Speta:
Divort notarial, pensie de intretinere stabilita la "1/4 din salariul net lunar" (formularea este exact aceasta - salariul net lunar, nu venitul net lunar).
Intrebare:
Se iau in calcul si bonurile de masa atunci cand se calculeaza acel 1/4?
Momentan exista intelegere si o colaborare foarte buna, intreb in ideea ca in viitorul indepartat e posibil ca lucrurile sa se schimbe si sa stim cum e mai bine de procedat (inca nu am demarat procedura notariala).
Speta:
Divort prin acord notarial, un copil rezultat din casatorie, obligatia de intretinere in natura.
Intrebari:
1. Cum se executa practic obligatia de intretinere in natura datorata minorului? Parintele la care ramane minorul ii prezinta bonuri/facturi celuilalt parinte, care achita jumatate? Cum se procedeaza legat de cheltuielile pentru care nu exista facturi (ex. angajarea unei bone)?
2. Ce se intampla in situatia in care parintele nerezident cumpara si el lucruri pentru copil, se compenseaza (partial) cheltuielile?
3. Cum se face proba achitarii obligatiei in natura? Este recomandat sa se faca transfer bancar pentru o mai mare siguranta ca nu vor interveni discutii ulterioare?
4. Ce e intampla in situatia in care parintele la care ramane minorul face in mod intentionat cheltuieli foarte mari cu copilul pentru a-l ruina pe celalalt parinte? Se poate deschide o actiune in instanta pentru transformarea obligatiei in natura in obligatie baneasca (cu respectarea maximului de 1/4 din venituri)?
5. Ce se intampla in situatia in care parintele ramane fara venituri si nu mai poate executa obligatia in natura (ex. ramane fara serviciu sau in incapacitate de munca)?
Ce sanse sunt ca domiciliul copilului sa fie stabilit la tata in situatia in care mama locuieste intr-un imobil inchiriat si are contract de munca pe perioada determinata, iar tatal detine o locuinta proprietate personala si are contract de munca pe perioada nedeterminata? Precizez ca ambii parinti sunt implicati in mod aproximativ egal in cresterea copilului, iar mama doreste sa intenteze divort desi motivele temeinice (in sensul art.373 aliniatul. b Cod Civil) nu exista.
Dorim sa divortam la notar si as dori sa aflu urmatoarele:
1. Exista posibilitatea ca domiciliul copilului sa fie stabilit la unul dintre noi, dar copilul sa viziteze efectiv cate 1 saptamana pe celalalt parinte?
2.Cum se calculeaza in acest caz pensia de intretinere?
Buna seara!
Acum o saptamana, sotia m-a anuntat ca doreste sa divortam la notar deoarece, in viziunea ei, nu mai suntem pe aceeasi lungime de unda (anuntul m-a luat printr-o mare surprindere, deoarece din punctul meu de vedere, nu parea sa existe vreo problema intre noi). Am incercat sa o conving ca asta nu e motiv ca sa ne despartim, a replicat ca se simte nefericita si intre timp si-a inchiriat un apartament, si-a dus lucrurile personale si doreste sa se mute urgent acolo impreuna cu copilul in varsta de 2.5 ani (copil pe care il mai bruscheaza verbal si fizic). M-a invitat sa o vizitez acolo ulterior mutarii ca sa facem tranzitia mai usoara pentru copil (intentionam ca la notar sa agreem asupra un program echilibrat in ceea ce priveste implicarea in viata copilului). Exista vreo modalitate de a o impiedica sa duca acolo copilul pana vom fi divortati? Precizez ca pana la momentul actual, nici macar cererea de divort nu a fost depusa, iar copilul are domiciliul in apartamentul meu proprietate personala.