avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1331 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Aspecte practice legate de obligatia de intretinere in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Aspecte practice legate de obligatia de intretinere in natura

Speta:
Divort prin acord notarial, un copil rezultat din casatorie, obligatia de intretinere in natura.
Intrebari:
1. Cum se executa practic obligatia de intretinere in natura datorata minorului? Parintele la care ramane minorul ii prezinta bonuri/facturi celuilalt parinte, care achita jumatate? Cum se procedeaza legat de cheltuielile pentru care nu exista facturi (ex. angajarea unei bone)?
2. Ce se intampla in situatia in care parintele nerezident cumpara si el lucruri pentru copil, se compenseaza (partial) cheltuielile?
3. Cum se face proba achitarii obligatiei in natura? Este recomandat sa se faca transfer bancar pentru o mai mare siguranta ca nu vor interveni discutii ulterioare?
4. Ce e intampla in situatia in care parintele la care ramane minorul face in mod intentionat cheltuieli foarte mari cu copilul pentru a-l ruina pe celalalt parinte? Se poate deschide o actiune in instanta pentru transformarea obligatiei in natura in obligatie baneasca (cu respectarea maximului de 1/4 din venituri)?
5. Ce se intampla in situatia in care parintele ramane fara venituri si nu mai poate executa obligatia in natura (ex. ramane fara serviciu sau in incapacitate de munca)?
Ultima modificare: Luni, 2 Mai 2022
bogdano_84, utilizator
Cel mai recent răspuns: ibn , utilizator 07:55, 4 Mai 2022
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
cand vb de plata in natura, se presupune ca exista intelegere intre parinti, altfel nu e sansa.
in intelegerea de la notariat, puteti stabili pensia in natura in limita unei sume convenite sau renuntati la ideea platii in natura si va intelegeti pt plata in bani, evitati astfel multe discutii.
Ultima modificare: Luni, 2 Mai 2022
gi-jane2, moderator
Momentan exista intelegere si o colaborare foarte buna, intreb in ideea ca in viitorul indepartat e posibil ca lucrurile sa se schimbe si sa stim cum e mai bine de procedat (inca nu am demarat procedura notariala).
Ultima modificare: Luni, 2 Mai 2022
bogdano_84, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
daca stabiliti plata in natura, stabiliti si o limita una maxima de cat va permiteti sa dati si una minima in caz ca ramaneti fara munca, pe acea perioada..
daca parintii se inteleg stabilesc de comun acord sa isi dea copilul la meditatii, vreun sport etc si platesc pe jumatate
unui copil in afara de mancare, are nevoie de haine, rechizite, dentist, excursii, daca parintii se inteleg, cheltuie impreuna si contribuie raportat la posibilitatile lui, cam asta presupuen o plata in natura, rar, f rar cred ca nu apar discutii, e nevoie de multa maturitate, respect etc ca sa functioneze,
Buna ziua,

Obligatia de intretinere, realizata in natura, este greu de determinat si cuantificat.

Orice inscris doveditor poate atesta prestatia in natura efectuata.

La cerere,inscrisurile care atesta cumparaturile efectuate pot fi prezentate celuilalt parinte.

Aceasta, insa , nu este o obligatie.

Nu este necesara plata unei sume de bani, cata vreme este realizata obligatia de intretinere in natura.

Insa,o plata voluntara este valabila, deci poate fi efectuata oricand.

Obligatia de intretinere stabilita in natura poate fi modificata, in sensul de a fi determinata o cota procentuala, din venitul net, cu titlu de pensie de intretinere.

Daca nu sunt realizate venituri, pensia este raportata la salariul minim pe economia nationala, 1/ 4 din acest venit trebuie remis creditorului obligatiei de intretinere.

In practica, pensia de intretinere este determinata sub cota procentuala, din veniturile realizate, ori din salariul minim pe economia nationala (cand nu este realizata o activitate remunerata ), intrucat obligatia de intretinere, in natura, este greu de determinat si cuantificat.(in unele imprejurari, imposibil de realizat, spre exemplu, in ipoteza in care unul din parinti locuieste in alt stat).
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Obligaţia de intreţinere în natură se potriveşte numai custodiei comune fizice cu locuinţă alternantă . Se practică în Franţa, Canada, Suedia, etc., atunci când copilul locuieşte 2 săptămâni la mama, 2 săptămâni la tata.Am cunoştinţe în Franţa, unde fetiţa avea garderobă completă atât la mama, cât şi la tata, numai manualele de şcoală erau aceleaşi. Când ajungea la tata, hainele cu care a venit erau păstrate într-un săculeţ, până la plecare. Timp de 2 săptămâni, tata ducea/aducea copilul de la şcoală şi se ocupa de toate activităţile lui. Dezavantajul major este dacă nici aşa, părinţii nu se înţeleg, de exemplu, tata din exemplul meu a dus fetiţa la înot, dar mama nu a vrut să o ducă, ceea ce a dererminat frustrări fetei. Apoi, tatăl era exigent cu şcoala, mama nu se interesa-iar momente de ceartă.
Eu vă sfătuiesc să stabiliţi contribuţia în bani, funcţie de venit şi ceea ce vreţi în plus, ceea ce vine din inimă, să nu puneţi la socoteală. Altfel, se ivesc discuţii.

Alte discuții în legătură

Pensie întreținere. ovidiudtru ovidiudtru Potrivit Codului civil, \"pensia de întreținere se poate stabili sub forma unei sume fixe și într-o cotă procentuală din venitul lunar net din salariu. ... (vezi toată discuția)
Custodia exclusiva andreiionel andreiionel sotia mea cere custodie exclusiva avand ca motiv faptul ca doreste oricand sa poata iesii fara probleme din tara. poate sa ii se acorde ... (vezi toată discuția)
Conventie incheiata in procedura divortului cu copii minori la notar vioricamunteanu vioricamunteanu Buna ziua, va rog din suflet sa ma lamuriti cat mai repede. La 1 iulie am divortat la notar si am hotarat urmatoarele: - -autoritatea parinteasca a minorilor ... (vezi toată discuția)