avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Unde pot afla daca o ruda a fost inclusa in testament ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Unde pot afla daca o ruda a fost inclusa in testament si daca are si certificat de mostenitor?

Buna ziua! O matusa care a decedat a avut 5 hectare teren arabil ale dansei.Matusa nu a avut copii.Suntem mai multi mostenitori care avem dreptul la acest teren agricol.Unul din acesti mostenitori pretinde ca are testament facut de matusa noastra in care i-ar fi lasat cele 5 hectare pamant.Terenul nu a fost intabulat ( masurat).Unde pot afla daca unul din mostenitori are testament sau nu ,pt.ca nu l-a aratat niciodata.Nu am fost chemati niciodata la deschiderea asa zisului testament la notar.
Tot acelasi mostenitor rezervatar pretinde ca are certificat de mostenitor pe care l-ar fi facut la notar dupa moartea matusii.Nu am fost notificati sau chemati de notariatul unde s-ar fi intocmit acest certificat de mostenitor.Unde pot afla daca unul din mostenitorii rezervatari are sau nu acest certificat de mostenitor si daca e legal? Banuiesc ca acest mostenitor a vandut ilegal,adica la negru, cele 5 hectare teren arabil ale matusii. Ce se poate face pentru a obtine dreptul care mi se cuvine ca
si mostenitor rezervatar legal al matusii care a detinut terenul arabil? Astept cu mult interes raspunsurile dvs.Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 5 Noiembrie 2024
vlad19722, utilizator
Cel mai recent răspuns: vlad19722 , utilizator 20:22, 7 Noiembrie 2024
Dvs nu sunteți moștenitor rezervatar, căci defuncta vă e mătușa. Ca atare, dacă mătușa a lăsat un testament, nici nu aveați de ce sa fiți chemați la notariat, pentru ca nu moșteniți nimic.
Ați fi moștenit, dacă nu exista testamentul.
Moștenitorii rezervatari sunt: descendenții (copii, nepoți de la copii, strănepoți de la copii etc), soțul și părinții.
Frații, surorile și nepoții de la frati/surori nu sunt rezervatari.
Va multumesc de raspuns! Am inteles ca atat eu cat si ceilalti mostenitori nu suntem rezervatari.Dar matusa noastra nu a avut copii si sotul a decedat inaintea dansei.Totusi daca a lasat cumva un testament la unul din mostenitori ,unde pot afla acest lucru si ce documente imi trebuie? Iar unul din acesti mostenitori pretinde ca a obtinut dupa decesul matusii
noastre un certificat de mostenitor.Unde pot afla daca exista acest certificat de mostenitor si care sunt documentele necesare? Banuiesc ca acest mostenitor a vandut ilegal terenul arabil al matusii nefind intabulat.Astept cu mult interes raspunsul dvs.Inca o data va multumesc!
Puteți afla despre existenta testamentului (nu și despre conținutul lui) la orice birou notarial, prezentându-va cu o copie după certificatul de deces și solicitând o interogare la Registrul Național Notarial de Evidenta a Liberalităţilor (RNNEL).
Asta numai dacă mătușa a lăsat un testament făcut la notar.
Dacă a lăsat un testament scris de mana, datat și semnat, care este la fel de valabil, acesta nu e înregistrat nicăieri. Se afla la dosarul succesoral din arhiva notarului unde a fost dezbătută succesiunea.
Testamentul în sine nu o sa-l vedeți. Pentru ca: nu sunteti parte în el (ca dacă erați, cu siguranță v-ar fi citat notarul și nu s-ar fi dezbătut moștenirea în absenta dvs), pentru ca notarul este ținut de secretul profesional și pentru ca Testamentul în general este un act secret.
Oricum, dacă ați înțeles ca nu sunteți moștenitor rezervatar și dacă succesiunea s-a dezbătut și s-a finalizat prin eliberarea certificatului de moștenitor, la ce v-ar ajuta, dacă l-ati vedea?
Dacă moștenitorul respectiv are un certificat de moștenitor, foarte probabil este sa aibă și intabulare.
Si chiar dacă nu ar avea, vânzările cu acte de mână nu sunt interzise de lege, deci nu e vorba de ilegal. Doar ca cel care cumpără, nu are acte de proprietate, urmând sa se perfecteze vânzarea în instanță.
Buna seara,

Va multumesc de raspuns! Din cate cunosc,nu s-a dezbatut
niciodata succesiunea pe terenul arabil de 5 hectare al
matusii noastre . Daca se dezbatea succesiunea
pt.bunurile matusii noastre ,banuiesc ca
trebuia sa fim notificati si prezenti la notar toti mostenitorii
de drept.Unchiul meu ,pretinde ca a obtinut certificat de mostenitor asupra terenului
agricol al matusii,dupa decesul dansei.Si la obtinerea
certificatului de mostenitor,notarul care ar fi facut
acest document trebuia sa ne trimita scrisori de notificare
la toti mostenitorii de drept.Ori acest lucru nu s-a intamplat.
Deci unchiul daca a vandut terenul agricol al matusii altei persoane
nea incalcat drepturile de mostenitori asupra terenului matusii.E ceva
ilegal.Si avocatul meu mia zis sa aflu daca unchiul are testament si certificat
de mostenitor sau nu.In functie de asta il voi da in judecata pe unchiu sau nu,pentru
recuperarea drepturilor mele legale de mostenitor asupra terenului matusii.
vlad19722, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu ați înțeles.
Dvs nu sunteți moștenitori rezervatari!!
Sunteți nepoti de la frate/sora.

Mătușa a lăsat testament.
Prin existenta testamentului, mătușa a exclus de la moștenire celelalte rude care nu sunt rezervatari. Adică v-a exclus pe dvs. și a lăsat totul unchiului respectiv.
Așadar, nimeni nu avea de ce sa va cheme și sa va notifice, din moment ce nu mai aveați niciun drept la moștenire.
Moștenitori legali (sau de drept, cum spuneti dvs) ați fi fost doar dacă mătușa nu ar fi lăsat testament.
Dar a lăsat! Deci, la revedere!
Dacă aveți bani de cheltuit aiurea, succes! Dar o sa pierdeți procesul cu brio și o sa mai aveți de plătit și cheltuieli de judecata
Avocatul va canta în struna, ca să va ia banii pe o cauza pierduta din start.

raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

De unde pot afla daca o ruda a fost inclusa in testament si daca are si certificat de mostenitor? vlad19722 vlad19722 Buna ziua! O matusa care a decedat a avut 5 hectare teren arabil ale dansei.Matusa nu a avut copii si sotul si parintii dansei au decedat cu mult ... (vezi toată discuția)
De unde pot afla daca o ruda a fost inclusa in testament si daca are si certificat de mostenitor? vlad19722 vlad19722 Buna ziua! O matusa care a decedat a avut 5 hectare teren arabil ale dansei.Matusa nu a avut copii si sotul si parintii dansei au decedat cu mult ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire olteanu dumitru olteanu dumitru Am avut o matuse cu domiciliul in Ploiesti (sora tatalui meu) si care care a decedat in 2005 lasindu-ne(suntem 3 bfrati) prin testament 1/2 din casa detinuta ... (vezi toată discuția)