Multumesc mult .
Inseamna ca eu voi dona fiului meu numai cota parte mostenita de la parinti reprezentand pamantul extravilan pentru care exista carte funciara predata la primaria comunei. Pentru cota parte din casa , padure si intravilan nu se poate face fara documentatie cadastrala. In aceasta situatie, as putea sa solicit la notar un testament astfel incat dupa moartea mea sa mosteneasca cota care imi revine? In aceasta situatie, daca nu mai am alta avere, mai este necesara o dezbatere procesorala dupa moartea mea?
Celalat fiu , ar putea ataca testamentul si actul de donatie numai prin instanta ? Este corecta argumentatia mea? Fac aceste precizari ca celalalt fiu este in afara tarii si nu stiu daca va putea sa fie contactat sau va fi interesat sa vina in tara pentru dezbatere. Dar , evident, totul este posibil si de aceea as dori sa las lucrurile clarificate astfel incat sa nu apara probleme de legalitate . Este putin probabil sa il actioneze in instanta dupa moartea mea si de aceea nu prea sunt ingrijorat pentru acest motiv.
Va multumesc inca o data pentru raspunsul foarte promt si competent.
Buna ziua,
As dori sa stiu daca poate fi realizat un act de donație pentru unul din fiii mei pentru anumite bunuri pentru care nu s-a efectuat un agrement de partaj voluntar cu fratele meu. Precizez ca in urma decesului părinților noștri am efectuat procedura legala de succesiune dar bunurile mentionate in Certificatul de Mostenitor nu s-au partajat si nici nu pot fi separate. Le folosim in comun. Precizez ca in Certificatul de Mostenitor detinem suprafete de pamant extravilan , padure, pasune , casa batraneasca nelocuita , etc. si care sunt mentionate in C.M. Stiu ca acest act de donatie ar putea fi atacat in viitor de celalalt fiu al meu dar nu pot face act de vanzare cumparare pentru ca nu am efectuat cadastrul la bunuri si nici partajul cu fratele meu. Intreb daca este posibil sa fac acest demers la un notariat pentru efectuarea unui act de donatie numai pentru partea mea asa cum se prevede in C.M( nu exista partaj la bunuri si nici cadastru).
De asemenea, as dori sa stiu daca , in viitor , mai este necesara efectuarea procedurii de succesiune pentru fiul meu care va obtine prin donatie bunurile mentionate mai sus sau actul respectiv poate fi atacat de calalt fiu numai in justitie?
Multumesc mult pentru raspuns.
Toate cele bune si sa aveti un Paste Fericit!
Multumesc inca o data pentru raspuns.
Totusi, nu este foarte clar pentru mine urmatoarea situatie. Veniturile obtinute din dobanzile pentru titlurile de stat Fidelis si Tezaur nu sunt impozitate. Atunci , de ce trebuiesc incluse in declaratia unica pentru plata CASS-ului?
Veniturile obtinute din dobanzi ale sotiei se cumuleaza cu cele ale sotului pentru plata CASS-ului ?
Buna seara,
Nu cunosc noile modificări la codul fiscal si de aceea as dori sa pun urmatoarele intrebari:
1. Am inteles ca pentru dobanzile obtinute din depozitele de la banci se retine CASS pentru sumele mai mari de 6 salarii brute sau 18000 lei obtinuti anual. Unele depozite au data scadenta in cursul anului 2024 ,la diferite termene . Cum se calculeaza dobanda totala care sa fie declarata la ANAF? Beneficiarul trebuie sa depuna declaratie fiscala la Aministratia Finantelor Publice la inceputul anului 2024? Va fi inclusa si suma obtinuta din dobanzi de sot(sotie) sau vor depune declaratie fiscala separata?
2. Titlurile de stat Tezaur si Fidelis nu sunt impozitate . Totuși , pentru calculul CASS-ului trebuie sa luam in calcul si aceste venituri? Includem la suma totala obtinuta din dobanzi atat veniturilr sotiei cat si ale sotului?
Va multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra.
Un An Nou Fericit si plin de realizari!
Buna ziua,
As dori sa știu daca art.88 din legea 360/2023 se aplica si pentru persoanele care sunt deja pensionate la data intrării in vigoare a noii legi.
Este vorba despre persoanele care au lucrat in grupele superioare de munca si care beneficiază de un număr suplimentar de puncte. Potrivit legii 263 /2010, in prezent, se adăuga 25% sau 50% la punctajul lunar iar potrivit legii 360/2023 se vor adăuga 0,25 respectiv 0,5 puncte pentru fiecare luna.
Totuși , potrivit art. 144 din noua lege , pensiile stabilite potrivit legislațiilor anterioare devin pensii in înțelesul noii legi si ar însemna ca art.88 sa nu se aplice retroactiv. Probabil , normele metodologice vor detalia modul de recalculare al pensiilor aflate deja in plata.
Mulțumesc pentru răspuns.