avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este ilegal ales președintele care nu este și ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este ilegal ales președintele care nu este și proprietar și membru al Asociației de Proprietari, semnatar al Acordului de Asociere !

ATENȚIE ! Deoarece noua Lege nr. 196/2018, prin art. 56, alin.1, este explicită în privința faptului că președintele trebuie să fie și proprietar și membru al Asociației de Proprietari, semnatar al Acordului de Asociere, se poate cere în orice Instanță de Judecată Nulitatea Absolută a Contractului de Mandat al președintelui ales ilegal (art.56 este clar), inclusiv nulitatea oricărui act semnat de acel președinte ne-membru al Asociației, care, astfel, n-are nicio calitate în acea Asociație, nici cea de a da în judecată pe cineva care este proprietar în Asociație (e lipsit de Calitate Procesuală Activă).
Exemplul cel mai clar e cel din Asociația mea, în care, timp de minim 10 ani, doar un așa-zis președinte din 4 a fost proprietar (dar nu știu să fi fost membru semnatar al Acordului de Asociere), numai că acel individ a fost depistat prin minim două Expertize Contabile dintr-un dosar penal precum că a delapidat suma de 55.000 de lei.
Știind că orice președinte și orice membru al Comitetului Executiv ales în conducerea Asociației trebuie să fie și proprietar, dar și membru al Asociației de Proprietari, aș vrea să știu părerea oricărui forumist, mai ales a celor care au fost aleși sau numiți președinți sau membri ai Comitetului Executiv, să ne spună dacă îndeplinesc aceste condiții explicite pentru a fi în legalitate totală, să nu fie dați în judecată în penal pentru exercitarea unei funcții fără drept legal (sunt spețe de acest tip pe www.rolii.ro).
Art. 56. - (1) Președintele Asociației de Proprietari este candidatul, membru al Asociației de Proprietari, ales prin voința sa și a jumătate plus unu din numărul proprietarilor prezenți în cadrul Adunării Generale.
Ultima modificare: Luni, 12 Noiembrie 2018
flory_mr, utilizator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 00:01, 26 Noiembrie 2018
Legea 196/2018 Art.46. Este foarte clar. Presedintele trebuie sa fie proprietar in condominiul respectiv. Si evident ca tre sa fie si membru al asociatiei altfel cum ar fi sa pui presedinte un "nemebru" la o asociatie pe pe care urmeaza sa o conduca. Asta ar fi culmea ...
Pare culmea, dar uite că la noi s-a putut - timp de 10 ani, din 4 așa-ziși președinți (plus unii membri ai Comitetului Executiv), doar unul a fost proprietar, nu știu dacă și membru al Asociației.
Grava problemă e că și Instanțele refuză să declare Nulitatea Absolută a unui așa-zis președinte care nu e nici proprietar, nici membru al Asociației, semnatar al Acordului de asociere !
Instanțele, de cele mai multe ori, apără acești impostori care n-au nicio calitate în a conduce Asociația și a semna acte în nule proprietarilor (la noi sunt în total, 458 de proprietari) !
@ flory-mr
Calitatea de proprietar, este o discutie.
Calitatea de membru, alta discutie.
Stiti ce documente atesta calitatea de proprietar si, pe care ati fi putut sa le cereti, sa fie prezentate in AG, la o sedinta de comitet, sau discutie amiabila intre parti.
S-a cerut in instanta sa se faca dovada calitatii de proprietar sau nu.
Am spus, că legea obligă un șef de Asociație să fie și proprietar, dar și membru al Asociației, semnatar al Acordului de Asociere, altfel are interdicție de a vota, de a candida și de a fi ales în conducerea Asociației.
Noi am avut aceste situații cu câțiva președinți ne-proprietari și ne-membri ai A.P., dar Instanțele n-au luat în seamă aceste ilegalități clare, conform Legii 230/2007, art. 7 și art. 9 !
Sunt curios dacă vreun șef de Asociație va putea dovedi legalitatea Asociației prin acest Acord de Asociere, care este foarte clar, dar și cu multe obligații extrem de greu de îndeplini.
Art. 17. - (2) Statutul şi Acordul de Asociere se întocmesc în baza prezentei legi.
(3) Acordul de Asociere trebuie să conţină:
a) adresa şi individualizarea proprietăţii individuale, potrivit actului de proprietate;
b) numele şi prenumele tuturor proprietarilor asociaţi;
c) descrierea proprietăţii, cuprinzând: descrierea Condominiului, structura Condominiului, numărul de proprietăţi individuale structurate pe număr de camere, numărul de clădiri, numărul spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, suprafaţa terenului aferent Condominiului, numărul Cadastral sau Topografic al imobilului şi numărul de Carte Funciară, pentru imobilele înscrise în evidenţele de Cadastru şi Carte Funciară;
d) enumerarea şi descrierea părţilor aflate în proprietate comună, precum şi regulile de folosinţă a părţilor comune potrivit prezentei legi;
e) Cota-Parte Indiviză ce revine fiecărui proprietar din proprietatea comună;
f) declaraţiile pe propria răspundere ale proprietarilor privind informaţiile referitoare la Suprafeţele Utile şi construite în situaţia în care acestea diferă de cele înscrise în actele de proprietate asupra locuinţelor sau a spaţiilor cu altă destinaţie.
(7) Înscrierea ulterioară în Asociaţie a proprietarilor care nu au fost prezenţi la adunarea proprietarilor în vederea constituirii Asociaţiei de Proprietari sau care au dobândit calitatea de proprietari ulterior adunării de constituire, după caz, se face la cererea scrisă a acestora, prin semnarea unui act adiţional la Acordul de Asociere. Prin grija preşedintelui Asociaţiei de Proprietari, actele adiţionale se ataşează dosarului de înfiinţare a Asociaţiei, se păstrează la sediul Asociaţiei şi se prezintă compartimentelor de specialitate din cadrul Primăriei, la solicitarea acestora.
(8) Acordul de Asociere şi Statutul Asociaţiei de Proprietari, actualizate, se depun de către preşedintele Asociaţiei de Proprietari, ori de câte ori sunt modificări, la Judecătoria în a cărei rază teritorială se află Condominiul.
(9) Odată cu pierderea calităţii de proprietar în Condominiu ÎNCETEAZĂ STATUTUL DE MEMBRU al respectivei Asociaţii de Proprietari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum va trebui să procedăm ca și proprietari, având dovezi ... doris2001 doris2001 Cum va trebui să procedăm ca și proprietari, având dovezi clare că din cei 5 șefi aleși ilegal la conducerea Asociației noastre, DOAR UNUL ESTE ... (vezi toată discuția)
Cum procedăm în cazul în care membrii comitetului executiv au fost aleși în adunarea generală, dar se dovedește că nu sunt membri ai asociației ? flory_mr flory_mr Cum procedăm în cazul în care membrii Comitetului Executiv au fost deja aleși în Adunarea Generală, dar ulterior s-a dovedit că ei nu erau membri ai ... (vezi toată discuția)
Președintele și membrii comitetului executiv trebuie să fie obligatoriu membri semnatari în acordul de asociere pentru a avea dreptul să fie aleși în conducerea asociației. flory_mr flory_mr ATENȚIE ! Dacă președintele și așa-zișii membri ai Comitetului Executiv ai Asociației de Proprietari nu sunt aleși și votați în Adunările Generale ... (vezi toată discuția)