mult sau mai putin juridic) pe acesta cale nu este admisibil sa se examineze justetea solutiei pronuntate.
Evident ca nimeni nu este obligat de ceva,dar... suntem pe un forum juridic unde se discuta probleme... Cine doreste sa-si exprime o opinie pe materia in discutie ar trebui sa dea acea informatie completa, stimata Romascanu! Altfel, ne pierdem in discutii fara sens! In rest, raman neplacut surprins de atitudinea dvs.!
elis a scris:

Intr-adevar, instanta a avut dreptate .... la pretentiile paratei de 5000 lei taxa judiciara de timbru este de 383 lei., diminuand pretentiile paratei la valoarea de 500 lei , taxa judiciara de timbru este de 46 lei.
Nu raspunzi "Elis" la ultima intrebare completatoare in contextul dispozitiilor art.274 alin.(2) Cod procedura civila? De ce? Sunt aplicabile dispozitiile art.318 Cod procedura civila, ca temei legal intr-o contestatie in anulare? Astept un raspuns corect "Elis", nu evaziv!
Răspuns la discuția Actul juridic civil
Daca, intr-adevar, ai "consultat" acel Tratat de drept civil cu asiduitate ar fi trebuit sa nu-ti pui intrebari de genul acelora postate pe acest topic! Sa presupun ca esti studenta la o facultate de drept... Altfel, ce vrei sa afli in plus fata de acel Tratat de drept civil!? Materia in acest drept este supra vasta!

Cum ramane cu respectarea dispozitiilor art.274 alin.(2) Cod procedura civila? "Art. 274.(2) Judecatorii nu pot micsora cheltuielile de timbru, taxe de procedura si impozit proportional, plata expertilor, despagubirea martorilor, precum si orice alte cheltuieli pe care partea care a castigat va dovedi ca le-a facut." Parata a demonstrat ca a platit taxa de timbru judiciar in valoare de 383 lei!
Multumesc! O completare vreau sa fac: pe fond paratei i se admite doar in parte cererea reconventionala prin care a cerut daune morale in valoare de 5.000 lei, pentru care a platit o taxa de timbru judiciar de 383 lei la valoarea pretentiei de despagubire, in sensul ca instanta diminueaza valoarea daunelor morale de la 5.000 lei la 500 lei, iar cheltuiala facuta cu plata taxei judiciare de timbru judiciar este diminuata de la 383 lei la 46 lei. In acest caz instanta de fond a incalcat grav dispozitiile art.274 alin.(2) Cod proc. civ.! Acesta a fost si motivul pentru care, parata a declarat recurs, evident respins ca nefondat!
Multumesc! Si totusi...contestatia in anulare poate fi formulata impotriva deciziei respective, cu temei legal dispozitiile art.318 Cod proc.civ.!#-o
Multumesc pentru raspuns, consider ca este incomplet in masura in care recursul despre care am vorbit este declarat iimpotriva unei hotarari care, potrivit legii, nu poate fi atacata cu apel nu este limitat la motivele de casare prevazute la art.304, instanta putand sa examineze cauza sub toate aspectele (art.304 indice 1 C.proc.civ.). In acest context am intrebat daca se poate formula o contestatie in anulare impotriva deciziei Tribunalului, care este irevocabila, avand ca temei legal dispozitiile art.318 Cod proc.civ>!
O asociatie de proprietari cheama in judecata o persoana care detine o casa si nu are in proprietate un apartament care este in zona reclamantei, obligand parata sa plateasca datorii la intretinere! Parata formuleaza intampinare si cerere reconventionala prin care incearca sa demonstreze instantei ca a fost chemata in judecata pe nedrept, solicitannd instantei plata unor daune morale in suma de 5000 de lei pentru care a platit o taxa de timbru judiciar de 383 lei. Se admite in parte cererea reconventionala a paratei, instanta recunoscand ca parata a fost chemata in judecata pe nedrept, dar diminueaza valoarea daunelor morale de la 5000 lei la 500 lei, iar cheltuielile de judecata facute cu acest proces care au constat in suma de 383 lei taxa judiciara de timbru, se diminueaza la suma de 46 lei! Prin aceasta solutie instanta de fond a incalcat dispozitiile art.274 alin.(2) Cod proc. civ.! Impotriva acestei sentinte parata a declarat recurs, invocand dispozitiile articolului sus mentionat. Recursul paratei a fost respins ca nefondat!( La recursul declarat a achitat taxa de timbru judiciar la valoarea de 50%, adica 190 lei!).Intrebare: printr-o contestatie in anulare este valabil si aplicabil temeiul dispozitiilor art.318 Cod procedura civila? Multumesc!