avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1243 soluții astăzi
Forum Activitate Ethan Winters

Activitate Ethan Winters



Cornel Vasile a scris:

La revenirea din CCC se poate decide concedierea salariatului respectiv.

Concedierea poate fi dispusă pentru motive care ţin de persoana salariatului sau pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.

Orice decizie de incetare a c.i.m. se poate ataca in instanta.

Angajatorul se poate folosi de anumite scuze ca sa concedieze pe cineva care a revenit din concediul de maternitate? Ca asa s-ar putea folosi si de anumite scuze ca sa concedieze persoane care au fost pe foaie de boala. Oricum, in ambele cazuri, daca angajatorul da afara pe cineva pe motive banale, iar daca o sa fie atacat in instanta, sansele de castig o sa fie mari pentru angajat?


romibaro a scris:

se poate angaja o persoana cu contract pe durata determinata - 2 ani sau pana la revenirea angajatului care are contractul suspendat pentru concediul de crestere copil.
contractul de munca al angajatului pe durata determinata inceteaza la data revenirii salariatului permanent.

Asta am inteles ca cel care inlocuieste persoana are contract determinat, iar apoi inceteaza dupa ce revine persoana pe concediu maternal/paternal. Dar daca angajatorul se decida sa concedieze persoana care in acei 2 ani a fost pe concediu? Poate angajatorul sa faca asta pe un oarecare motiv? Si daca un angajator face o asemenea magarie, atunci se poate ataca in instanta?
Buna ziua. Am o intrebare il legatura cu concediul maternal sau paternal. Parca este 2 ani acum, corect? Oricum, sa zicem ca se intampla o situatie ca cineva sa nasca, merge pe concediu maternal, firma ramane 1-2 ani cu 1 angajat pe minus. Prima intrebare este daca are voie sa angajeze, temporar, pe pozitia respectiva, pana cand acea persoana revine. A doua intrebare este daca se intampla acea situatie ca angajatorul sa dea afara persoana pe concediu maternal dupa ce revine la lucru, ii da preaviz, sau ii plateste un salariu pe luna aia, si gata, apoi angajatorul ia persoana care stat in perioada de 1-2 ani in locul celeilalte. Daca se intampla o situatie de genul, se poate implica ITM-ul, si chiar ataca in instanta, cu sanse mari de castig? Poate angajatorul sa foloseasca anumite scuze daca este atacat in instanta? Ma gandesc ca angajatorul are nevoie de un motiv serios ca sa dea afara pe cineva din firma odata ce a trecut de perioada de proba. Ori motiv serios, ori sa desfiinteze postul respectiv timp de 6 luni.
Ok. Multumesc. Cred ca m-am lamurit cu ce nu eram sigur.


Cornel Vasile a scris:

Nimeni nu va poate spune cate termene de judecata va avea acest litigiu .. poate sa maeraga sau poate solicita judecarea in lipsa.

Cum functioneaza judecarea in lipsa?


Cornel Vasile a scris:

Da, angajatorul are obligatia sa va compenseze in bani la incetarea contractului de munca zilele de concediu de odihna neefectuate/

Daca pe langa aceasta reclamatie pe care o fac la tribunal mai fac si o alta reclamatie, angajatorul cumva trebuie sa se prezinte odata sau de mai multe ori la tribunalul din orasul in care ma aflu? Totusi, inainte sa merg la tribunal, sa mai incerc sa discut cu angajatorul si sa ii explic ca daca in continuare refuza sa plateasca zilele de concediu restante, o sa ne intalnim la tribunal? Cu bonusul acela poate nu o sa am mari sanse de castig (pot incerca), dar cu zilele de concediu ar trebui sa am sanse cam inspre 100%, ca doar exista legea cu un motiv.


Cornel Vasile a scris:

Pentru concediu de odihna , procedura ar fi urmatoarea :
- cerere din partea dvs
- rezolutie de aprobare.

Exista asa ceva?

Poate angajatorul să refuze o cerere de concediu dacă nu există o programare a concediilor dinainte stabilită?
www.avocatnet.ro/articol_587...

Actiunea se depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul.

Ma refer la concediul de odihna acumulat pe perioada lucrului, care in mod normal ar trebui platit, chiar si dupa ce am plecat de la acea firma. Sa zicem ca am lucrat tot anul, in contract apare ca am dreptul la 21 zile de concediu pe an, deci cum am avut tot anul lucrat, am un total de 21 zile de concediu acumulate, iar pe parcursul anului nu am luat nici o zi. Plec din firma, am acele 21 de zile de concediu acumulate. Angajatorul are obligatia in cazul asta sa imi plateasca acel 21 de zile? Cam asa si cu acea o zi sau doua ale mele de concediu acumulate pe perioada lucrului. Cel putin asa mi-a explicat de la ITM, ca angajatorul are obligatia sa plateasca zilele de concediu restante chiar si dupa ce am plecat din firma. Cu ce poate angajatorul sa contra-atace asa ceva?
La ITM cand am intrebat a zis ca daca eu pot dovedi ca bonusul exista si ca s-a platit la altii (desi la mine nu s-a platit, si cam este o mica discriminare aici) atunci pot sa am sansa de castig. Exista fosti colegi ca martori (desi sa ii implic pe ei ar fi cam mult). Cat despre concediul de odihna acumulat care trebuie platit, cum am mentionat, ITM a zis ca angajatorul este obligat sa faca asta. Contractul specifica ca am 21 de zile de concediu pe an. Sa zicem ca partea cu bonusul pica, ca ar fi bataie mare de cap, dar cu concediul, mentionat in contract, pe care angajatorul este obligat sa il plateasca, in cazul asta are cumva angajatorul ceva cu care sa se apere? Angajatorul are o obligatie, deci cum ar putea sa evite aceasta obligatie contractuala?
Si daca merg la tribunal, desi am lucrat in orasul meu, dar firma se afla in alt oras, atunci la care tribunal trebuie mers? Cel din orasul meu sau tribunalul din orasul in care se afla firma?
Judecatorul decide in functie de ce anume? Angajatorul refuza sa respecte dreptul angajatului si sa plateasca zilele de concediu acumulate. Contractul este incheiat cu acordul ambelor parti. Pot sa nimeresc cumva peste un judecator subiectiv si nu obiectiv?
Am inteles ca daca apelez la un specialist nu trebuie sa platesc in caz ca o sa castig procesul, ci acuzatii o sa plateasca cheltuielile de judecata. Oarecum este cu dublu tais si cu asa ceva si este posibil sa nu mi se plateasca nimic? Oare se poate da asa pe scurt un detaliu cum decurge un asemenea proces si de ce nu s-ar putea rezolva cu o vizita sau 2 la tribunal din moment ce plata concediului este clar un drept al angajatului? Si din moment ce as avea si dovezi solide cu bonusul, de ce nu s-ar rezolva rapid si cu asa ceva? Cu ce ar putea angajatorul sa contra-atace legea?