avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... abuz de drept,art.723 Cod proc.civ.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

abuz de drept,art.723 Cod proc.civ.

O asociatie de proprietari cheama in judecata o persoana care detine o casa si nu are in proprietate un apartament care este in zona reclamantei, obligand parata sa plateasca datorii la intretinere! Parata formuleaza intampinare si cerere reconventionala prin care incearca sa demonstreze instantei ca a fost chemata in judecata pe nedrept, solicitannd instantei plata unor daune morale in suma de 5000 de lei pentru care a platit o taxa de timbru judiciar de 383 lei. Se admite in parte cererea reconventionala a paratei, instanta recunoscand ca parata a fost chemata in judecata pe nedrept, dar diminueaza valoarea daunelor morale de la 5000 lei la 500 lei, iar cheltuielile de judecata facute cu acest proces care au constat in suma de 383 lei taxa judiciara de timbru, se diminueaza la suma de 46 lei! Prin aceasta solutie instanta de fond a incalcat dispozitiile art.274 alin.(2) Cod proc. civ.! Impotriva acestei sentinte parata a declarat recurs, invocand dispozitiile articolului sus mentionat. Recursul paratei a fost respins ca nefondat!( La recursul declarat a achitat taxa de timbru judiciar la valoarea de 50%, adica 190 lei!).Intrebare: printr-o contestatie in anulare este valabil si aplicabil temeiul dispozitiilor art.318 Cod procedura civila? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: danl92831 , utilizator 22:06, 27 Octombrie 2008
CONTESTATIA IN ANULARE SPECIALA PREVAZUTA DE ART. 318 COD PROC. CIV. ARE IN VEDERE DOUA IPOTEZE; GRESELI MATERIALE SI NECERCETAREA UNUIA DINTRE MOTIVELE DE RECURS, NUMAI IN ACESTA A DOUA IPOTEZA ATI PUTEQA PROMOVA O ASEMENEA CERERE.
Multumesc pentru raspuns, consider ca este incomplet in masura in care recursul despre care am vorbit este declarat iimpotriva unei hotarari care, potrivit legii, nu poate fi atacata cu apel nu este limitat la motivele de casare prevazute la art.304, instanta putand sa examineze cauza sub toate aspectele (art.304 indice 1 C.proc.civ.). In acest context am intrebat daca se poate formula o contestatie in anulare impotriva deciziei Tribunalului, care este irevocabila, avand ca temei legal dispozitiile art.318 Cod proc.civ>!
Potrivit art.318 alin.1 C.proc.civ. , hotărârile instanţelor de recurs mai pot fi atacate cu contestaţie când dezlegarea dată este rezultatul unei greşeli materiale sau când instanţa, respingând recursul sau admiţându-l numai în parte, a omis din greşeală să cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau de casare. Asadar, legea prevede, aşadar în art.318, două motive de contestaţie în anulare specifice deciziilor date de instanţa de recurs, şi anume :
a) primul motiv când dezlegarea dată este rezultatul unei greşeli materiale;
b) al doilea motiv când instanţa, respingând recursul sau admiţându-l numai în parte, a omis din greşeală să cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau de casare.
Multumesc! Si totusi...contestatia in anulare poate fi formulata impotriva deciziei respective, cu temei legal dispozitiile art.318 Cod proc.civ.!#-o
Da, poate fi formulata contestatia in anulare speciala impotriva deciziei respective numai daca va incadrati intr-unul din motivele pentru care poate fi exercitata.

Alte discuții în legătură

Contestatie ContSters30487 ContSters30487 nu prea am motive de contestatie in anulare, as zice ca mai multe motive am la revizuire. Ce spuneti as putea sa ma folosesc la contestatie , de aplicarea ... (vezi toată discuția)
Cai de atac teslovan florentina teslovan florentina Daca recursul a fost respins si nu ma vad in nici un motiv care sa ma ajute la cele doua cai extraordinare ce mai pot face?Cineva m-a indrumat la o contestatie ... (vezi toată discuția)
Ultima instanta pentru litigii de munca baltat_alina baltat_alina Am fost concediata, am primit castig de cauza la tribunal dar la recurs am pierdut. Se mai poate face ceva? Recurs in anulare? (vezi toată discuția)