avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua! Poti fi presedinte al unei asociatii daca ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua! Poti fi presedinte al unei asociatii daca nu esti ...

Buna ziua!
Poti fi presedinte al unei asociatii daca nu esti proprietar al unui apartament al acelei asociatii,dar locuiesti acolo si ai domiciliul acolo?
Cel mai recent răspuns: 68Ella , utilizator 15:41, 25 Noiembrie 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

Conform Legii nr. 196/2019, răspunsul este nu.

Art. 2
o) membru al asociației de proprietari - proprietarul semnatar al acordului de asociere sau al unei cereri depuse la asociație;

Art. 56
(1) Președintele asociației de proprietari este candidatul, membru al asociației de proprietari, ales prin voința sa și a jumătate plus unu din numărul proprietarilor prezenți în cadrul adunării generale. Președintele poate delega, pentru cel mult 90 de zile pe an, atribuțiile sale unui membru al comitetului executiv, fără a fi exonerat de răspundere juridică.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform disp L nr 196/2018 nu pot accede la functii de raspundere in structurile de reprezentare ale asociatiilor de proprietari decat persoanele care intrunesc cumulativ 2 conditii sa fie proprietari de bun imobil in imobilul respectiv si sa detina si calitatea de membru proprietar respectiv sa detina incheiat acord de asociere
Exista situatia speciala,in care in cazul asociatiilor de proprietari mari-constituite din mai multe condominii,presedintele de asociatie sa nu fie proprietar de spatiu in imobilul al carui presedinte este
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Geanina DRIAN a scris:


Conform Legii nr. 196/2019, răspunsul este nu.

Art. 2 litera o. Membru al asociației de proprietari - proprietarul semnatar al acordului de asociere sau al unei cereri depuse la asociație.
Art. 56 alin. (1). Președintele asociației de proprietari este candidatul, membru al asociației de proprietari, ales prin voința sa și a jumătate plus unu din numărul proprietarilor prezenți în cadrul adunării generale.

Ați omis să precizați și articolul 54 alineatul 1 din Legea nr. 196/2018, știind că președintele este și șeful Comitetului Executiv și ACESTA ESTE OBLIGAT SĂ DOVEDEASCĂ FAPTUL CĂ ARE ȘI CALITATEA DE MEMBRU AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, SEMNATAR ÎN ACORDUL DE ASOCIERE AFLAT LA GREFA JUDECĂTORIEI LOCALE !
Art. 54. (1) Membrii Comitetului Executiv SUNT DESEMNAȚI DE CĂTRE ADUNAREA GENERALĂ a Asociației de Proprietari, DINTRE MEMBRII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI.
@ DETALII: [ link extern ]
si daca depune cerere cu 1/2 de ora inaintea AG-ului si semneaza acordul,nu mai poate fi presedinte,nefiind actualizat acordul la judecatorie?

cum poate dovedi un proprietar ca a participat la infiintarea asociatiei si este membru?cand s-au facut si semnat niste acte intr-un exemplar?care culmea sunt fix la actualul presedinte

logic e ca organizatorii AG-ului de alegere presedinte,trebuie sa se asigure ca cel care candideaza si intruneste conditiile
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Logica dumneata este...imbatabila! ;) Felicitari! Ai ridicat "mingea la fileu" specialistilor in drept, ca sa ne raspunda la o singura intrebare "nod gordian"! Si anume, asta: ce se intelege de fapt prin cuvantul (verb) SA SE ORGANIZEZE din continutul articolului 104, alin (2) , citez : "(2) Asociațiile de proprietari înființate anterior intrării în vigoare a prezentei legi își păstrează statutul juridic obținut la data înființării acestora, dar se vor organiza și vor funcționa în
conformitate cu prevederile prezentei legi". Mentiune expresa> Asta daca aceia prezenti si interesati de subiect, NU au fost deloc "organizati" ca Asociatie de proprietari, nici macar in baza prevederilor Legii 230/2007, abrogata in totalitate de Legea 196/2018! ci au ramas la stadiul de Asociatie de locatari. Nu intreb degeaba, ci cu scop precis, deoarece "vad" intrarea intr-un cerc vicios ... pe proceduri (adica?? o iei de la capat cu inregistrarea sau modificarea prin Instante a Acordului de asociere, ori de cate ori se vand si se cumpara apartamente intr-un condominiu! saaau....au dreptul de a fi alesi in C.ex doar "mosii si babele" care locuiesc in imobile..pana se duc pe rand! ) O remarca in gluma: in cazul acesta, chiar de nu-s baba...ar fi trebuit sa candidez singura la toate functiile, sau toata lumea sa se incoloneze frumos la "grefa" Judecatoriilor sa "se ia in evidenta" ca sa poata fi numiti "cu drepturi depline". Iertare ca semnalez asta, dar...poate ca nu inteleg eu si nici altii ceea ce citim!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este ilegal ales președintele care nu este și proprietar și membru al asociației de proprietari, semnatar al acordului de asociere ! flory_mr flory_mr ATENȚIE ! Deoarece noua Lege nr. 196/2018, prin art. 56, alin.1, este explicită în privința faptului că președintele trebuie să fie și proprietar și ... (vezi toată discuția)
Cum va trebui să procedăm ca și proprietari, având dovezi ... doris2001 doris2001 Cum va trebui să procedăm ca și proprietari, având dovezi clare că din cei 5 șefi aleși ilegal la conducerea Asociației noastre, DOAR UNUL ESTE ... (vezi toată discuția)