avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contestatie in anulare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contestatie in anulare

in urma unui proces privind revizuirea a doua hotarari ramase definitive instanta de fond a admis revizuirea anuland cea din urma hotarare iar instanta de recurs mi-a admis recursul si a declarat inadmisibila cererea de revizuire.Acum reclamantul caruia i s-a respins cererea de revizuire a facut o contestatie in anulare la decizia instantei de recurs prin care a fost admis recursul. Conform cailor extraordinare de atac contestatia in anulare se face in termen de 15 zile de la data cand persoana care promoveaza aceasta cale de atac a cuoscut ca decizia a devenit definitiva si irevocabila.Acest termen de 15 zile este un termen de decadere sau de recomandare? Pot invoca exceptia tardivitatii daca au trecut cateva luni? Care este procedura in contestatie(se ataseaza si dosarul initial sau nu)?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: moraru alexandru , utilizator 23:22, 11 Mai 2010
Pentru exercitarea contestaţiei în anulare, legea nu stabileşte un termen fix.
Termenul aplicabil pentru ambele tipuri de contestaţie diferă după cum hotărârea care se atacă este sau nu susceptibilă de executare silită . Astfel :
a) dacă hotărârea este susceptibilă de a fi pusă în executare, contestaţia se poate exercita face oricând înainte de începutul executării silite, iar în timpul ei, până la împlinirea termenului stabilit la art. 401 alin. 1 lit. b sau c C.proc.civ., adică până când cel interesat a primit, după caz, comunicarea ori înştiinţarea privind înfiinţarea popririi. Dacă poprirea este înfiinţată asupra unor venituri periodice, termenul de contestaţie pentru debitor începe cel mai târziu la data efectuării primei reţineri din aceste venituri de către terţul poprit ori debitorul care contestă executarea însăşi a primit somaţia ori de la data când a luat cunoştinţă de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit somaţia sau executarea se face fără somaţie.
b) dacă hotărârea atacată nu este susceptibilă de executare , contestaţia poate fi introdusă în termen de 15 zile de la data când contestatorul a luat cunoştinţă de hotărâre , dar nu mai târziu de un an de la data când hotărârea a rămas irevocabilă . Aceasta înseamnă că, dacă, de exemplu, hotărârea a devenit irevocabilă la data de 15 august 2006, se poate formula contestaţie împotriva acesteia în 15 zile de la data când s-a luat la cunoştinţă de hotărâre , dar nu mai târziu de 15 august 2007. Dacă partea ia cunoştinţă de hotărâre după 15 august 2007, nu va mai putea ataca hotărârea pe calea contestaţiei în anulare.

Neexercitarea căi de atac a contestaţiei în anulare in termenul prevazut de lege atrage decăderea afară de cazul când legea dispune altfel sau când partea dovedeşte că a fost împiedicată printr-o împrejurare mai presus de voinţa ei.
Impotriva hotararilor irevocabile care nu se aduc la indeplinire pe cale de executare silita, contestatia poate fi introdusa in termen de 15 zile de la data cand contestatorul a luat cunostinta de hotarare, dar nu mai tarziu de un an de la data cand hotararea a ramas irevocabila. Acesta este un termen de decadere.
din cate spuneti cred ca partea adversa cauta tot felul de motive ca sa prelungeasca agonia.
mergeti la instanta si cereti o copie a cererii de contestatie sau cereti studierea dosarului ca sa vedeti cum a motivat respectivul contestatia si de acolo vedeti ce aveti de facut pe viitor.
succes
Florea Ana-Maria a scris:

Impotriva hotararilor irevocabile care nu se aduc la indeplinire pe cale de executare silita, contestatia poate fi introdusa in termen de 15 zile de la data cand contestatorul a luat cunostinta de hotarare, dar nu mai tarziu de un an de la data cand hotararea a ramas irevocabila. Acesta este un termen de decadere.
Care este termenul de decadere:-15 zile de la data cand contestatorul a luat la cunostinta de hotararea definitiva si irevocabila sau un an de la data cand hotararea a ramas irevocabila/quot]
motivele contestatiei sunt incadrate in art. 318 c.p.c. si constau in faptul ca instanta de recurs a considerat o exceptie invocata din oficiu si anume inadmisibilitatea cererii de revizuire motivata de faptul ca in cele doua procese nu au fost aceleasi parti in timp ce instanta de fond a considerat ca desi nu au fost aceleasi parti totusi si reclamantul avea un interes legitim in cea de-a doua actiune si de aceea a anulat-o.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie in anulare georgelgica georgelgica Mi s-a respins contestatie in anulare ca tardiva, desi m-am incadrat in termenul de depunere. Decizia atacata cu contestatie era irevocabila. Hotararea ... (vezi toată discuția)
Contestatie in anulare katalyn katalyn buna seara! am si eu un proces care s-a judecat si in recurs, deci am o hotarare definitiva si irevocabila. pana cand pot face o contestatie in anulare (am ... (vezi toată discuția)
Recurs prin incheiere wap54 wap54 Explicati-mi ce inseamna recurs prin inchiere, dupa fondul castigat, a urmat recurs, facut nu de noi ci de partea pe caream reclamat-o, recursul a fost ... (vezi toată discuția)