Bunicul nu a dezbatut succesiunea după soția sa, nu au avut copii, deci moștenitori rezervatari nu sunt. Au venit copiii unui frate de-al bunicii, adică nepoții ei.
gi-jane2 a scris:
Mama dvs nu o mosteneste pe bunica, ci doar in baza testamentului, pe bunic.
Bunicul a dezbatut succesiunea dupa sotia sa? Mostenitori ai bunicii pt ca au avut copii sunt si fratii ei, respectiv copiii bunicii.
Daca au apelat la mama dvs, clar ca si ea e mostenitoare, nu are de ce sa renunte la ceva. Va fi chemata in judecata si se va imparti.
Cine are dreptul la terenul bunicii?
Mama a fost crescută de doi oameni (X și Y) cu care nu a fost înrudită și nici acte de adopție nu s-au făcut. Acești doi oameni minunați și buni nu au avut copii. Erau vremuri grele în anii 60'-70'. A murit întâi bunica (Y) și a rămas în viață bunicul (X), care a devenit soț supraviețuitor.
Bunicul X i-a făcut un testament universal mamei mele în care îi lasă toată averea dânsului. După ce a murit acest bunic X, mama a dezbătut succesiunea, a primit un certificat de moștenitor etc
Apoi a aflat că bunica deținea un teren în alt județ, dar nu s-a ocupat de acest aspect.
Acum au venit copiii unui frate de-al bunicii, că vor acel teren și li se cuvine în totalitate și să meargă la notar cu ei să de-a scris că renunță.
Mama, care este în vârstă și bolnavă, dorește să afle cine are drept asupra acelui teren?!
Am inteles. Multumesc pentru raspuns.
Dar daca mama doreste sa schimbe domiciliul actual al copilului, in alt oras, este nevoie sa imi solicite acordul pentru schimbarea de domiciliu?
Ce se poate face in cazul acesta? Cine minte?
Copilul meu este diagnosticat cu autism si face ore de terapie la centrul specializat din oras.
Sunt unele zile in care nu a fost prezent la terapie, absenteaza des, mama lui nu l-a dus pe diferite motive (ba ca sunt in vacante prelungite, ba ca din motive personale, ba ca este bolnavior...)
Cum mama lui nu mai comunica cu mine de 2 saptamani, pe nicio cale de comunicare, fara a avea vreo stare conflictuala sau limbaj neadecvat, am inceput sa sun la centrul acela sa intreb daca copilul este adus la orele de terapie.
Luni, pe data de 23, mi s-a comunicat de la centru ca micuțul meu a fost invoit toata saptamana fiindca este bolnavior. Ok. Incerc sa o sun pe mama copilului, i-am trimis sms-uri in care o intreb care este starea copilului, daca are febra, cum se simte, daca o pot ajuta cu mai multi bani sau daca pot veni la adresa lor sa pot ajuta in vreun fel anume. Nu am primit niciun raspuns la sms-uri.
Am sunat la medicul de familie sa intreb ce tratament urmeaza copilul, iar medicul de familie mi-a spus ca mama copilului nu a trecut pe la cabinet cu copilul, nu a cerut tratament, nimic. Mi-a spus că el poate oferi doar avizul de intrare in colectivitate cand mama solicita acest aviz pentru a duce copilul inapoi la centru.
Bun. Dar acum intreb, cine stabileste cat de bolnav este copilul si cate zile sa stea acasa?
Si daca mama anunta la centru ca este bolnav, el fiind sanatos, la medicul de familie nu a fost pentru tratament.... avizul acela in baza la ce este eliberat de medicul de familie? O simpla consultatie?
Am vazut poze cu copilul de e contul de facebook al sefului meu (mi-a aratat dansul), copilul fiind bine mersi, slava Domnului, plecat cu mama lui in alt oras, in parc, zambitor (ieri a fost ziua lui de nastere, a implinit 5 ani, iar eu nu am putut sa fiu langa copil pentru a-i oferi un cadou sau sa petrecem timp impreuna). Nu am putut sa contactez mama, nu a raspuns nici la telefon, nici la sms...
În calitate de tată contribui financiar pentru copil, suma se ridică undeva la 1000 lei cash trimisă prin intermediul bancar la care se adaugă alte sume cheltuite pentru hăinuțe + încălțăminte + jucării + bani pentru diverse cumpărături când sunt cu copilul (la mine sau la domiciliul copilului). I-am cumpărat un nou brad de Crăciun (pe cel vechi cumpărat tot de mine l-a "pierdut" mama pe parcursul anului) + instalații și accesorii, un covor gros pentru copii, o mașinuță-bicicletă pe care o conduce pe afară, o motocicletă din plastic cu 3 roți pentru echilibru, un ursuleț cu butoane care vorbește/ cântă în limba română de care este foarte atașat (doarme cu el). De cele 3 șepcuțe cumpărate de curând nu mai zic, pe care mama le-a pierdut cine știe pe unde. Cele cumpărate de mine se pierd, cele cumpărate de ea nu. Se întâmplă des pe la ea, înțeleg. În fine...
Domiciliul copilului se află la bunicii materni, alcătuit dintr-un apartament cu 2 camere unde mai există și alți membrii ai familiei care domiciliază acolo (bunica, bunicul, unchiul + soția + copilul lor, mama în speță și copilul meu + un câine cât muntele de mare din rasa Cane Corso, rasă deosebit de periculoasă conform legii, dar nu mai comentez pe acest aspect deoarece toți iubiți câinii periculoși, mai puțin părinții cărora le-au fost mutilați copii fix de câinii familiei). Bunicii se ocupă de necesitățile casei, căci așa au declarat, nu mama copilului. Presupun că își aduce contribuția cu o sumă de bani și mama copilului la utilitățile casei, dar nu la modul cum ai afirmat dumneata.
Da, sunt de acord că un specialist nu prestează activități gratis, tocmai de aceea am deschis acest topic pe forum, ca să aflu ce sumă primește copilul, adică fix acea sumă de bani pe care o risipește mama pe alte activități, în afară de singura activitate la care am fost de acord și anume aceea de a investi banii de pe urma încadrării în handicap pentru terapia la domiciliu. Așa ne-a sfătuit medicul neuro-psihiatru și asistentul social, adică doi specialiști.
Aflând suma pe care o risipește mama, căci altfel nu îmi explic pasivitatea ei de asistent personal, doresc să dublez acea sumă și să începem odată terapia la domiciliu. A pierdut un an. Era important acest an pentru evoluția sănătății copilului..
Nu vreau să gândesc că neglijează evoluția stării de sănătate a copilului.
Am aflat de curând că mama a semnat un fel de declarație definitivă, pe care i-au pus-o la dispoziție cei de la Direcția de Asistență Socială, prin care are drepturi și puteri depline asupra copilului, toate deciziile fiind luate de către mamă, iar tatăl înlăturat sau doar dacă are mama chef să-l informeze despre copil.
Păi atunci - care mai este rolul aceste hotărâri judecătorești de exercitare în comun autorității părintești?
Hotărârea este egală cu acea declarație definitivă sau este mai presus?
Nu mai pricep nimic. Vă rugăm să mă/ ne lămuriți.
Mulțumim și apreciem răspunsurile.
Mama cheltuie pensia de handicap a copilului nejustificat (plimbări dese, facturi, cosmetică personală..)
Salutări calde!
Sunt tatăl unui minor diagnosticat cu TSA (autism).
Am decis împreună cu fosta concubină (mama copilului) să locuiască la ea. Îi trimit copilului lunar o sumă consistentă de bani care reprezintă pensia alimentară (nu am fost la instanță pentru pensia alimentară) plus hăinuțe, încălțăminte, jucării, un covor de curând.
Am înscris copilul la un centru specializat pentru terapie, am fost de acord ca mama să fie reprezentantul legal și să primească pensia de handicap a copilului, dar cu condiția să contacteze un terapeut + logoped ca să facă terapie și acasă, fiind foarte importantă această terapie de acasă.
Mama copilului mi-a tăiat orice acces la actele de pensie, nu cunosc ce sumă este, nu dorește să comunice acest aspect spunându-mi că nu e treaba mea, că ea se chinuie cu copilul...
A trecut un an de zile de când primește pensia de handicap și nu a angajat niciun terapeut sau logoped pentru terapia de acasă.
Se plimbă des, se îmbracă în haine scumpe, plătește facturi din banii copilului (și banii pe care îi trimit sunt tot ai copilului), un loc de muncă nu are.
Practic a dat iama în banii copilului....
De ce am scris și de facturi? Pentru că domiciliul copilului este la bunicii materni, unde locuiește și un unchi de-al copilului care nici el nu are un loc de muncă. Aceștia au și un câine din rasa Cane Corso, destul de agresiv. Copilul este într-un pericol permanent cu acest câine în casă.
Ce pot face în această situație?
Mulțumesc
Dar sunt trecut ca tată în certificatul de naștere al copilului. L-am recunoscut, îmi poartă numele. Doamnele de mai sus, și le mulțumesc pe această cale, mi-au dat răspunsul pe care îl așteptam.
Nu vreau să o vorbesc de rău pe mama copilului meu, dar nu ascultă de părerea mea, face doar ce dorește ea în privința copilului.
Sunt tată. Nu îmi pot exercita autoritatea părintească în fața instituțiilor statului. Ce să fac?
Sunt tatăl unui minor în vârstă de 5 ani, care a rezultat în urma unui concubinaj. M-am despărțit de mama copilului și am decis împreună ca micuțul să rămână la mamă, unde îi trimit o sumă de bani lunar plus hăinuțe, încălțăminte, de curând un covor din acela pentru copii + jucării.
Copilul este diagnosticat cu TSA (Tulburare în spectru autist) și primește o pensie de handicap lunară. Am fost de acord ca mama copilului să fie însoțitor legal.
Au trecut 8 luni de atunci.
Mama nu dorește să îmi comunice la ce sumă se ridică acest beneficiu financiar pe care îl primește copilul meu. Plus că trebuia să contacteze un logoped + un specialist pentru a face terapie cu copilul acasă. Nu a făcut acest lucru și nu știu de ce tot stă pe loc când timpul este important pentru recuperare când este vorba de un copil cu autism.
Trebuia să mergem cu copilul la un medic stomatolog fiindcă are carii la dințișorii de lapte și dantura trebuie îngrijită din timp. Nu a făcut acest lucru.
Am solicitat informații către instituția care a decis acea pensie. Funcționarii nu doresc să îmi comunice informațiile solicitate.
Din câte am înțeles, eu, ca tată biologic, pot obține o anume hotărâre judecătorească ca să pot obține informații de la instituțiile statului, de la medici și să pot obliga mama să asculte și de sfaturile mele pentru educația copilului, dar nu știu cum se numește și nici pașii necesari. Mă poate ajuta cineva cu aceste informații? Vă rog mult...
Mulțumesc
Dar dacă nu invoc acest mandat și le spun că vin în calitate de fiică a tatălui meu, care este proprietar, îmi vor elibera acest document?