teslovan florentina a scris:
eroarea materiala ce implica/?
Contestaţia în anulare specială poate fi exercitată numai pentru cele două motive expres şi limitativ prevăzute în art.318 C.proc.civ.
Potrivit textului, „hotărârile instanţelor de recurs mai pot fi atacate cu contestaţie când dezlegarea dată este rezultatul unei greşeli materiale sau când instanţa, respingând recursul sau admiţându-l numai în parte, a omis din greşeală să cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau de casare” .
Primul motiv „dezlegarea dată este rezultatul unei greşeli materiale” duce la admisibilitatea contestaţiei în anulare speciale dacă:
- s-a săvârşit o greşeală materială , care în sensul textului înseamnă greşeală de ordin procedural, adică greşeală comisă prin confundarea unor date esenţiale ale dosarului , precum : anularea greşită a unui recurs ca netimbrat ; respingerea greşită a recursului ca tardiv ; anularea recursului ca neregulat introdus, deşi au fost respectate prevederile art.302 C.proc.civ.; anularea greşită a unui recurs ca nemotivat .
- greşeala materială săvârşită de instanţa de recurs a fost esenţială , determinând soluţia eronată .
- greşeala materială prevăzută în art.318 teza I C.proc.civ. ca motiv de contestaţie în anulare nu trebuie confundată cu erorile sau omisiunile la care se referă art.281 C.proc.civ., deoarece acestea din urmă nu sunt de natură să influenţeze soluţia instanţei .
- soluţia instanţei este rezultatul acelei greşeli sau erori materiale.