Am o intrebare: daca o ruda (care nu are copii,si i-au murit sotul,copiii ,nepotii) lasa in testament o casa unei rude care nu e mostenitor rezervatar ,ceilalti mostenitori nerezervatari pot ataca in instanta testamentul?
Va multumesc de raspuns! De data asta m-ati lamurit f.bine. Mai am o ultima intrebare: In acest context in care unchiul ar avea un testament pe terenul agricol al matusii, legea nu imi da voie sa il atac in instanta sau se poate?
Buna ziua! O matusa care a decedat a avut 5 hectare teren arabil ale dansei.Matusa nu a avut copii si sotul si parintii dansei au decedat cu mult inainte.
Suntem mai multi mostenitori ( nepoti,din partea surorii si ai fratelui defunctei matusi), care avem dreptul la acest teren agricol.
Unul din acesti mostenitori pretinde ca are testament facut de matusa noastra in care i-ar fi lasat cele 5 hectare pamant.Terenul nu a fost intabulat ( masurat).Unde pot afla daca unul din
mostenitori ( nepoti de sora/frate) are testament sau nu ,pt.ca nu l-a aratat niciodata.Nu am fost chemati niciodata la deschiderea asa zisului testament la notar.
Tot acelasi mostenitor pretinde ca are certificat de mostenitor pe care l-ar fi facut la notar dupa moartea matusii.Nu am fost notificati sau chemati de notariatul unde s-ar fi intocmit acest certificat de mostenitor.Unde pot afla daca unul din mostenitorii are sau nu acest certificat de mostenitor si daca e legal? Banuiesc ca acest mostenitor a vandut ilegal,adica la negru,cele 5 hectare teren arabil ale matusii. Ce se poate face pentru a obtine dreptul care mi se cuvine ca si mostenitor legal al matusii care a detinut terenul arabil? Astept cu mult interes raspunsurile dvs.Va multumesc!
Buna dimineata,
Va multumesc pt.raspuns.Cred ca e o neintelegere.
Nu stiu daca matusa noastra care a decedat daca a lasat in
testament tot terenul arabil de 5 hectare unchiului meu.
Unchiul meu pretinde ca are un testament lasat de matusa.
Matusa nu a avut fii si fiice ,adica copii.Unchiul meu
care e nepot de sora si care spune ca are testament nu e
nici el mostenitor rezervatar.Si noi ceilalti nepoti care
avem dreptul la mostenire suntem toti nepoti de sora si
frate a decedatei adica a matusii,deci nu suntem mostenitori
rezervatari.Daca unchiul meu care nu e fiul matusii decedate
si ar fi avut un testament inregistrat la notar sau chiar
de mana,dupa decesul matusii ar fi trebuit sa se faca succesiunea
pe terenul agricol al matusii,adica deschiderea testamentului.Ori acest lucru nu s-a intamplat
,noi ceilalti mostenitori ( nepoti de sora si frate a decedatei)
nu am fost notificati.Si daca s-ar fi deschis succesiunea
de unchiu,normal trebuia sa ne cheme la notar sau tribunal
pe toti mostenitorii. Banuiesc ca unchiul nu are testament pe terenul arabil lasat de matusa,dar
nu sunt sigur de aceasta presupunere.
Tot unchiul meu pretinde ca are si certificat de mostenitor,
dar banuiesc ca nu are.La obtinerea certificatului de mostenitor
la notar,notarul ar fi trerbuit sa il intrebe pe unchiul meu
dupa decesul matusii noastre daca mai are rude ,adica alti
mostenitori.Ori,nici unul din mostenitorii matusii nu am
primit notificare.Probabail ca unchiul nu are nici certificat
de mostenitor dar nu sunt sigur,e o presupunere.
V-am descris din nou situatia in care ma aflu,pt.ca prima data am gresit in primul mesaj cand am zis ca suntem mostenitori
rezervatari.Nici unul din mostentorii matusii nu e rezervatar.Daca sunteti amabila sa reevaluati situatia descrisa.
Asta as vrea sa aflu daca unchiul meu are un testament lasat de matusa pe terenul agricol si un certificat de mostenitor dupa
decesul dansei,evaluand situatia de mai sus si unde sa ma adresez si ce documente am nevoie.
Daca unchiul nu are un testament si nici certificatul de mostenitor ( sau l-a facut pe baza de declaratii false la notar spunand
ca e singurul mostenitor) atunci e posibil sa ajungem in instanta.Daca are aceste documente nu se mai ajunge in instanta.
AStept cu mult interes raspunsul dvs.de care o sa tin cont.
Inca o data va multumesc!
PS. Deci unchiul meu se lauda ca are un testament si un certificat de mostenitor ( nu e mostenitor rezervatar) si nu s-a deschis nici
un testament sau succesiune pana acum.Matusa mea care a decedat,va repet nu a avut copii si parintii dansei si sotul au decedat inaintea dansei.
Asta as vrea sa aflu care e situatia,daca unchiul are testament si certificat de mostenitor sau nu pt.a face sau nu pasii urmatori.
Buna seara,
Va multumesc de raspuns! Din cate cunosc,nu s-a dezbatut
niciodata succesiunea pe terenul arabil de 5 hectare al
matusii noastre . Daca se dezbatea succesiunea
pt.bunurile matusii noastre ,banuiesc ca
trebuia sa fim notificati si prezenti la notar toti mostenitorii
de drept.Unchiul meu ,pretinde ca a obtinut certificat de mostenitor asupra terenului
agricol al matusii,dupa decesul dansei.Si la obtinerea
certificatului de mostenitor,notarul care ar fi facut
acest document trebuia sa ne trimita scrisori de notificare
la toti mostenitorii de drept.Ori acest lucru nu s-a intamplat.
Deci unchiul daca a vandut terenul agricol al matusii altei persoane
nea incalcat drepturile de mostenitori asupra terenului matusii.E ceva
ilegal.Si avocatul meu mia zis sa aflu daca unchiul are testament si certificat
de mostenitor sau nu.In functie de asta il voi da in judecata pe unchiu sau nu,pentru
recuperarea drepturilor mele legale de mostenitor asupra terenului matusii.
Va multumesc de raspuns! Am inteles ca atat eu cat si ceilalti mostenitori nu suntem rezervatari.Dar matusa noastra nu a avut copii si sotul a decedat inaintea dansei.Totusi daca a lasat cumva un testament la unul din mostenitori ,unde pot afla acest lucru si ce documente imi trebuie? Iar unul din acesti mostenitori pretinde ca a obtinut dupa decesul matusii
noastre un certificat de mostenitor.Unde pot afla daca exista acest certificat de mostenitor si care sunt documentele necesare? Banuiesc ca acest mostenitor a vandut ilegal terenul arabil al matusii nefind intabulat.Astept cu mult interes raspunsul dvs.Inca o data va multumesc!
Buna ziua! O matusa care a decedat a avut 5 hectare teren arabil ale dansei.Matusa nu a avut copii.Suntem mai multi mostenitori care avem dreptul la acest teren agricol.Unul din acesti mostenitori pretinde ca are testament facut de matusa noastra in care i-ar fi lasat cele 5 hectare pamant.Terenul nu a fost intabulat ( masurat).Unde pot afla daca unul din mostenitori are testament sau nu ,pt.ca nu l-a aratat niciodata.Nu am fost chemati niciodata la deschiderea asa zisului testament la notar.
Tot acelasi mostenitor rezervatar pretinde ca are certificat de mostenitor pe care l-ar fi facut la notar dupa moartea matusii.Nu am fost notificati sau chemati de notariatul unde s-ar fi intocmit acest certificat de mostenitor.Unde pot afla daca unul din mostenitorii rezervatari are sau nu acest certificat de mostenitor si daca e legal? Banuiesc ca acest mostenitor a vandut ilegal,adica la negru, cele 5 hectare teren arabil ale matusii. Ce se poate face pentru a obtine dreptul care mi se cuvine ca
si mostenitor rezervatar legal al matusii care a detinut terenul arabil? Astept cu mult interes raspunsurile dvs.Va multumesc!