avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1135 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna ziua. Am o intrebare il legatura cu concediul ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna ziua. Am o intrebare il legatura cu concediul maternal sau ...

Buna ziua. Am o intrebare il legatura cu concediul maternal sau paternal. Parca este 2 ani acum, corect? Oricum, sa zicem ca se intampla o situatie ca cineva sa nasca, merge pe concediu maternal, firma ramane 1-2 ani cu 1 angajat pe minus. Prima intrebare este daca are voie sa angajeze, temporar, pe pozitia respectiva, pana cand acea persoana revine. A doua intrebare este daca se intampla acea situatie ca angajatorul sa dea afara persoana pe concediu maternal dupa ce revine la lucru, ii da preaviz, sau ii plateste un salariu pe luna aia, si gata, apoi angajatorul ia persoana care stat in perioada de 1-2 ani in locul celeilalte. Daca se intampla o situatie de genul, se poate implica ITM-ul, si chiar ataca in instanta, cu sanse mari de castig? Poate angajatorul sa foloseasca anumite scuze daca este atacat in instanta? Ma gandesc ca angajatorul are nevoie de un motiv serios ca sa dea afara pe cineva din firma odata ce a trecut de perioada de proba. Ori motiv serios, ori sa desfiinteze postul respectiv timp de 6 luni.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:33, 23 Decembrie 2023
se poate angaja o persoana cu contract pe durata determinata - 2 ani sau pana la revenirea angajatului care are contractul suspendat pentru concediul de crestere copil.
contractul de munca al angajatului pe durata determinata inceteaza la data revenirii salariatului permanent.

romibaro a scris:

se poate angaja o persoana cu contract pe durata determinata - 2 ani sau pana la revenirea angajatului care are contractul suspendat pentru concediul de crestere copil.
contractul de munca al angajatului pe durata determinata inceteaza la data revenirii salariatului permanent.

Asta am inteles ca cel care inlocuieste persoana are contract determinat, iar apoi inceteaza dupa ce revine persoana pe concediu maternal/paternal. Dar daca angajatorul se decida sa concedieze persoana care in acei 2 ani a fost pe concediu? Poate angajatorul sa faca asta pe un oarecare motiv? Si daca un angajator face o asemenea magarie, atunci se poate ataca in instanta?
La revenirea din CCC se poate decide concedierea salariatului respectiv.

Concedierea poate fi dispusă pentru motive care ţin de persoana salariatului sau pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.

Orice decizie de incetare a c.i.m. se poate ataca in instanta.

Cornel Vasile a scris:

La revenirea din CCC se poate decide concedierea salariatului respectiv.

Concedierea poate fi dispusă pentru motive care ţin de persoana salariatului sau pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.

Orice decizie de incetare a c.i.m. se poate ataca in instanta.

Angajatorul se poate folosi de anumite scuze ca sa concedieze pe cineva care a revenit din concediul de maternitate? Ca asa s-ar putea folosi si de anumite scuze ca sa concedieze persoane care au fost pe foaie de boala. Oricum, in ambele cazuri, daca angajatorul da afara pe cineva pe motive banale, iar daca o sa fie atacat in instanta, sansele de castig o sa fie mari pentru angajat?
Situatiile privind concedierea se regasesc in art,61 si art.65 din Codul Muncii.

Nimeni nu se poate pronunta pe sansele de reusita sau de peirdere intr-un litigiu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Decembrie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare post in timp cic AndaArdelean AndaArdelean Buna ziua, As dori sa stiu ce trebuie sa faca compania ca sa suspende postul unei persoane aflata in concediu de ingrijirea copilului. Acel post nu va mai ... (vezi toată discuția)
O mama dianaramona dianaramona am nascut o fetita acum aproape 2 ani si mai am 2 luni de concediu de maternitate. sefa de la firma unde lucram, mi-a comunicat ca nu mai vrea sa ma primeasca ... (vezi toată discuția)
Concediere cu plati compensatorii in timpul concediului de maternitate ruxamail ruxamail Lucrez la firma X, sunt in concediu de maternitate din martie 2009. In martie 2010, mi s-a propus reintoarcerea la serviciu dar am refuzat oferta si a fost ... (vezi toată discuția)