avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contestatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contestatie

nu prea am motive de contestatie in anulare, as zice ca mai multe motive am la revizuire. Ce spuneti as putea sa ma folosesc la contestatie , de aplicarea gresita a legii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:50, 16 Iulie 2009
Contestatia in anulare, in ceea ce priveste greselile, se refera numai la greseli materiale, involuntare, cand au loc confuzii cu privire la date, elemente de fapt importante in cauza. Daca aveti motive de revizuire, formulati revizuire.
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2009
Gabriel Stelea, Avocat
"Aplicarea gresita a legii" este motiv de modificare a unei hotarari judecatoresti in calea extraordinara de atac a recursului.

Or, potrivit art. 318 Cod procedura civila "hotararile instantelor de recurs mai pot fi atacate cu contestatie (...) cand instanta, respingand recursul sau admitandu-l numai in parte, a omis din greseala sa cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau casare".

Deci, puteti sa motivati contestatia in anulare pe dispozitiile art. 318, teza a II-a Cod procedura civila daca:
-uinul dintre motivele de modificare a hotararii, invocate in recurs, a fost art. 304, pct. 9, si daca
-instanta de recurs a omis din greseala sa-l cerceteze.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Dispoziţia art.318 C.proc.civ. cu privire la noţiunea de greşeală materială are un câmp limitat de acţiune şi de aceea ea trebuie interpretată întotdeauna în mod restrictiv nu extensiv . Orice încercare de a lărgi conţinutul acestei noţiuni ar transforma calea extaordinară de atac a contestaţiei în anulare specială, întemeiată pe acest motiv, într-o „sursă nesecată de tergiversare a judecăţilor” .
Aşadar, pe calea contestaţiei în anulare nu pot fi valorificate greşeli de judecată , respectiv de apreciere a probelor , de interpretare a faptelor ori a unor dispoziţii legale sau de rezolvare a unui incident procedural .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cai de atac teslovan florentina teslovan florentina Daca recursul a fost respins si nu ma vad in nici un motiv care sa ma ajute la cele doua cai extraordinare ce mai pot face?Cineva m-a indrumat la o contestatie ... (vezi toată discuția)
Cai de atac leusan leusan Cate cai de atac se pot exercita int-un proces civil, (anulare pr verbal de contraventie).? (vezi toată discuția)
Ultima instanta pentru litigii de munca baltat_alina baltat_alina Am fost concediata, am primit castig de cauza la tribunal dar la recurs am pierdut. Se mai poate face ceva? Recurs in anulare? (vezi toată discuția)