avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1073 soluții astăzi

Miercuri, 21 mai, are loc evenimentul: Angajarea străinilor în România - Recomandări practice și lecții utile pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... o mama
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

o mama

am nascut o fetita acum aproape 2 ani si mai am 2 luni de concediu de maternitate. sefa de la firma unde lucram, mi-a comunicat ca nu mai vrea sa ma primeasca la munca inapoi si sa incep sa imi caut in alta parte ca la ea nu mai am loc.
ce pot sa fac, unde sa ma adresez, ce este de facut? are voie sefa sa procedeze asa cu mine?
Cel mai recent răspuns: Andreea_Lita , utilizator 14:00, 23 Noiembrie 2011
Pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activităţii, considerată perioada de readaptare, salariaţii care au beneficiat de concediu de maternitate şi/sau concediu legal plătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesională prevăzut de Codul muncii. Contractul colectiv de munca la nivel national 2011-2014 - articolul 76 alineatul (3).

Pe timpul concediului pentru cresterea copilului, contractul de munca al mamei se suspenda pana la revenirea acesteia la serviciu. Pe perioada suspendarii, angajatorul are voie sa angajeze o persoana cu contract de munca in locul mamei, dar pe perioada determinata.

La data cand mama revine din concediu, angajatorul trebuie sa ii puna la dispozitie acelasi loc de munca, aceeasi pozitie in cadrul firmei si acelasi salariu. Contractul de munca se reia in conditii similare, in mod normal, dar se poate face si incadrarea pe un alt post sau modificarea salariului - numai cu acordul mamei.

Conform Codului Muncii, concedierea unui angajat se poate face din motive care tin de persoana salariatului sau din motive care nu tin de persoana salariatului. Astfel, daca un angajator doreste sa concedieze o mama care tocmai a revenit la serviciu, o poate face legal, invocand motive care nu tin de persoana salariatului – de exemplu, dificultatile economice prin care trece firma, transformarile tehnologice, reorganizarea activitatii in firma sau desfiintarea postului respectiv.

In cazul in care concedierea a fost facuta ilegal, se poate face plangere in instanta in termen de 30 de zile de la primirea deciziei de concediere, precum si o reclamatie la ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intoarcerea la locul de munca asboss28 asboss28 daca o femeie este in concediu de maternitate pentru cei doi ani de zile si dupa aceea vrea sa se intoarca la locul de munca avut anterior nasterii, cei de la ... (vezi toată discuția)
Revenirea la locul de munca din concediul de crestere al copilului in varsta de 2 ani anamariana anamariana Buna In 29 aprilie imi va expira concediul de crestere al coplilului in varsta de pana la 2 ani. Am fost la locul de munca sa intreb daca dupa expirarea ... (vezi toată discuția)
Revenire din cic anca13 anca13 buna ziua. o persoana aflata in CIC, doreste sa revina la serviciu. angajatorul este obligat sa o primeasca? exista o perioada minima de timp in care ... (vezi toată discuția)