Se poate introduce o contestatie in anulare speciala, invocandu-se ca greseala materiala ,omisiunea instantei de recurs de a lua in considerare o decizie a CSJ ,in momentul pronuntarii?
Pentru ca eroarea materială să constituie motiv de contestaţie în anulare, în înţelesul art.497 Cod procedură civilă, ea trebuie să existe şi să poată fi sesizată în mod concret, în dosarul în care s-a dat soluţia a cărei anulare se cere.
Ca urmare, eroarea trebuie să fie evidentă şi săvârşită de instanţă, datorită omiterii sau confundării unor elemente sau date materiale importante din dosarul cauzei. Greşeala materială se apreciază astfel în raport cu datele existente la dosarul cauzei la data pronunţării hotărârii.
Acesta este sensul urmat de legiuitor, la redactarea acestui motiv de contestaţie în anulare, care are o interpretare restrictivă faţă de aria sa limitată de acţiune. O altă interpretare ar crea, prin această cale extraordinară de atac, un veritabil recurs la recurs.
1. art.497 C.proc.civ. nu reglementeaza contestatia in anulare speciala .... :-/
2. Contestaţia în anulare specială poate fi exercitată numai pentru cele două motive expres şi limitativ prevăzute în art.318 C.proc.civ.
Primul motiv „dezlegarea dată este rezultatul unei greşeli materiale” duce la admisibilitatea contestaţiei în anulare speciale dacă :
- s-a săvârşit o greşeală materială , care în sensul textului înseamnă greşeală de ordin procedural, adică greşeală comisă prin confundarea unor date esenţiale ale dosarului Pentru verificarea acestor situaţii nu este necesară reexaminarea fondului sau o reapreciere a probelor . Prin urmare, greşeala săvârşită trebuie să fie o greşeală de fapt şi nu o greşeală de judecată , de apreciere a probelor ori de interpretare a dispoziţiilor legale sau de soluţionare a unui incident procedural . Legiuitorul are în vedere acea greşeală materială cu caracter procedural, care a dus la pronunţarea unei soluţii eronate .
- greşeala materială săvârşită de instanţa de recurs a fost esenţială , determinând soluţia eronată .
- greşeala materială prevăzută în art.318 teza I C.proc.civ. ca motiv de contestaţie în
anulare nu trebuie confundată cu erorile sau omisiunile la care se referă art.281 C.proc.civ., deoarece acestea din urmă nu sunt de natură să influenţeze soluţia instanţei .
Chiar daca suntem juristi, cred ca trebuie sa invocam legea care este in vigoare si nu cea care va intra ... omul de rand daca se duce la C.proc.civ. la articolul 497 va gasi altceva decat s-a mentionat in mesajul postat ... :closedtopic: