Buna ziua! In legatura cu legea nr. 221/2021.
Am fost anuntati de angajator ca: “Actul normativ prevede ca pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la opțiunile de programare a zilei libere pe care urmează să o solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității acestuia. Acest lucru înseamnă că înainte,si nu după ce persoana merge la vaccinare, ea trebuie sa informeze angajatorul despre intenția sa si de a stabili de comun acord ziua cu pricina. Aceasta va fi fi ziua libera platita de angajator , în baza adeverinței de vaccinare pe care o va depune în prima zi lucrătoare dupa vaccinare.”
Sunt curios cat de legala e aceasta interpretare a legii, eu unul nu gasesc nimic in textul legii care sa duca la asta.
Buna ziua! Am o intrebare legata de Art.148 din Codul Muncii "“Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale”."
Angajatorul a stabilit o perioada de o saptamana ca "vacanta" si obliga consumarea a 5 zile din perioada de concediu de odihna. Am vorbit cu unul din reprezentantii angajatilor si mi-a confirmat ca nu s-a discutat nimic cu el legat de perioada de "vacanta".
Intrebarea mea e cam cat de legala e aceasta "vacanta" in conditiile in care reprezentantii angajatilor si bineinteles angajatii nu au fost consultati in legatura cu ea? Ce inseamna mai exact consultare? Angajatorul poate sa ia aceasta decizie fara acordul angajatilor?