Pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activităţii, considerată perioada de readaptare, salariaţii care au beneficiat de concediu de maternitate şi/sau concediu legal plătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesională prevăzut de Codul muncii. Contractul colectiv de munca la nivel national 2011-2014 - articolul 76 alineatul (3).
Pe timpul concediului pentru cresterea copilului, contractul de munca al mamei se suspenda pana la revenirea acesteia la serviciu. Pe perioada suspendarii, angajatorul are voie sa angajeze o persoana cu contract de munca in locul mamei, dar pe perioada determinata.
La data cand mama revine din concediu, angajatorul trebuie sa ii puna la dispozitie acelasi loc de munca, aceeasi pozitie in cadrul firmei si acelasi salariu. Contractul de munca se reia in conditii similare, in mod normal, dar se poate face si incadrarea pe un alt post sau modificarea salariului - numai cu acordul mamei.
Conform Codului Muncii, concedierea unui angajat se poate face din motive care tin de persoana salariatului sau din motive care nu tin de persoana salariatului. Astfel, daca un angajator doreste sa concedieze o mama care tocmai a revenit la serviciu, o poate face legal, invocand motive care nu tin de persoana salariatului – de exemplu, dificultatile economice prin care trece firma, transformarile tehnologice, reorganizarea activitatii in firma sau desfiintarea postului respectiv.
In cazul in care concedierea a fost facuta ilegal, se poate face plangere in instanta in termen de 30 de zile de la primirea deciziei de concediere, precum si o reclamatie la ITM.