Intr-un dosar la contencios am castigat la Tribunal, insa la Curtea de Apel am pierdut, pe "motiv" ca am solicitat anularea unei decizii tardiv, pe 09.09.2009.
In realitate am solicitat aceasta in data de 27.06.2008, cererea existand la dosar.
Am solicitat Curtii indreptarea erorii materiale, dar au convenit ca nu se incadreaza in aceasta categorie.
In aceasta situatie pot solicita revizuirea la ICCJ?
Nu. Revizuirea este o cale de atac de retractare, de competenta instantei care a pronuntat hotararea a carei revizuire se cere.
Pe de alta parte, nu prea vad aici un motiv de revizuire.
Mai degraba motivul de contestatie in anulare prev de art 318 alin 1 ("cand dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale").
Cererea de revizuire se depune la instanta a carei hotarare se ataca ... insa din continutul art.322 C.proc.civ. nu exista vreun motiv de revizuire in cazul dvs.
Asa cum v-a spus si colega noastra, mai degraba exercitati calea de atac a contestatiei in anulare prevazuta de art.318 alin.1 C.proc.civ.
Prin „greşeală materială” în sensul art.318 C.proc.civ., trebuie înţeleasă orice eroare materială evidentă săvârşită de instanţa de recurs prin confundarea unor date esenţiale din dosarul cauzei şi care este determinantă pentru soluţionarea litigiului.
Constituie greşeală materială în sensul celor arătate mai sus, respingerea greşită a unui recurs ca tardiv introdus, deşi la dosar se găseau acte din care să reiasă că acesta a fost repus în termen , anularea greşită a unui recurs ca netimbrat, deşi la dosar exista chitanţa de plata taxei ori recursul era scutit de plata taxei de timbru etc.
Pentru exercitarea contestaţiei în anulare, legea nu stabileşte un termen fix.
Termenul aplicabil diferă după cum hotărârea care se atacă este sau nu susceptibilă de executare silită . Astfel :
a) dacă hotărârea este susceptibilă de a fi pusă în executare, contestaţia se poate exercita face oricând înainte de începutul executării silite, iar în timpul ei, până la împlinirea termenului stabilit la art. 401 alin. 1 lit. b sau c C.proc.civ., adică până când cel interesat a primit, după caz, comunicarea ori înştiinţarea privind înfiinţarea popririi.
b) dacă hotărârea atacată nu este susceptibilă de executare , contestaţia poate fi introdusă în termen de 15 zile de la data când contestatorul a luat cunoştinţă de hotărâre , dar nu mai târziu de un an de la data când hotărârea a rămas irevocabilă .