avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Activitate 68Ella

Activitate 68Ella

flory_mr Un an si aproape jumatate mai tarziu, am adresat aceeasi intrebare! ;) Eu am luat-o de la "coada" Legii196/2018, art. 104 alin (2). , respectiv sa fim lamuriti, chiar si in ceasul al 'n-spelea ce inseamna exact in termeni corecti, juridici...(2) Asociațiile de proprietari înființate anterior intrării în vigoare a prezentei legi își păstrează
statutul juridic obținut la data înființării acestora, dar se vor organiza și vor funcționa [/b]în
conformitate cu prevederile prezentei legi. Intreb si eu, deoarece eu inteleg ca primele articole sunt dedicate EXCLUSIV acelora care NU au avut forma juridica de Asociatie de PROPRIETARI nici pana la data intrarii in vigoare (sper sa nu gresesc calculul, dar zic 28 sept 2018, conf. art. 109 din L196/2018!!! ) CI au fost doar Asociatii de LOCATARI! Pe cale de consecinta, e firesc sa te minunezi "Mai, cineva isi rade de noi toti!! Inclusiv legiuitorul punandu-ne s-o luam mereu de la 0(zero)! dar ..poate gresesc eu ca nu pricep limba romana!!! Ma "consolez" vazand ca mai e unul ca si mine! Om fi oare..singurii?? N-as prea crede!!! ;)
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Logica dumneata este...imbatabila! ;) Felicitari! Ai ridicat "mingea la fileu" specialistilor in drept, ca sa ne raspunda la o singura intrebare "nod gordian"! Si anume, asta: ce se intelege de fapt prin cuvantul (verb) SA SE ORGANIZEZE din continutul articolului 104, alin (2) , citez : "(2) Asociațiile de proprietari înființate anterior intrării în vigoare a prezentei legi își păstrează statutul juridic obținut la data înființării acestora, dar se vor organiza și vor funcționa în
conformitate cu prevederile prezentei legi". Mentiune expresa> Asta daca aceia prezenti si interesati de subiect, NU au fost deloc "organizati" ca Asociatie de proprietari, nici macar in baza prevederilor Legii 230/2007, abrogata in totalitate de Legea 196/2018! ci au ramas la stadiul de Asociatie de locatari. Nu intreb degeaba, ci cu scop precis, deoarece "vad" intrarea intr-un cerc vicios ... pe proceduri (adica?? o iei de la capat cu inregistrarea sau modificarea prin Instante a Acordului de asociere, ori de cate ori se vand si se cumpara apartamente intr-un condominiu! saaau....au dreptul de a fi alesi in C.ex doar "mosii si babele" care locuiesc in imobile..pana se duc pe rand! ) O remarca in gluma: in cazul acesta, chiar de nu-s baba...ar fi trebuit sa candidez singura la toate functiile, sau toata lumea sa se incoloneze frumos la "grefa" Judecatoriilor sa "se ia in evidenta" ca sa poata fi numiti "cu drepturi depline". Iertare ca semnalez asta, dar...poate ca nu inteleg eu si nici altii ceea ce citim!
Parerea mea este ca interpretati GRESIT toate cele care constituie subiectul postarii dvs. Explicatia este urmatoarea: daca Asociatia a FOST mai demult infiintata ca Asociatie de proprietari, pe legea "veche" (n.a. 230/2007), abrogata in totalitate, inclusiv norme si alte dispozitii conexe) de Legea 196/2018, ganditi logic ca, la cat timp a trecut si s-au vandut si cumparat apartamente din condominiul respectiv, SINGURA persoana CARE AVEA OBLIGATIA sa actualizeze lista proprietarilor ERA PRESEDINTELE (FOST) - clar implicat in procedura de transmitere a proprietatilor (pornind de la emiterea adeverintelor ca NU exista debite la "intretinere" cu inscrierea noului proprietari in Cartea de imobil (actualizarea este atributiunea lui). Asadar, in logica aceasta...va intreb daca dvs. gasiti normal ca "la fiecare schimbare de proprietar, sa se depuna la Judecatorie un NOU acord de asociere...asa incat X sau Y...proprietar de drept (juridic) sa fie "certificat" de dvs. ca e "cu drepturi depline"! ;) V-am demonstrat explicand faptul ca ...nu aveti nicio baza juridica pentru fundamentarea "ATENTIEI" solicitate!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Citind cu atentie articolele din L196/2018, veti intelege ca, DACA Asociatia de proprietari a fost infiintata inainte, fie si pe legea abrogata L230/2007, este nevoie DOAR DE REORGANIZAREA acesteia (asta excluzand Statut, si Acord de asociere!!), si in consecinta NU are nevoie decat de alegere/reconfirmare (dupa caz si vointa) a presedintelui (demisionar, in exercitiu...sau cum o fi fost!!), a comitetului executiv (maxim 4 membri, cu presedintele vor fi 5), cenzorul. Reorganizarea asociatiilor de PROPRIETARI (!) NU inseamna ca trebuie s-o luati de la capat, NU va aflati sub incidenta Sectiunii I din Lege! Faceti distinctia intre "Asociatie de proprietari deja existenta versus Asociatie de...LOCATARI!". Cea care a fost DE LOCATARI trebuia (da, conf. art. 104- termenul final era de 28 septembrie 2019!!!) OBLIGATORIU transformata in ...de PROPRIETARI! Cu o singura exceptie si asta doar DACA si NUMAI DACA din "fosta" Asociatie de proprietari s-a "rupt"/separat vreun imobil (fie si scara de bloc din el), atunci - logic ca se "schimba" Acordul de asociere si, da...toate "partile" foste...trebuie sa o ia de la capat cu procedura juridica!! Daca NU va aflati in aceasta situatie?? Care ar fi rostul (citind exact ce-ati scris in primul paragraf) ca "noul ales comitet de conducere" trebuie actualizat la ...judecatorie ?? P.S. Acest raspuns este exact la ceea ce ati scris! Probabil ca un raspuns mai clar primeati daca ne scriati ce fel se numea Asociatia dvs. inainte de a scrie "noul presedinte si noul comitet"! ;) P.S. 2- Parca n-as vrea sa ma leg de consecintele (pentru dvs., proprietarii si membri ai Asociatiei) cam ce inseamna depasirea cu mult...a termenului impus de Legea 196/2018..pentru "conformarea" la noua prevedere! ;) Ganditi-va numai ca poate exista un vigilent... si, absolut obiectiv poate invoca in Instanta anularea tuturor celor petrecute intre timp- pe simplul principiu juridic care postuleaza ca "necunoasterea legii nu te absolva de vina"! ;) NEMO CENSETUR IGNORARE LEGEM! ;)