avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Activitate Johnybubu

Activitate Johnybubu

Răspuns la discuția Vechime munca
Bună ziua, doresc să precizez că în luna martie a acestui an (2023),s-a semnat un acord între România și SUA, de recunoaștere reciprocă a perioadelor lucrate. Prin urmare, vă indemn să vă interesați adresându-va Ministerului muncii,pe această temă. Mult succes

americanux a scris:

Buna ziua, Am lucrat in SUA cu contracte de munca in perioada 1995-2006. Se adauga la vechime si care ar fi pasii pt a actualiza aceasta vechime?(asta in caz afirmativ la informatia din text)

Mulțumesc. În mare, am înțeles care ar fi problema... Rămâne să vedem cum s-ar putea remedia această problemă. Dacă nu s-au depus declarațiile (cum bănuiți dvs.), ce se mai poate face? Sincer, nici nu știu dacă aceea societate mai există. Dar dacă da, atunci către cine trebuie să mă adresez? Nu aș vrea să mai las lucrurile așa. Mulțumesc pentru amabilitate.
Bun... Atunci lămuriți-mă, vă rog, prin ce "miracol" am 2-3 luni sărite/an, din acele tabele anuale cu salariile lunare, pe care Casa de Pensii le are în evidență și care reflecta (cred) perioada reală cotizata a fiecăruia. Dacă greșesc, vă rog să mă corectați. Nu cred că, dacă angajatorul ar fi plătit lunar acele contribuții (reținute de la angajat), acele luni ar fi lipsit. Și oricum, faptul că am luni cu CAS neplătite, îmi vor scădea considerabil punctajul anual. Mulțumesc
Bineînțeles, din extrasul evidentelor Casei de pensii reiese clar acest lucru. Oricine își poate verifica online vechimea (după 2001).
Bună ziua,
Perioadele de CAS neplătite de către angajator (declarații nedepuse), se iau în considerare ca vechime (cel puțin), sau... nici măcar? Am avut câțiva ani un angajator care "a sărit" câte 2-3 luni /an plata CAS-ului. Dacă nu, care este modalitatea recuperării acestor perioade, ptr. care s-au reținut sumele pe statele de plată. Mulțumesc
Nu am găsit nici atunci "baza legală" care să facă referire la momentul angajarii. (doar despre promovare)

Cornel Vasile a scris:

Trebuia sa contestati atunci incadrarea in treapta profesionala ...

Mulțumesc, însă,... Problema mea se referă la încadrarea corectă a treptei profesionale LA MOMENTUL ANGAJĂRII, în ceea ce privește promovarea, eram în temă. Mulțumesc oricum ptr. amabilitate.

Cornel Vasile a scris:

Legea 153/2017
art.31
....
(5) Promovarea în funcții, în grade sau trepte profesionale imediat superioare se realizează pe baza criteriilor stabilite prin regulament-cadru, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului, dacă nu este reglementată altfel prin statute sau alte acte normative specifice.
(6) Promovarea în grade sau trepte profesionale imediat superioare se face din 3 în 3 ani, în funcție de performanțele profesionale individuale, apreciate cu calificativul „foarte bine“, cel puțin de două ori în ultimii 3 ani de activitate, de către comisia desemnată prin dispoziție a ordonatorului de credite bugetare, din care fac parte reprezentanții organizațiilor sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, după caz, reprezentanții salariaților, dacă în statute sau în legi speciale nu se prevede altfel.

Exact. Să înțeleg că este tardiv ptr. a se "remedia" problema? Oricum, există sau nu bază legală pentru încadrarea în trepte profesionale? Mulțumesc

Cornel Vasile a scris:

Incadarea din 2018 ???

Bună ziua, vă rog să mă lămuriți într-o speță. Am fost angajat în anul 2018 în sectorul bugetar (M A I) , ca muncitor calificat - lăcătuș, având la data angajării o vechime în muncă de 23 ani, din care 5 ani și 3 luni ca lăcătuș (meseria de bază fiind - lăcătuș) . Cu toate acestea, am fost încadrat în treapta profesională IV (corespunzătoare celor fără vechime sau cu vechime mai mică de 3 ani).Am contestat (verbal) la vremea respectiva, însă mi s-a răspuns că așa s-a scos la concurs postul,cu toate că în anunțul de concurs se stipula clar - lăcătuș I - IV.
Aș dori să știu dacă am șanse să contest încadrarea (există vre-o bază legală ptr. a face asta)? . Mulțumesc, o zi bună.